Linkuri accesibilitate

Prim-ministrul Georgiei a demisionat după reținerea unui șef din opoziție


Giorgi Gakharia, premierul Georgiei, a demisionat
Giorgi Gakharia, premierul Georgiei, a demisionat

Prim-ministru georgian Giorgi Gakharia și-a înaintat demisia pe 18 februarie, după reținerea șefului principalei forțe de opoziție din Caucaz.

Tribunalul orașului Tbilisi a admis în 17 februarie cererea procuraturii de a o plasa în arest pe Nika Melia, președintele Mișcării Naționale Unite (UNM), într-un caz denunțat de opoziție drept o vânătoare de vrăjitoare politice.

Decizia curții a fost luată pe fondul unei crize politice din Georgia care a urmat alegerilor parlamentare din octombrie, despre care observatorii independenți declară că au fost influențate de nereguli. Toate partidele de opoziție boicotează parlamentul, refuzând să-și asume mandatele.

Gakharia și-a anunțat demisia într-o conferință de presă special care a avut loc la Tbilisi, în cursul căreia și-a exprimat dezacordul față de coaliția de guvernământ cu privire la decizia curții împotriva lui Melia.

"Am luat decizia de a părăsi postul meu. Desigur, cred și vreau să cred că acest pas va contribui la reducerea polarizării în spațiul politic al țării noastre, pentru că sunt convins că polarizarea și confruntarea dintre noi reprezintă cel mai mare risc pentru viitorul țării noastre, dezvoltarea sa economică și depășirea tuturor tipurilor de crize", a declarat Gakharia.

Melia este acuzată că a organizat "violențe în masă" în timpul protestelor antiguvernamentale din 2019, acuzație pe care o respinge ca fiind motivată politic. Partidul georgian Dream, aflat la guvernare, neagă acest lucru.

Politicianul în vârstă de 41 de ani riscă până la nouă ani de închisoare dacă va fi condamnat.

În urma deciziei curții, liderii partidelor de opoziție și susținătorii lui Melia s-au adunat la sediul UNM din Tbilisi în 17 februarie, promițând să obstrucționeze poliția dacă vor lua o decizie pentru a pune în aplicare hotărârea curții.

Ambasada SUA a cerut autorităților georgiene și opoziției să "exercite o reținere maximă în urma hotărârii din această seară".

"Violența nu servește nimănui, cu excepția celor care doresc să submineze stabilitatea Georgiei. Acest lucru trebuie rezolvat în mod pașnic", se arată pe Twitter.

Înaintea deciziei judecătorești, reprezentantul Uniunii Europene în Georgia, Carl Hartzell, a descris circumstanțele din jurul urmăririi penale a Melia ca fiind o "traiectorie periculoasă pentru Georgia și pentru democrația georgiană".

Hartzell a declarat că acest caz va avea cu siguranță un "impact mai larg" asupra peisajului politic și asupra evoluțiilor ulterioare din țară.

Pe 16 februarie, parlamentul a votat suspendarea imunității lui Melia, deschizând calea pentru arestarea sa preventivă.

Propunerea procuraturii a urmat refuzului său de a plăti o taxă de cauțiune majorată de 40.000 lari (12.000 de dolari). Liderul opoziției a plătit inițial cauțiunea în 2019, dar suma a fost majorată după ce și-a scos public brățara de monitorizare electronică în timpul unui miting postelectiune din noiembrie 2020.

XS
SM
MD
LG