Linkuri accesibilitate

Conservatorii pierd majoritatea în Japonia după 15 ani și 70 de dominație aproape neîntreruptă


Oamenii trec prin gara Ikebukuro, în timp ce imagini cu prim-ministrul Japoniei Shigeru Ishiba (dreapta) și șeful Partidului Constituțional Democrat (CDP), Yoshihiko Noda (stânga), rulează pe ecrane în programele de știri, după alegerile generale de duminică.
Oamenii trec prin gara Ikebukuro, în timp ce imagini cu prim-ministrul Japoniei Shigeru Ishiba (dreapta) și șeful Partidului Constituțional Democrat (CDP), Yoshihiko Noda (stânga), rulează pe ecrane în programele de știri, după alegerile generale de duminică.

Partidul Liberal Democrat, aflat la putere în Japonia aproape neîntrerupt din 1955, nu a reușit să-și asigure majoritatea absolută la alegerile pentru camera inferioară a parlamentului nipon, care au avut loc duminică.

Partidul de guvernământ din Japonia a pierdut duminică majoritatea parlamentară pentru prima dată în ultimii 15 ani, rezultat care amenință viitorul premierului Shigeru Ishiba și marchează începutul unei perioade de incertitudine politică în țara care este un aliat cheie al SUA în Asia.

Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la putere aproape neîntrerupt de la înființarea sa în 1955, și partenerul său de coaliție, Komeito, nu au reușit să obțină majoritatea absolută la alegerile organizate duminică pentru camera inferioară a parlamentului nipon – coaliția a obținut numai 215 locuri în camera inferioară a parlamentului, față de 279 cât avea până acum.

Partidul Constituțional Democrat al Japoniei (CDPJ), de opoziție, a obținut 148 de locuri, în creștere față de 98 cât avea până acum, dar, de asemenea, cu mult sub majoritatea de 233 necesară pentru a guverna.

Un vot privind preluarea funcției de premier ar putea avea loc într-o sesiune parlamentară specială, pe 11 noiembrie, au declarat luni pentru agenția Kyodo News mai multe surse din coaliția de guvernare.

Rămâne de văzut dacă Ishiba - care a devenit premier cu mai puțin de o lună în urmă - va fi reales. „E prea puțin probabil ca el (Ishiba) să supraviețuiască pentru a conduce un nou guvern ca prim-ministru”, a declarat pentru Reuters expertul în politică japoneză Tobias Harris, fondatorul Japan Foresight, o firmă de consultanță privind riscul politic.

Încrederea în PLD este la cel mai scăzut nivel istoric în urma unui șir de scandaluri de corupție în care au fost implicați zeci de membri de partid. Alegătorii i-au pedepsit pe conservatori din cauza unui scandal privind finanțarea unor proiecte și pe fondul crizei privind creșterea costului vieții.

Doi miniștri și liderul Komeito, Keiichi Ishii, și-au pierdut locurile în guvern.

Incertitudinea a dus valoarea monedei naționale, yenul, la un minim al ultimelor trei luni, iar analiștii avertizează că urmează zile sau chiar săptămâni de certuri politice pentru formarea unui guvern, scrie Reuters.

În septembrie, fostul premier Fumio Kishida a demisionat din cauza scandalurilor.

Fumio Kishida, în perioada în care era premier, la reuniunea NATO de la Washington, 11 iulie 2024
Fumio Kishida, în perioada în care era premier, la reuniunea NATO de la Washington, 11 iulie 2024


Succesorul său, Shigeru Ishiba, a preluat conducerea guvernului pe 1 octombrie, jurând că va restabili încrederea publicului în partidul conservator.

Prima sa decizie a fost să convoace alegeri anticipate pentru camera inferioară - cea mai puternică cameră a parlamentului nipon - cu un an mai devreme decât era programat, pentru a transfera asupra partidului său impulsul benefic al alegerilor și a spori astfel controlul guvernului.

Însă mandatul său a fost unul controversat încă de la început, în ciuda faptului că s-a străduit să convingă publicul că el reprezintă adevărata schimbare politică.

„Publicul spera ca el să repare PLD, dar a devenit din ce în ce mai dezamăgit de faptul că devine din ce în ce mai asemănător cu PLD”, a declarat Izuru Makihara, expert guvernamental japonez la Universitatea din Tokyo pentru The Washington Post.

Instabilitatea politică este ceva cu totul neobișnuit în Japonia, unde Partidul Liber Democrat își consolidează puterea de aproape șapte decenii. Alegerile legislative au servit adesea la reafirmarea dominației formațiunii politice, ceea ce a făcut ca liderul PLD să fie practic de neîntrecut pentru partidele de opoziție slabe din punct de vedere istoric.

Ultima dată când coaliția PLD-Komeito a pierdut majoritatea a fost în 2009, când Partidul Democrat din Japonia (PDJ) a preluat puterea. După un mandat dezamăgitor al PDJ, PLD a recăpătat majoritatea în 2012 și a rămas acolo. Până la alegerile de duminică.

Pierderea puterii liberal-democraților plasează Japonia, a patra economie a lumii, într-o perioadă de incertitudine, într-un moment în care prețurile au crescut, iar tensiunile sunt în creștere în regiunea Asia-Pacific.

Kishida a remodelat rolul Japoniei în comunitatea internațională, iar de la Ishiba se aștepta să continue să întărească legăturile de securitate ale națiunii cu Washingtonul pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Japonia se confruntă cu o perioadă neprielnică în economie, după ce în februarie a cedat locul al treilea Germaniei în topul mondial al economiilor.

Japonia a intrat în recesiune la sfârșitul anului trecut, după ce PIB-ul țării a scăzut cu 0,4% în perioada octombrie-decembrie 2023. Căderea venea după o alta, de 3,3%, în trimestrul precedent. Predicțiile arătau o creștere de 1,4%. Două trimestre consecutive de scădere economică sunt considerate recesiune tehnică.

Situației economice i se adaugă cea a securității tensionate în regiune de China, aflată în ascensiune, și de Coreea de Nord - preocupată de dezvoltarea de arme nucleare.

„Nu putem permite nici măcar un moment de stagnare, pentru că ne confruntăm cu situații foarte dificile atât în mediul nostru de securitate, cât și în cel economic”, a declarat luni Ishiba, într-o conferință de presă.

Totodată, instabilitatea politică poate duce la o „oarecare derivă” în politica externă a Japoniei, spune Tobias Harris.

Poate fi dificil pentru viitorul președinte al SUA sau pentru vecinii Japoniei din Asia să construiască relații diplomatice serioase cu Ishiba sau succesorul său până când nu se stabilizează lucrurile la Tōkyō, a scris Harris în analiza sa postelectorală.

Acum, liderii partidelor de opoziție vor începe negocierile pentru a decide dacă doresc să coopereze cu PLD.

Japonia are un sistem multipartid, iar partidele pot forma alianțe pentru a crea un guvern de coaliție care controlează procesul legislativ atunci când niciun partid nu are o majoritate clară.

În ciuda rezultatului de duminică, PLD rămâne cel mai mare partid din parlament, iar unele partide de opoziție ar putea decide să-și unească forțele, ceea ce le-ar conferi o influență mai mare în procesul legislativ pentru prima dată în 15 ani.

„Scopul nostru a fost să spargem majoritatea partidului de guvernământ, așa că faptul că am atins-o este o realizare uriașă”, a declarat duminică Yoshihiko Noda, președintele Partidului Constituțional Democrat din Japonia. Partidul său a câștigat 148 de locuri, în creștere față de 98 cât a avut până acum în parlament.

Yoshihiko Noda, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Constituțional Democrat al Japoniei (CDPJ) face cu mâna membrilor partidului său, după rezultatele alegerilor generale, afișate pe tabela din fundal, la sediul partidului din Tokyo, Japonia 27 octombrie 2024.
Yoshihiko Noda, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Constituțional Democrat al Japoniei (CDPJ) face cu mâna membrilor partidului său, după rezultatele alegerilor generale, afișate pe tabela din fundal, la sediul partidului din Tokyo, Japonia 27 octombrie 2024.

Partidele de opoziție, care au fost mult timp dezorganizate în eforturile lor de a forma o alianță, se confruntă cu o luptă dificilă în formularea propriului guvern de coaliție, ceea ce înseamnă că PLD își poate menține puterea într-un fel sau altul, spun experții.

„O schimbare de guvern nu este neapărat sigură”, deoarece va fi dificil pentru partidele din opoziție să ajungă la un consens, spune Satoshi Machidori, expert în politică la Universitatea din Kyoto.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG