Linkuri accesibilitate

Leul, la al doilea minim istoric în această săptămână


Cursul de schimb al monedei naționale a atins marți al doilea minim istoric în raport cu euro din săptămâna aceasta, la 4,7759 lei/euro, de la 4,7729 lei în sedința de luni.

Joi, 14 noiembrie, cursul a fost de 4,7669 lei/euro, iar vineri a rămas practic în aceeași zonă, înregistrînd o scădere nesemnificativă la 4,7667 lei/euro, scrie Mediafax.

Minimul anterior, de 4.7648 lei/euro a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva saptamani dupa adoptarea OUG 114/2018.

Leul a demarat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, mai precis începând cu luna septembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că deficitul comercial pune presiune pe cursul de schimb și duce la erodarea leului în raport cu euro, proces ce se întâmplă de când a venit PSD la guvernare.

Deficitul comercial al României a crescut la 12,3 miliarde de euro în primele nouă luni, de la 10,2 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, arată cifrele prezentate de Eurostat.

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a spus într-o conferință de presă de săptămâna trecută că deficitul bugetar la 10 luni e de 2,84% din PIB, iar deficitul al 10 luni la bugetul de pensii e de 2,9 miliarde lei. Acest lucru, a atras atenția Cîțu, va face ca deficitul anual să sară de 4%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG