Linkuri accesibilitate

Germania și Suedia extind limita de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca


Unele țări europene modifică recomandările inițiale pentru imunizarea cu vaccinul COVID AstraZeneca.

Suedia s-a alăturat, joi, Germaniei în decizia de a recomanda imunizarea cu vaccinul AstraZeneca și persoanelor peste 65 de ani.

Autoritățile sanitare din Suedia au motivat decizia citând studii recente realizate în Anglia și Scoția, care arată că vaccinul oferă o protecție optimă pentru grupa de vârstă de peste 65 de ani.

În România, imunizarea cu AstraZeneca a început în 15 februarie.
În România, imunizarea cu AstraZeneca a început în 15 februarie.

Anterior, și Germania a anunțat o decizie similară. Autoritățile sanitare din această țară au anunțat și adoptarea modelul britanic care prelungește perioada dintre prima și a doua doză, de la șase săptămâni, la trei luni.

Anunțurile vin pe fondul nevoii acute de vaccinare și în contextul în care în Germania s-a înregistrat și o reacție puternică de respingere a vaccinului AstraZeneca de către populație.

În paralel, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a început un proces de evaluare a vaccinului produs în Rusia, Sputnik V.

Nivelul și ritmul de vaccinare rămân, în Europa, mult mai scăzute decât se estima. În aceste condiții, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca statele europene să se întoarcă la măsurile de bază în prevenirea răspândirii virusului.

Directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge a spus că datele arată o nouă creștere a numărului de cazuri în numeroase țări europene, și chiar dacă vaccinarea reduce rata de transmitere și spitalizările, va mai dura până strategia va fi pe deplin funcțională.

XS
SM
MD
LG