Linkuri accesibilitate

Lista celor care vor desemna viitorul președinte ANI. Societatea civilă nu a făcut o propunere pentru Consiliul de Integritate


La conducerea ANI se află acum, ca interimar, Florinel Ionel Moise, fiul unui primar PSD
La conducerea ANI se află acum, ca interimar, Florinel Ionel Moise, fiul unui primar PSD

Agenția Națională de Integritate a rămas fără președinte plin din luna decembrie, iar Consiliul Național de Integritate, cel care trebuie să propună viitorul șef al instituției, are mandatul expirat de un an. Senatul, unde PSD are majoritate, are rolul decisiv în privința CNI și ANI.

Senatul a demarat pentru a treia oară procedura referitoare la constituirea viitorului Consiliu de Integritate (CNI), care nu mai funcționează din ianuarie 2019.

Numirea Consiliului ar putea debloca și organizarea unui concurs pentru desemnarea președintelui Agenției Naționale de Integritate (ANI), atribuție care îi aparține Senatului, la propunerea Consiliului. În prezent, ANI este condusă de un interimar, fostul vicepreședinte Florinel Ionel Moise, cel despre care presa din Brăila spunea că este fiul unui primar PSD - din comuna Tufești. Funcția a rămas vacantă după ce mandatul lui Bogdan Stan în fruntea ANI a expirat la mijlocul lunii decembrie.

Termenul limită stabilit de Biroul Permanent al Senatului pentru propunerile de membru titular și membru supleant al CNI a fost 2 decembrie 2019.

Anul trecut au existat alte două încercări din partea Senatului de a finaliza procedura privind CNI, dar ambele s-au soldat cu un eșec din cauza faptului că entitățile care au dreptul legal să trimită reprezentanți în Consiliu nu au făcut acest lucru.

Până în acest moment, societatea civilă și asociația magistraților nu au trimis Senatului vreo propunere pentru Consiliul Național de Integritate. Nu au trimis propuneri nici Uniunea Națională a Consiliilor Județene și Ministerul de Finanțe.

În Senat, PSD are singur majoritate, astfel că viitorul vot pentru președintele ANI depinde de social-democrați. Sunt 136 de senatori, iar grupul PSD are 69 de membri, incluzându-l și pe Teodor Meleșcanu.

Premierul Orban a blocat în luna decembrie o Ordonanță de Urgență care ar fi schimbat modul în care e ales și votat președintele ANI. Propunerea venise chiar de la Bogdan Stan, care dorea să mai primească un mandat în fruntea instituției.

E. Calistru: „Puțină lume a avut habar că se trimit nominalizări”

Elena Calistru a făcut parte din vechiul Consiliu Național de Integritate ca membru supleant din partea societății civile. Pentru noul CNI, societatea civilă nu a mai trimis însă o propunere.

„O explicație foarte simplă ar fi aceea că habar nu a avut nimeni sau foarte puțină lume a avut habar că se primesc nominalizări pentru reprezentanții societății civile în CNI. Nu a existat nici o comunicare proactivă din partea Senatului, doar a fost postat un anunț pe site-ul instituției că a fost declanșată această procedură, iar în rândul societății civile, activitatea din ultimii ani a ANI a fost aproape nesesizabilă. În acest moment, CNI nu mai are nici vizibilitatea și nici nu mai reprezintă o miză pentru o bună parte din societatea civilă. Pare că au intrat într-un con de umbră, Consiliul Național de Integritate și Agenția Națională de Integritate”, a declarat Calistru pentru Europa Liberă.

Aceasta a precizat că și vechiul Consiliul de Integritate a funcționat fără să aibă reprezentanți din partea asociației magistraților sau din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene.

„În perioada ce a trecut ANI a fost aproape inexistentă, chiar au stârnit critici și râsete, pentru că anunțurile legate de activitatea sa erau în legătură cu funcționărime de nivel mai jos, au avut cazuri de farmaciști șefi prinși în incompatibilitate. Scopul ANI a fost cu totul altul. ANI nu a părut să înțeleagă în ultimii ani cât de importantă e misiunea sa”, este poziția Elenei Calistru, președinte Funky Citizens.

Potrivit acesteia, din perspectiva angajamentelor internaționale luate de România, ANI trebuia să joace un rol la fel de activ ca DNA, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Calistru susține că o variantă de luat în calcul este ca ANI să fie condusă interimar un an de zile, iar numirea unui nou președinte să aibă loc după alegerile parlamentare.

Care sunt propunerile pentru CNI

Grupurile parlamentare din Senat au dreptul să facă câte o propunere pentru viitorul Consiliu Național de Integritate.

PSD a venit cu Adrian Ionuț Roșoagă, propus de organizația din Argeș. El este consilier juridic în comuna Mioveni, condusă de un primar PSD. Roșoagă a fost reprezentatul PSD în Biroul Electoral Județean Argeș la alegerile prezidențiale, iar la alegerile din 2012 a reprezentat PPDD în Biroul Electoral Județean.

PNL îl menține în CNI pe Călin Bogdan Găurean, avocat, fostul reprezentant al liberalilor la BEC, la momentul la care Klaus Iohannis a câștigat alegerile din 2014. A fost director al Registrului Comerțului șase ani și secretar de stat la Ministerul Transporturilor, din partea PNL, în guvernul Ponta.

UDMR merge tot cu Peter Zsuzanna, prezentă și în mandatul trecut, și cu Novak Levente, ca membru supleant.

USR i-a propus pe Luminița Tuleașcă, avocat, ca membru titular și pe Dragoș Ivan, avocat, ca membru supleant. PSD și PNL nu au trimis propuneri pentru membru supleant până la această dată.

Grupul minorităților naționale din Camera Deputaților îl propune pe Feodor Chirilă în Consiliul Național de Integritate. Fostul Consiliu a fost condus chiar de propunerea venită din partea minorităților naționale.

Ministerul Justiției l-a desemnat pe secretarul de stat, Cristian Băcanu, iar Asociația Municipiilor, pe primarul Ilie Bolojan.

Din partea Asociației Orașelor propunerea este controversatul primar din Comănești - județul Bacău, Viorel Miron. Conform presei locale, acesta a intrat la facultate la 41 de ani, existând și acuzații de plagiat pe numele său. În anul 2003, conform declarației de avere a câștigat la Loto o mașină Dacia 1310.

Asociația Comunelor dorește ca în CNI să ajungă președintele executiv al asociației, Sergiu Țâra.

Daniel Picu este propunerea Înalților Funcționar Publici, iar Lilia Marin, cea a Funcționarilor Publici.

Ce atribuții are Consiliul Național de Integritate:

  • propune Senatului numirea și revocarea din funcție a președintelui și vicepreședintelui Agenției Naționale de Integritate (ANI)
  • constată suspendarea din funcție a președintelui și vicepreședintelui ANI
  • aprobă prin hotărâre regulamentele de organizare și funcționare ale Consiliului și comisiilor Consiliului, precum și norme interne de conduită
  • aprobă regulamentul de desfășurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcție a președintelui și vicepreședintelui ANI, precum și tematica de concurs și componența comisiilor pentru organizarea concursului sau examenului, elaborarea subiectelor, corectarea lucrărilor și soluționarea contestațiilor, adoptând hotărâri în acest sens
  • analizează informările și rapoartele pe care le prezintă președintele ANI referitoare la activitatea acesteia, trimestrial sau ori de câte ori sunt cerute de Consiliu, prin președintele acestuia
  • formulează recomandări referitoare la strategia și activitatea ANI de evaluare a averilor, a conflictelor de interese și a incompatibilităților
  • analizează raportul anual de audit prevăzut la art. 33 din Legea 144 din 21 mai 2007, cu modificările și completările ulterioare
  • înaintează Senatului, anual și ori de câte ori consideră necesar, un raport despre activitatea Agenției;

Condiții pentru a ajunge în CNI

  • cetățean român
  • capacitate deplină de exercițiu
  • studii superioare atestate în condițiile legii
  • nu a fost agent sau colaborator al serviciilor de informații înainte de anul 1990, nu a fost și nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informații
  • nu s-a constatat în mod definitiv că s-a aflat într-o stare de incompatibilitate, în conflict de interese sau că ar fi existat diferențe semnificative mai mari de 10.000 de euro
  • nu a fost condamnat pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, pentru care nu a intervenit reabilitarea, și nu are cazier fiscal

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG