Linkuri accesibilitate

Licu, acuzat de colegi de fals în declarații după ce a ascuns apartenența la masonerie


Colegii lui Bogdan Licu din AMASP, o asociație de procurori, spun că declarația lui Bogdan Licu face cât un autodenunț

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cere Inspecției Judiciare să facă cercetări cu privire la autodenunțul lui Bogdan Licu, care, recunoscând, la audierea sa în CSM, că a făcut parte din masonerie, recunoaște, implicit, că a încălcat legea, făcând fals în declarații pentru că nu a consemnat apartenența sa la masonerie în declarațiile de interese completate între anii 2008-2012.

De asemenea, procurorii de la AMASP îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu accepte numirea procurorului Bogdan Licu în funcția de prim-adjunct al procurorului general pentru că încalcă criteriile legale de numire în ceea ce privește buna reputație.

„În acest context, având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror. Având în vedere că nu există infracțiuni care să fie compatibile cu funcția de magistrat și că domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată, dumnealui nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public”, spun procurorii de la AMASP.

De asemenea, aceștia mai cer celor trei membri ai Secției de procurori a CSM care i-au dat luni aviz pozitiv lui Licu să explice public care au fost argumentele lor pentru această opțiune.

Bogdan Licu a primit luni aviz negativ din partea colegilor săi procurori din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general, la care a fost propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Candidatura lui Bogdan Licu a fost contestată de proprii săi colegi din magistratură înainte de audierile de luni din Secția de procurori a CSM.

Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) i-a cerut ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să spună care au fost criteriile de notare a candidaților la funcțiile de conducere din marile parchete, precum și care este poziția sa cu privire la cazurile de plagiat.

Asociația i-a mai cerut ministrului să spună care este poziția sa față de „apartenența sau apropierea magistraților de organizații nonguvernamentale cu caracter nepublic, nedeclararea unei astfel de apartenențe în declarația de interese și încălcarea normelor în materia citării și redactării lucrărilor stiințifice de către magistrații procurori și judecători”.

Și prima și ultima dintre solicitări îl vizează chiar pe Bogdan Licu, acuzat de apartenență la masonerie și că mai mult de jumătate din teza de doctorat este copiată.

De altfel, în fața colegilor procurori din CSM, Licu a recunoscut luni că a făcut parte din masonerie până în 2012, dar că și-a dat demisia. „Am vrut să lămuresc acest lucru”, a spus el. Întrebat cât timp a fost în masonerie, Licu a răspuns: „Nu mai ţin minte exact, de prin 2003, 2004 până în 2012.”

De asemenea, asociația „Inițiativa pentru Justiție” a cerut Secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii să țină cont și de performanțele școlare și academice ale procurorilor care vor funcții de conducere în marile parchete, cu trimitere la performanțele școlare și universitare ale procurorului Bogdan Licu.

Jurnalista Emilia Șercan, de la pressone.ro, a scris că Licu a absolvit Dreptul la Universitatea „Spiru Haret”, o facultate care nu era acreditată la vremea respectivă și care nu avea dreptul de a organiza examene de licență. La examenul de licență, susținut la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, „Licu a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept penal, materie fundamentală pentru un procuror”, „la examenul de Drept civil a obținut nota 6, media probelor de la examenul scris de licență fiind salvată - parțial - de Dreptul muncii, la care a luat nota 10”, a scris Șercan.

Cât privește acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse în spațiul public, pentru teza de doctorat susținută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea, Licu a susținut că nu a plagiat, dar, cu toate acestea, în martie 2016 a făcut cerere să-i fie retras titlul de doctor.

Europa liberă a scris că procurorul a consemnat în declaraţia de avere din 2014 că s-a împrumutat cu 300.000 de euro de la omul de afaceri Mircea Tudor, împrumuturi contractate în 2008 şi 2011. Banii urmau a fi returnaţi până în 2025. Cinci ani mai târziu, datoria a scăzut la jumătate, la 150.000 de euro. Bogdan Licu este prieten, vecin şi a fost năşit de Mircea Tudor.

De asemenea, Licu a încasat 250.000 de euro pe două apartamente pe care nu a reușit să le vândă.

Bogdan Licu nu a avut contracandidat la funcția de prim-adjunct al procurorului general.

Cătălin Predoiu nu a ținut cont de acuzațiile de plagiat la adresa procurorului Licu.

El a explicat că, atâta vreme cât nu există „niciun verdict oficial al unei autorități competente în domeniu” care să stabilească dacă Bogdan Licu a plagiat sau nu, este greșit să se facă „judecăți” înainte de un verdict oficial.

Citește și:

Procurorul Licu, ultimul pas pentru nr. 2 din Parchetul General

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG