Linkuri accesibilitate

BAC 2021: Liceele fără niciun elev promovat | „N-ai cum să recuperezi dacă la Evaluare ai nota unu"


Elevii care intră cu medii mici la liceu nu resușesc să treacă de bacalaureat
Elevii care intră cu medii mici la liceu nu resușesc să treacă de bacalaureat

Liceele tehnologice din Stoina, Turburea ( județul Gorj), Mârșa ( județul Sibiu) sau Lopătari (județul Buzău) sunt câteva din zecile de licee unde niciun candidat nu a reușit să promoveze Bacalaureatul. În total, sunt 42 de licee tehnologice care nu au niciun elev promovat, înainte de contestații.

Nu este primul an când se întâmplă acest lucru- în ultimii 10 ani, liceele tehnologice au procente de promovare mici la bacalaureat. Profesorii și inspectorii școlari spun că una dintre cauzele procentelor zero de promovare este pregătirea elevilor din gimnaziu, de unde vin cu media 1 sau 2 la matematică.

Liceul Tehnologic din Stoina, județul Gorj, este unul dintre cele două licee din Gorj cu procent de promovare zero la BAC 2021. Toți cei 8 elevi care au participat la examen provin din promoțiile anterioare. Cu toate că profesorii au vrut să organizeze ore remediale (de recuperare a materiei) pentru elevii care vor să susțină examenul, nu au avut pentru cine.

Nu am avut clasă de a 12-a, nu am avut absolvenți 2020-2021. Cei care s-au înscris la sesiunea iunie-iulie sunt doar absolvenți din promoțiile anterioare, toți cei opt candidați. Profesorii de la Stoina au vrut să stabilească ore de pregătire suplimentară. și i-am întrebat pe toți atunci când au venit să se înscrie, dar au spus că nu le permite timpul să participe la astfel de ore. Unii au venit din străinătate să susțină examenul”, a spus Maria Udrea, director la Liceul Tehnologic din Stoina.

Liceul nu mai are clase de liceu de câțiva ani, nu le-au mai fost alocate locuri decât pentru învățământul profesional.

Cei care au susținut bacalaureatul au terminat la noi clasa a XII-a. Nu aveam cum să-i refuzăm să se înscrie, dar au fost arondați la alte centre”, a mai spus Maria Udrea. .

Inspectorul Școlar de la Gorj, Dana Constantinescu, susține că nu este o situație care să le convină profesorilor. Zona este una defavorizată. „Stoina și Turburea nu sunt zone foarte înstărite, numărul de copii este foarte mic. Vor merge în continuare cu învățământ gimnazial”, a spus Dana Constantinescu.

Profesoara arată că cele două licee sunt în lichidare, în sensul că de doi ani de zile nu au mai primit locuri pentru clasa a IX-a.

Toți elevii înscriși provin din seriile anterioare. La Turburea s-au înscris 6 din seria anterioară și s-au prezentat 4, iar la Stoina s-au înscris 8 și s-au prezentat 7. De regulă, copiii de gimnaziu din zona respectivă merg la alte licee din Târgu Jiu, unde se intră cu medii foarte mari”, arată inspectoarea.

Mârșa: familii vulnerabile, fără internet

În județul Sibiu, Liceul Tehnologic din Mârșa se află în aceeași situație: niciun elev nu a promovat. Inspectoarea Monica Munteanu arată că o explicație este că la Mârșa „este o colonie în care familiile sunt de regulă din zona familiilor vulnerabile”.

Sigur că există mai multe motive pentru care rezultatele sunt slabe. Dacă vorbim de anul acesta pandemic în care copiii au lucrat mai mult online, chiar dacă au primit tablete – n-au avut internet”, a spus inspectoarea.

Fiecare liceu din județul Sibiu va face un raport în care să explice de ce au existat astfel de situații. „Vom face o analiză la nivel de școală și la nivel de județ în care directorii să ne explice ce s-a întâmplat. Să vedem dacă mai facem clase de liceu sau facem numai de școală profesională”, a spus Monica Munteanu.

Constantin Coropeșchi, directorul Liceului Tehnologic din Mârșa susține că aceasta a fost ultima clasă de liceu, cu doi elevi.

Noi știam că ei n-or să ia la matematică, dar am zis să încercăm totuși. Au făcut și ore remediale, dar elevii sunt total delăsători, cu un dezinteres total față de școală”, a spus directorul.

În ultimii trei ani de zile, liceul are numai clase de învățământ profesional. „Ne-am dat seama că, la liceele tehnologice, fără minimum 5 media de admitere e un eșec total. Problema este că ei vin de la gimnaziu cu 1 la matematică, au pierdut noțiunile de bază din gimnaziu. Și cum să facă el analiză matematică în clasa a XI-a și a XII-a când nu știe operațiile cu puteri? Și nici nu sunt interesați de școală. Sunt foarte puțini care învață, de fapt. Cei care sunt la noi la gimnaziu merg la cele mai bune licee din Sibiu. La noi rămân cei din mediul rural, din toate satele”, explică directorul de la Mârșa.

Liceele tehnologice Lopătari, Rușețu, Pătârlagele din județul Buzău au și ele promovare zero la bacalaureat.

La Liceul Tehnologic din Lopătari niciun elev nu a reușit să ia media 6
La Liceul Tehnologic din Lopătari niciun elev nu a reușit să ia media 6

Sunt transformate în școli profesionale și a fost ultima clasă de liceu, de trei ani de zile nu au mai primit clase de liceu. Cu forma de învățământ liceal sunt în lichidare, dar rămân și funcționează ca școli profesionale. În zonele respective nu mai sunt elevi, și neavând o bază de selecție dintre elevi, accesul în liceul respectiv se putea permite și cu o medie de 1 la matematică la Evaluare Națională și rezultatele au fost pe măsură”, arată Ionel Meiroșu, inspectorul școlar general de la Buzău.

Ori vin fără Evaluare, ori cu note sunt foarte mici”

Liceul Tehnologic din Halânga are un singur elev promovat. Toți ceilalți au luat note mici la toate materiile. Directoarea Mihaela Nicolicioiu spune că acest lucru de întâmplă din cauza mediilor de intrare la liceu, care sunt foarte mici. „Ori vin fără Evaluare, ori la notele de la Evaluare Națională sunt foarte mici. Dacă vine cu 1 sau 2 la matematică abia pot să recupereze. Anul acesta, noi n-am avut clase de zi pentru liceu. Un singur elev care a luat din seria anterioară”, a spus directoarea.

Deocamdată liceul tehnologic de la Halânga nu se va desființa, fiind sub tutela Ministerului Agriculturii, care îi ajută cu bani.

Noi încercăm să atragem mai mulți elevi la învățământul profesional și să le explicăm părinților că e bine să-și lase copiii la școlile profesionale. Învățământul agricol stă foarte prost din cauza mentalității părinților care spun că 'nu vor să-și dea copiii la sapă'", a mai spus Mihaela Nicolicioiu.

Inspectoratul școlar din Mehedinți cunoaște situația de la Halânga, dar speră că poate obține bani prin PNRR, din finanțarea pentru liceele agricole.

La un moment dat se punea problema desființării lui, după care nici nu au mai avut clase de zi, au primit numai clase de seral. Am discutat cu primarul din localitate și se dorește o restructurare a rețelei școlare din localitate în așa fel încât să meargă mai departe cu școala generală. Dar ne uităm și la ce se propune prin programul PNRR în privința liceelor agricole și s-ar aloca niște sume consistente și mai degrabă am fi interesați să modificăm forma de susținere a bacalaureatului”, a spus inspectoarea Daniela Trocotă.

Ministerul Educației: „Nu putem aplica o măsură radicală general valabilă

Ministerul Educației arată că după afișarea contestațiilor de vineri - 9 iulie- va lua o decizie în privința liceelor cu promovare zero. Însă, soluția nu e desființarea lor. „Unele sunt singurele din zonă, mai ales în rural. Există varianta, care a mai fost aplicată, să nu le aprobăm cifră de școlarizare decât pe învățământ profesional. Nu putem aplica o măsură radicală general valabilă”, spune Sorin Ion, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar.

Rezultatele de dinainte de contestații arată că la filiera Tehnologică procentul de promovare este cel mai mic - doar 49,7% dintre elevi au promovat, comparativ cu 84,8% cât este pronocentul de promovare pentru filiera Teoretică. La nivel național, rata de promovare (înainte de contestații) este de 67,8%, în creștere cu aproape 5% față de anul trecut când a fost 62,9%.

Unele dintre liceele tehnologice s-ar putea să iasă de pe lista celor cu promovare zero după afișarea contestațiilor. Anul acesta au fost depuse 55.982 de contestații, dintre care 23. 159 la limba română.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG