Linkuri accesibilitate

Liderul Opoziției din Georgia, arestat. Intervenție brutală a Poliției


Poliția l-a arestat cu forța pe Melia.
Poliția l-a arestat cu forța pe Melia.

Liderul opoziției din Georgia, Nika Melia, a fost arestat luni dimineață. Melia este liderul partidului Mișcarea Națională Unită (ENM), care reprezintă aripa pro-NATO și pro-UE din politica georgiană.

Poliția l-a ridicat pe Melia cu forța de la sediul partidului. Oamenii legii au utilizat gaz lacrimogen împotriva susținătorilor lui Melia, printre care și liderii celorlalte partide de opoziție din țară, care se baricadaseră în sediul ENM de aproape o săptămână, în încercarea de a-l proteja pe Melia. Pe lângă Melia, cel puțin alți 20 de oameni din sediul ENM au fost arestați și 17 au fost răniți.

Săptămâna trecută premierul Georgiei Giorgi Gakharia și-a depus demisia în urma deciziei unui tribunal din Tbilisi de a-l aresta pe Melia. Gakharia, care a devenit prim-ministru în septembrie 2019, a intrat în conflict cu propriul partid tocmai pentru că s-a opus arestării liderului Opoziției.

Răspunsul lui Melia la demisia prim-ministrului a fost să ceară alegeri anticipate.

În urma demisiei lui Gakharia, ministerul de interne din Georgia a declarat că va amâna temporar arestarea, dar această decizie s-a schimbat în decurs de câteva zile.

Prin urmare, Melia a fost ridicat de la sediul partidului, pentru a fi pus în arest preventiv. El este acuzat de organizarea protestelor împotriva guvernului în 2019, acuzație pe care liderul opoziției o neagă cu vehemență. Motivul invocat de tribunalul din Tbilisi este faptul că Melia nu și-a plătit cauțiunea din 2019 - deși el plătise inițial suma cerută. Autoritățile au crescut suma după ce acesta și-a dat jos dispozitivul de monitorizare în timpul unui protest din noiembrie 2020.

Parlamentul a votat să suspende imunitatea liderului Opoziției pe 16 februarie, în ciuda insistențelor Avocatului Poporului de a-l proteja în continuare. Dacă va fi găsit vinovat de instigarea protestelor din 2019, Melia poate primi o pedeapsă de până la 9 ani în închisoare.

Alegeri contestate

ENM, partidul lui Melia, a refuzat să recunoască rezultatul alegerilor palamentare din octombrie, în care partidul de la putere a dobândit 90 din cele 150 de locuri în Parlament. Melia și alți 50 de parlamentari din Opoziție acuză partidul de la putere de oprimarea vocilor critice, semnalând și câteva rezultate suspicioase ale votului. Aceștia au boicotat adunările parlamentare din noul mandat.

Deși analizele Consiliului Europei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au găsit că alegerile din octombrie au fost libere, Opoziția consideră că alegerile nu au fost cinstite, deoarece partidul de la putere ar fi încălcat limitele dintre sine și stat, în timpul campaniei.

Răspunsul internațional

Reprezentanții mai multor țări și-au exprimat nemulțumirea cu privire la evenimentele din ultimele zile.

Mark Clayton, ambasadorul Regatului Unit în Georgia, a postat despre acest incident pe Twitter. „Ultimele lucruri de care are nevoie Georgia sunt violența și haosul”.

Într-o postare pe Facebook, ambasada Statelor Unite la Tbilisi și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu arestarea lui Melia. Misiunea diplomatică menționează că „apelul Statelor Unite și al altor parteneri internaționali către reținere și dialog a fost ignorat. Suntem consternați de retorica liderilor din Georgia într-un moment de criză. Forța și agresiunea nu vor rezolva diferențele politice din Georgia”.

Uniunea Europeană a semnalat la începutul acestei luni nevoia de compromis politic în Georgia. Carl Hartzell, ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, a avertizat decizia de a aresta liderul opoziției poate cauza un conflict politic major.

Acum câteva zile, reprezentanții Lituaniei au încercat să medieze situația dintre partidul la putere și cel din opoziție. Lituania a trimis o delegație care a încercat să convingă cele două facțiuni din Georgia să nu intre în conflict.

Deteriorarea democrației în Georgia

Georgia dobândise până de curând o reputație bună, ca unul dintre cele mai democratice state post-sovietice. În ultimii ani însă țara se află în declin în ceea ce privește consolidarea instituțiilor sale democratice.

Situația e cauzată și de răspunsul violent al guvernului împotriva protestelor din 2019. Mișcările de contestare au avut loc după ce un membru al parlamentului rus a stat într-un scaun din parlamentul georgian, în timpul unei vizite oficiale. Mișcarea guvernului într-o direcție pro-rusă a alarmat opoziția și cetățenii, care au ieșit în stradă în iunie 2019.

Cel puțin 200 de oameni au fost răniți de către poliție în cadrul protestelor din 2019.

*Articol redactat de Sabina Șancu, stagiară Europa Liberă

XS
SM
MD
LG