Linkuri accesibilitate

Liniște la Kremlin: O investigație jurnalistică a grupului Bellingcat afirmă că FSB ar fi în spatele otrăvirii lui Navalnîi


„Știu cine a vrut să mă ucidă” - Navalnîi dezvăluie numele presupușilor săi călăi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

„Știu cine a vrut să mă ucidă” - Navalnîi dezvăluie numele presupușilor săi călăi

Articolul, care se bazează pe liste de apeluri telefonice și de pasageri pe curse aeriene, a fost elaborat în cooperare cu Spiegel, CNN și site-ul rusesc The Insider. Concluzia: otrăvirea lui Navalnîi ar fi fost o operațiune începută încă din 2017.

„De la începutul anului 2017 și până în august 2020, agenți FSB (Serviciul Federal rus de Securitate), parte a unei unități clandestine, specializată în operațiuni cu substanțe toxice, l-au urmărit pe Navalnîi în deplasările sale prin Rusia, au zburat de mai mult de 30 de ori către aceleași destinații externe și par să fi încercat de cel puțin două ori înainte de operațiunea din Tomsk să-l otrăvească”, afirmă grupul Bellingcat într-o declarație despre investigația sa publicată pe 14 decembrie.

În consecință, purtătorul de cuvânt al Kremlinului și-a anulat conferința zilnică de presă în 15 și 16 decembrie și nu a avut nicio reacție la investigație. Nici presa rusă de stat nu a abordat subiectul.

Singura instituție de presă din Rusia care a relatat despre articolul Bellingcat este agenția RT, care a pus la îndoială conținutul subliniind că ar exista diferențe între versiunea lui Navalnîi și cea a echipei sale apropo de felul în care el a intrat în contact cu agentul chimic.

Alexei Navalnîi se află în prezent în Germania, unde se recuperează după ce a fost otrăvit cu un agent toxic militar denumit Niviciok, în luna august. Navalnîi spune că s-au găsit autorii tentativei de asasinat, chiar și în absența unei investigații oficiale în Rusia.

Liderul opoziției a reiterat acuzația că președintele Vladimir Putin ar fi ordonat otrăvirea sa. Kremlinul a negat acuzațiile.

Ce urmează pentru Aleksei Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00

Bellingcat, un grup de investigații britanic, care folosește surse deschise de informații, a precizat că investigația sa a identificat trei agenți FSB din unitatea clandestină, care au călătorit cu Navalnîi la Novosibirsk și apoi la Tomsk, unde a fost otrăvit.

Cei trei erau sprijiniți și supervizați de alți „cel puțin” cinci agenți FSB, unii dintre ei au călătorit la Omsk, unde Navalnîi fusese internat inițial, imediat după otrăvire, adaugă declarația Bellingcat.

Articolul îi identifică pe cei trei drept Alexei Alexandrov, Ivan Isipov - ambii medici - și Vladimir Panaiev. Bellingcat nu precizează dacă acești trei agenți a fost contactați sau nu.

Echipa lui Navalny spune că a fost otrăvit în camera de hotel, nu la aeroport
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

„Membrii unității au comunicat unii cu alții în timpul operațiunii, iar comunicațiile s-au intensificat imediat înainte de otrăvire și în noaptea dinainte ca Navalnîi să se îndrepte de la hotel la aeroportul din Tomsk”, afirmă investigația.

Navalnîi s-a îmbolnăvit grav în timpul zborului către Moscova, la scurt timp după decolare, ceea ce a determinat echipajul să aterizeze de urgență la Omsk, unde Navalnîi, 44 de ani, a fost internat câteva zile înainte de transferul la Berlin, unde medicii au concluzionat că fusese otrăvit cu Noviciok.

Într-o înregistrare video, postată pe 14 decembrie, Navalnîi a declarat că echipa sa de investigatori a verificat și confirmat ancheta Bellingcat.

Articolul vine la doar două zile după ce publicația britanică Times a citat surse din spionajul occidental, care ar fi afirmat că o a doua tentativă de asasinare a lui navalnîi ar fi avut loc chiar înainte de plecarea la Berlin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG