Putin interzice exportul de petrol către țările care au plafonat prețul
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, marți, 27 decembrie, un decret prin care interzice vânzarea petrolului rusesc către țările și companiile care au plafonat sau vor accepta plafonarea prețului plătit Rusiei, transmite CNN.
Sunt vizate Grupul G7, Uniunea Europeană și Australia, care au decis plafonarea prețului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se aplică începând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
La aceeași dată a intrat în vigoare, cu unele excepții, interdicția de import pentru țările Uniunii Europene a petrolului primit din Rusia pe mare.
Din G7 fac parte Statele Unite, Canada, Franța, Italia, Japonia, Regatul Unit și Germania.
Interdicția de export anunțată de Kremlin intră în vigoare din 1 februarie 2023 și va fi valabilă până pe 1 iulie 2023, dar președintele Rusiei poate decide derogări.
Decretul vizează și exportul de produse petroliere, dar pentru acestea nu a fost încă stabilită data intrării în vigoare a interdicției.
Potrivit Reuters, decizia a fost prezentată de Kremlin drept un răspuns direct la „acțiunile neprietenoasă și în contradicție cu legislația internațională ale SUA și țărilor și organizațiilor internaționale care se alătură Statelor Unite”.
Ucraina anunță că ar fi aproape de recâștigarea controlului în orașul strategic Kreminna
Potrivit The Guardian, la Kreminna au avut loc lupte grele, în care Rusia a implicat numeroase resurse.
Orașul din regiunea estică Lugansk este considerat un important punct de acces către Severodonețk și Lisiciansk, ocupate de forțele ruse în urmă cu câteva luni.
Parlamentarul rus milionar Pavel Antov a murit în India
Pavel Antov a căzut, duminică, de la o fereastră a hotelului în care era cazat, transmitere presa rusă citată de BBC.
Cu doar două zile înainte, un alt membru al grupului cu care Antov vizita India a murit la același hotel. Vladimir Budanov ar fi avut un atac cerebral.
Potrivit BBC, moartea lui Antov, care era și parlamentar din partea partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, este doar cea mai recentă dintr-un șir de morți suspecte ale unor ruși bogați petrecute după invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022. Unii dintre aceștia criticaseră invazia înainte de a fi găsiți morți.
Antov a negat în timpul verii că o postare de pe contul său de WhatsApp, critică față de urmările războiului ordonat de Vladimir Putin, i-ar fi aparținut. Postarea a dispărut, iar Antov a insistat că nu îi aparținea lui, că el ar fi fost un susținător al „operațiunii speciale” – așa cum numește Kremlinul războiul declanșat împotriva Ucrainei.
Poliția din India nu ar fi identificat elemente criminale în moartea celor doi prieteni ruși la doar două zile distanță, în același hotel, după cum a declarat pentru agenția rusă de știri Tass consulul rus din Kolkata/ India.
BBC amintește că mai mulți magnați ruși au murit în ultimele luni în împrejurări misterioase, cel mai recent caz fiind cel al șefului Lukoil, Ravil Maganov, care ar fi căzut de la geamul unui spital din Moscova în luna septembrie.
Ministrul ucrainean al Energiei se așteaptă la atacuri masive de Anul Nou
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, a declarat, potrivit CNN, că situația alimentării cu electricitate rămâne „extrem de dificilă” în întreaga țară din cauza bombardamentelor rusești.
Anul Nou, a adăugat acesta, ar putea veni cu riscuri chiar mai mari. „Cred că Anul Nou este un moment în care [rușii] vor încerca să provoace un nivel maxim de distrugere a sistemului energetic”, a spus Halușcenko la televiziunea ucraineană.
Luni seară, 9 milioane de ucraineni nu aveau curent electric, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.