Pe 9 iulie, armata a început să instaleze un gard de sârmă la granița care traversează păduri dense, pentru a controla influxul de imigranți din Irak și alte țări din Orientul Mijlociu și Africa. Potrivit Ministrului de Interne, Agne Bilotaite, noua barieră de 550 de kilometri va costa 41 de milioane de euro.
Oficialii de la Vilnius acuză Belarusul că permite refugiaților din Irak și alte câteva țări să intre ilegal în Uniunea Europeană ca răspuns la sancțiunile impuse de UE în ultimele săptămâni. UE a sancționat mai multe persoane și instituții din Belarus în urma deturnării cursei Ryainair către Minsk și arestarea jurnalistului Roman Protasevici pe 23 mai.
Conform autorităților din Lituania, cel puțin 1.500 de oameni au intrat ilegal în Lituania, de 20 de ori mai mulți decât în 2020. În prima săptămână din iulie, 779 de migranți au trecut granița din Belarus în Lituania - spre deosebire de 636 în primele 6 luni ale acestui an, și 104 între 2018 și 2020.
Lituanienii îi acuză pe belaruși că aduc intenționat irakieni la Minsk pentru a-i trece peste graniță. Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a spus că belarușii le oferă irakienilor zboruri către Minsk. „Sunt agenții de călătorie, zboruri directe între Minsk și Baghdad, agențiile din Belarus atrag ‘turiști’ către Minsk”, a declarat Simonyte.
Conform Poliției de frontieră din Lituania, „majoritatea migranților arestați recent [după ce au trecut ilegal în Lituania] au sosit la aeroportul din Minsk cu zboruri directe de la Istanbul și Baghdad”.
Pe 26 mai, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a spus că nu va mai împiedica trecerea ilegală a migranților către Lituania. Pe 2 iulie, Lituania a declarat stare de urgență din cauza valului de migranți.
Pe 5 iulie, guvernul lituanian a recunoscut oficial statutul opoziției conduse de Svetlana Țihanovskaia. Apoi, pe 7 iulie, a cerut Belarusului să oprească migranții - puțin probabil, ținând cont de mișcarea de dinainte, care a înfuriat guvernul de la Minsk.
Paval Latushka, fostul Ministru al Culturii din Belarus și opozant al regimului, a declarat că „nu are aproape niciun dubiu” că acest val de migranți este organizat în mod direct de autoritățile belaruse.
Lituania cântărește acum opțiunea de a impune controale la frontierele sale cu statele UE, cu Polonia și Letonia. Lituania este membră a Spațiului Schengen, care permite circulația liberă fără control la graniță.