Linkuri accesibilitate

Orban despre buget: Rambursări de TVA neonorate în valoare de 5 miliarde, concedii medicale neplătite de 6 luni


Premierul Ludovic Orban a afirmat, marți, că descoperă în fiecare zi noi găuri în bugetul de stat și plăți care nu au fost făcute, deși erau necesare.

Premierul Ludovic Orban a participat la preluarea mandatului de ministru al Tineretului și Sportului de către Ionuț Stroe. La ceremonie, Orban a fost întrebat de reporterii prezenți despre starea bugetului.

„Va dau așa trei exemple scurte că să va dați seama despre ce este vorba. Rambursări de TVA peste 5 miliarde, neonorate, întârziate față de termenul legal. Lucrări pe PNDL, situații de lucrări avizate, spre decontare, de peste 5 miliarde, care datează de luni de zile și nici un leu în buget pentru decontările respective. Concedii medicale neplătite de șase luni de zile de către Casă de Sănătate. Toate aceste cheltuieli trebuiau efectuate, trebuiau plătite și nu au fost făcute”, a spus Orban citat de Mediafax.

În urmă cu cinci zile, vicepremierul Raluca Turcan, declara că „moștenirea pe care ne-a lăsat-o Viorica Dancilă este una foarte gravă, dacă ne uităm fie și numai la restanțele PNDL - 5 miliarde de lei, la sumele din fonduri europene care riscă să fie dezangajate - 600 milioane euro doar în cele 2 luni rămase până la sfârșitul anului și alte 3,2 miliarde anul viitor, la sumele nerambursate din TVA, deficitul bugetar la 9 luni fiind de 2,6% din PIB. Vom găsi soluții potrivite pentru a trece de această perioadă dificilă", spunea Turcan.

La Ministerul Dezvoltării, noul ministru Ion Ștefan preciza că „Am stat de vorbă cu Direcția de Buget și am constatat că anul 2019 a adus ministerului un buget total greșit. Astăzi mai avem un necesar de 66% de finanțare, comparativ cu ce s-a prognozat și ce s-a prevăzut în bugetul inițial. Un buget greșit cu 66% este o realizare a fostului guvern, este de necrezut că s-a gândit și s-a conceput așa ceva”.

Astăzi, ministrul Sănătății Victor Costache, a transmis un comunicat de presă prin care asigură că salariile din decembrie vor fi plătite la timp în sistemul sanitar.

„Am avut o primă întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, în prezența premierului Ludovic Orban și a vicepremierului Raluca Turcan, în care am discutat despre necesitatea unei rectificări bugetare pozitive pentru plata salariilor și suplimentarea fondurilor Sănătății, astfel încât să nu existe discontinuități în derularea programelor și proiectelor existente, precum și în plata salariilor. Cadrele medicale vor primi drepturile salariale conform muncii prestate și a prevederilor legale”, a transmis Costache.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG