Linkuri accesibilitate

Galerie foto | București 9. Liderii țărilor din estul NATO. Ce îi unește, ce îi desparte

Liderii țărilor din statele din estul NATO s-au întâlnit, vineri, la București și au cerut Rusiei, în declarația comună de la finalul summitului București 9, „să își modifice comportamentul agresiv, să își retragă forțele de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, să asigure răspunderea pentru atrocitățile și crimele de război comise, să revină la un comportament de respectare a dreptului internațional. NATO trebuie să tragă concluziile necesare în ceea ce privește relația sa cu Rusia”, arată declarația comună transmisă la finalul reuniunii.

Declarația aparține liderilor din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Nu s-au aflat fizic la București liderii Slovaciei (reprezentat de ambasador) și cel al Cehiei, care a participat virtual, la fel ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Declarația finală transmite mesajul unitar pe care spunea că și-l dorește președintele României, Klaus Iohannis, însă atitudinile țărilor participante sunt diferite. Ungaria pune numeroase piedici sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, sunt cei mai puternici susținători ai Ucrainei și cei mai vehemenți critici ai Rusiei din Uniunea Europeană. Bucureștiul se aliază pozițiilor UE și NATO, dar nu este un jucător vocal precum Varșovia sau țările baltice.


XS
SM
MD
LG