Linkuri accesibilitate

3 minute | Lista lui Cioloș, economia Chinei se clatină & cum se doarme în spitalele Covid


Dacian Cioloș a fost desemnat premier de președintele Klaus Iohannis, însă șansele ca guvernul propus de el să fie votat de Parlament sunt mici.
Dacian Cioloș a fost desemnat premier de președintele Klaus Iohannis, însă șansele ca guvernul propus de el să fie votat de Parlament sunt mici.

Lista de miniștri și programul de guvernare cu care Dacian Cioloș se va prezenta în Parlament pentru votul de învestitură și problemele economice ale Chinei sunt principalele subiecte ale agendei naționale și internaționale de azi.

Bună dimineața,

Principalele știri ale zilei, pe scurt:

  • USR PLUS a stabilit, aseară, lista miniștrilor cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va încerca să obțină votul de învestitură în Parlament.
  • Creșterea economică a Chinei a încetinit, în ultimele trei luni în special, din cauza problemelor din industrie.
  • O delegație a Organizației Mondiale a Sănătății va veni în România pentru a încerca să afle de ce românii refuză vaccinarea.

„Guvernul responsabilității naționale” propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a prins contur, aseară, după ce USR PLUS a stabilit lista finală a miniștrilor. Cioloș depune, luni, lista la Parlament și speră ca, la vot, să adune suficient de multe bile albe pentru a redeveni prim-ministru.

O misiune dificilă, dacă nu imposibilă, în condițiile în care guvernul propus de Cioloș ar trebui să adune cel puțin 234 de voturi, cu 154 de voturi mai multe decât îi poate oferi propriul partid.

Dacian Cioloș are șanse mici să fie învestit premier de un Parlament în care partidul pe care îl conducere are doar 80 de mandate.
Dacian Cioloș are șanse mici să fie învestit premier de un Parlament în care partidul pe care îl conducere are doar 80 de mandate.

Programul de guvernare propus de USR PLUS stabilește ca prioritare unele măsuri pentru gestionarea pandemiei. Printre acestea: certificat verde pentru intrarea în unele unele spații publice, vacanță de două săptămâni pentru elevi, limitarea unor evenimente și activități neesențiale.

Rata mică de vaccinare și înverșunarea multor români împotriva măsurilor de protecție atrage și atenția Organizației Mondiale a Sănătății, care va trimite o delegație în România. Specialiștii internaționali vor să afle cum e posibil ca o țară cu acces la toate vaccinurile posibile să aibe o rată de imunizare atât de mică, a declarat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, într-un interviu acordat Digi 24.

România are o rată de vaccinare similară cu cea din Rusia, țară care se confruntă, de asemenea, în această perioadă, cu o explozie a numărului de cazuri de Covid (34.303 ieri).

Cele două țări au cel puțin două lucruri în comun: numărul mare de corona-sceptici și indolența autorităților, care refuză să impună măsuri de restricție.

Economia Chinei gâfâie

Presa internațională scrie pe larg astăzi despre cele mai recente date privind economia Chinei. Cifrele din ultimele trei luni arată că Produsul Intern Brut al țării a crescut în perioada iulie – septembrie cu doar 4,9%, cel mai redus indicator din ultimul an, sub prognoza de 5,2% oferită de specialiști.

Criza provocată de situația financiară a Evergrande, dar și problemele din domeniul energetic și de distribuție sunt principalele cauze ale încetinirii economiei Chinei, a doua cea mai mare la nivel global după cea a SUA. China reprezintă unul dintre motoarele principale ale economiei globale, iar problemele economice ale Beijingului sunt și ale Washingtonului, și ale Londrei, și ale Parisului.

Xi Jinping, președintele Chinei
Xi Jinping, președintele Chinei

New York Times scrie, astăzi, despre importanța Chinei la nivel global nu doar din perspectivă economică, ci și militară, și tehnologică. Cotidianul se întreabă dacă situația tensionată dintre SUA și China reprezintă, în fapt, un nou război rece și începe analiza de la o declarație a fostului prim-ministru australian, Kevin Rudd, care a declarat unui ziar de știri din Germania că un război rece între Beijing și Washington este „probabil, nu posibil”.

Din inima fostei Uniunii Sovietice – protagonista precedentului război rece – vin vești similare celor de acum 50 de ani. Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a anunțat că a concediat mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv șeful unui penitenciar din regiunea Saraton, după ce, la începutul acestei luni, mai multe materiale video care arată cum deținuții sunt bătuți și torturați în unele închisori rusești au fost făcute publice de un site non-guvernamental.

Deținuții ar fi fost forțați să „coopereze” cu anchetatorii, iar, în penitenciar, ar fi fost abuzați sexual sau obligați să ofere mită gardienilor pentru a scăpa de tortură.

Alte știri internaționale:

- Prețul petrolului a atins luni cel mai înalt nivel din ultimii ani, din cauza cererii mari provocate de ieșirea din pandemie.

- O coaliție de opoziție formată din șase partide a ales un primar de provincie fără nicio afiliere de partid pentru a-l înfrunta pe premierul maghiar Viktor Orban la alegerile parlamentare din 2022.

- Cazurile de psihoză au crescut în ultimii doi ani în Anglia. Din ce în ce mai mulți oameni au halucinații pe fondul stresului provocat de pandemie.

La final, o imagine dintr-un spital românesc. O asistentă medicală de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon“ a fost fotografiată în timp ce se odihnea într-o cutie de carton, între cazurile de Covid pe care le tratase. Paturile, scaune și mesele de la spital sunt toate ocupate cu pacienți în stare gravă.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG