Neconstituționalitatea legii a fost votată în unanimitate de judecătorii Curții Constituţionale. Votul are loc după mai multe amânări succesive care au urmat sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei (ÎCCJ).
„Curtea (Constituțională n.r.) a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.
În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a explicat președintele CCR, Marian Enache.
În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Constituționale, a mai anunțat Marian Enache.
În esență, legea declarată joi neconstituțională interzicea unor categorii profesionale bugetare, printre care și magistrații, să primească, simultan, atât pensie, cât și alte venituri plătite prin angajare în sistemul bugetar.
Forma adoptată de parlament deja prevedea mai multe excepții. Astfel, puteau cumula pensie cu salariu, potrivit legii declarate neconstituțională de CCR, membrii Academia Română, șefii BNR, parlamentarii, angajații ANRE, ASF și ANCOM.
Decizia de neconstituționalitate vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat CCR, pe 29 iunie, în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.
Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.
În luna august, CCR a declarat neconstituționale mai multe prevederi din legea pensiilor speciale care încercau să aplice solicitările de reformă cerute de Comisia Europeană și Banca Mondială sau angajamentele din PNRR.
Astfel, judecătorii au hotărât că este constituțional ca pensiile de serviciu ale celorlalte categorii de bugetari (polițiști, militari, diplomați) să fie schimbate, dar e neconstituțional ca pensiile magistraților să fie modificate.
Și acea decizie a fost luată în unanimitate.