Linkuri accesibilitate

Laurențiu Barangă, trimis în judecată pentru falsificarea diplomelor de studii


Laurențiu Barangă

Laurențiu Barangă, fost șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, de procurorii Parchetului General în dosarul falsificării diplomelor de studiu.

El este acuzat de 4 infracțiuni continue de înșelăciune, o infracțiune simplă de înșelăciune pentru care s-a constituit parte civilă chiar Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, două infracțiuni de fals în declarații, de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și o infracțiune de uz de fals în formă continuată.

Ce spun procurorii

  • Ar fi indus și menținut în eroare Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiționale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilității contractului individual de muncă.
  • Ar fi indus și menținut în eroare Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă, prin completarea Fișei de îndeplinire a standardelor universitare cu mențiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licență și doctorat, în condițiile în care actele de studii au fost desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor bănești primite ulterior sentinței penale nr.1605/29.06.2016 (inclusiv contribuțiile angajatorului).
  • Ar fi indus și menținut în eroare Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv printr-un număr de 7 acte adiționale (din 2013 până în 2019), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, actele adiționale producând efecte prin avansarea în cariera profesională și prin creșterea remunerațiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 496.062 lei reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcției deținute fără drept, compusă din suma de 393.123 lei reprezentând contravaloarea salariilor brute plătite inculpatului și încasate de acesta fără drept, aferente perioadei 01.07.2009–30.09.2016 și respectiv suma de 102.939 lei reprezentând contravaloarea celor reținute și plătite de instituție cu titlu de contribuții, aferente perioadei 01.07.2009–30.09.2016.
  • Ar fi indus și menținut în eroare Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru perioada 06.10.2015–30.09.2016 și contractului individual de muncă pentru perioada 03.10.2016–30.09.2017, ambele având ca obiect angajarea în funcția de conferențiar universitar, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituției angajatoare cu suma de 9.856 lei reprezentând venituri de natură salarială încasate.
  • Ar fi indus în eroare Ministerul Finanțelor Publice care a înaintat Guvernului documentația necesară numirii sale în funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin prezentarea și atestarea îndeplinirii condițiilor necesare numirii în funcția de președinte al acestei instituții, inclusiv a faptului că este licențiat, deși actele de studii îi fuseseră anulate de către instanță, fapt ce a condus la prejudicierea Oficiului cu suma totală de 21.751 lei reprezentând drepturi bănești (salariu și contribuții) aferente perioadei 04.09.2020–08.10.2020, urmare a numirii sale în funcția menționată.
  • Ar fi utilizat de două ori duplicatul diplomei de doctor, în condițiile în care aceasta din urmă a fost desființată de către instanța de judecată încă din anul 2016. Prima dată cu ocazia încheierii contractului de muncă cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, având ca obiect desfășurarea activității de profesor universitar la Școala Doctorală „Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale” (un act material), precum și a doua oară cu ocazia depunerii la dosarul care a stat la baza emiterii ordinului ministrului educației naționale prin care i s-a acordat atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat, „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.
  • A completat în mod necorespunzător declarația de avere întocmită cu ocazia numirii în funcția de Președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin omisiunea declarării a două imobile.
  • A declarat în fals, la data de 06.04.2017, în fața notarului public, faptul că ar fi pierdut în condiții necunoscute diploma de doctor eliberată la data de 21.12.2011 de Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște, în condițiile în care diploma sus-menționată a fost predată organelor de poliție din cadrul I.G.P.R.–D.I.C.E. cu ocazia cercetărilor ce se efectuau în dosarul penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.
  • A exercitat fără drept activitatea de conducător de doctorat, deși nu îndeplinea condițiile întrucât avea la bază acte de studii falsificate. În temeiul contractului individual de muncă, în perioada 06.11.2019–30.09.2020, a fost angajat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, la Școala Doctorală „Ingineria și Managementul Resurselor Vegetale și Animale” (cu funcția de profesor universitar).

Procurorii spun că Barangă a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa, cu unele omisiuni și nuanțări.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor de bani aflate în conturile bancare deținute de inculpat, precum și luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 7 bunuri imobile ( 6 terenuri și un apartament).

Prin rechizitoriul întocmit s-a solicitat instanței desființarea următoarelor înscrisuri obținute în baza documentelor falsificate, înscrisuri ce au fost și ele folosite la comiterea infracțiunilor:

  • duplicatul diplomei de doctor emis de către Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște;
  • ordinul ministrului educației naționale privind acordarea atestatului de abilitare și conducător de doctorat emis în domeniul de studii universitare de doctorat „Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală”.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Laurențiu Barangă, radiografia unei imposturi

Fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Barangă, a reușit să inducă în eroare și să compromită mai multe instituții ale statului, până la a fi numit, în septembrie anul acesta, șef al ONPCSB, de unde și-a dat demisia peste o lună, la presiunea dosarului penal deschis de Parchetul General, în care a fost acuzat de înșelăciune pentru că și-a falsificat diploma de bacalaureat.

La momentul reținerii sale, el a spus că a avut „un moment de scăpare” când a „obținut”, la 32 de ani, o diplomă de bacalaureat de la un individ care l-a asigurat că diploma va fi legală.

Declarația sa i-a impresionat pe magistrați, care au apreciat „conduita procesuală sinceră” a lui Baranga și au respins mandatul de arestare cerut de procurori, dispunând arestarea sa la domiciliu.

Barangă a susținut că nu a indus în eroare instituțiile de învățământ cu care a avut relații contractuale, pentru că diplomele dobândite ulterior celei de bacalaureat au fost obținute pe merit.

Cu toate acestea, în iunie 2016, Curtea de Apel București i-a desființat 19 documente, printre care diploma de bacalaureat, diploma de licență, pe care a depistat altă fotografie decât cea de pe matca documentului, pe cea de doctorat, la care a fost admis fără a deține un master, dar și alte diplome și certificate, nouăsprezece cu totul.

Barangă a fost prins întâmplător, într-un dosar al fostului rector al unei universități din Alexandria, în care el avea doar calitatea de martor.

Din iunie 2016, și până la numirea sa la șefia ONPCSB și reținerea sa au trecut patru ani în care Barangă a avut o impresionantă carieră academică și profesională.

În 2008, când a obținut licența, a fost admis la doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște, unde l-a cunoscut pe Marius Petrescu, profesor și director general al ORNISS.

În 2009 a devenit consilier ORNISS, instituția care acordă accesul la informații secrete de stat și care aplică cele mai dure proceduri de verificare la angajare, iar apoi adjunct la o direcție a oficiului.

În 2017 primește dreptul de a conduce doctorate la USAMV, unde rector este fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu și președinte al Consiliului Rectorilor.

După ce dosarul lui a fost verificat de CNATDCU, în septembrie 2017, ministrul PSD al Educației Liviu Pop semna ordinul prin care Barangă primea dreptul de a conduce doctorate la USAMV, arată pressone.

În iulie 2017 devine profesor la Valahia. Primul document depus la dosarul de concurs este o cerere de înscriere cu o declarație pe propria răspundere „privind veridicitatea informațiilor prezentate în dosar”.

Premierul Ludovic Orban a spus, într-un interviu acordat Europei Libere că verificarea sa a fost făcută de Ministerul Finanțelor și că imediat cum a aflat „despre ce e vorba”, înainte de a se ajunge la ancheta Parchetului General, i-a cerut demisia. El a admis că „poate” nu a fost „suficient de profund în evaluare”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG