Linkuri accesibilitate

Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru un summit cu Rusia și Vladimir Putin


Cancelarul german și președintele francez au pledat pentru un summit UE-Rusia cu participarea lui Vladimir Putin.
Cancelarul german și președintele francez au pledat pentru un summit UE-Rusia cu participarea lui Vladimir Putin.

Liderii UE nu ajuns la un acord pentru un summit cu președintele Vladimir Putin, după ce mai multe state europene au avut obiecții, spunând că s-ar transmite un mesaj greșit.

La finalul primei zile a reuniunii UE în desfășurare la Bruxelles nu s-a putut conveni la ce nivel va continua dialogul cu Rusia și dacă va exista un summit cu participarea lui Vladimir Putin. Singurele mențiuni fac referire la continuarea dialogului și că se negociază „formatele și condițiile în care poate relua dialogul”.

Franța și Germania au propus un summit UE – Rusia, cu participarea lui Vladimir Putin, după ce președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu omologul său rus la Geneva, pe 16 iunie.

Inițiativa Franței și Germaniei a fost susținută și de cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Olanda s-a împotrivit ideii, iar premierul Mark Rutte a spus că nu va participa la un summit european alături de Vladimir Putin. Împotriva summit-ului cu Rusia s-a pronunțat și premierul estonian, dar și Polonia.

Înaintea discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a subliniat că sunt probleme foarte diverse care trebuie clarificate în relația cu Federația Rusă.

„Sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”, a spus președintele.

Acesta a precizat că există însă și domenii în care este nevoie de colaborare cu Rusia.

„De exemplu, dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toţii, este o problemă globală care ne priveşte pe toți şi în acest context trebuie să avem cu siguranţă abordări care sunt fezabile”, a declarat Klaus Iohannis.

Președinte a spus că trebuie găsită o modalitate prin care poziția UE bazată pe valori să fie exprimată cu „mai multă fermitate”, iar canalele de comunicare pot să existe pe „chestiuni globale”.

Liderii UE i-au cerut șefului diplomației europene, Josep Borell, să prezinte variante pentru noi măsuri restrictive în relația cu Rusia, inclusiv sancțiuni economice.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG