Marea Britanie: O nouă evoluție în strategia Rusiei
Ministerul britanic al Apărării afirmă în ultima sa actualizare privind războiul din Ucraina că este posibil ca așa-zisele referendumuri din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie să fi fost devansate pe fondul unor „presiuni semnificative” ale societății civile ruse și conducerii militare rusești în ultimele două săptămâni.
Măsurile, inclusiv referendumurile și pedepsele prelungite pentru soldații care nu și-au îndeplinit obligațiile, au fost foarte probabil devansate din cauza criticilor publice și marchează „o nouă evoluție în strategia Rusiei”.
Vladimir Putin a ordonat chemarea rezerviștilor la luptă
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat miercuri dimineață că a ordonat o mobilizare militară parțială, deoarece Occidentul ar vrea să „slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia”.
„Doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă, vor fi supuși la recrutare”, a declarat Putin.
El a mai susținut că Occidentul „spune deschis că a destrămat URSS în 1991, iar acum este momentul să facă același lucru cu Rusia”.
„Pentru a apăra țara și poporul, vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a completat președintele rus.
ISW: Kremlinul se va folosi de rezultatele falsificate ale unor așa-zise referendumuri pentru a anexa ilegal toate părțile ocupate ale Ucrainei
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a afirmat în cea mai recentă evaluare a sa că planurile de anexare de către Moscova a 15% teritoriului ucrainean ocupat înseamnă o extindere a definiției juridice pentru teritoriul „rusesc”.
Kremlinul se va folosi de rezultatele falsificate ale unor așa-zise referendumuri pentru a anexa ilegal toate părțile ocupate ale Ucrainei și este probabil să anunțe inclusiv că părți neocupate ale regiunilor Donețk, Herson și Zaporojie ca făcând parte din Rusia, a precizat ISW.
Potrivit sursei citate, planurile de anexare ale Kremlinului vizează în primul rând un public intern, deoarece Putin speră probabil să îmbunătățească capacitățile de generare de forțe ale Rusiei, făcând apel la poporul rus să se ofere voluntar pentru un război pentru a apăra noul teritoriu rus revendicat.
„Se pare că Putin și consilierii săi și-au dat seama că actualele forțe rusești sunt insuficiente pentru a cuceri Ucraina și că eforturile de a construi rapid forțe mari prin mobilizare voluntară culminează cu insuficiența forțelor necesare armatei ruse. Prin urmare, Putin probabil că stabilește condițiile legale și informaționale pentru a îmbunătăți generarea de forțe rusești fără a recurge la o recrutare extinsă, schimbând echilibrul pe care Kremlinul l-a folosit pentru a stimula recrutarea voluntară”, sse mai arată în analiză.
În ceea ce privește adoptarea în grabă a unei noi legi prin Duma de Stat, ocolind procedurile parlamentare normale, ISW precizează că această lege conține pedepse drastic sporite pentru dezertare, refuzul ordinelor de recrutare și insubordonare. De asemenea, ea incriminează capitularea voluntară și transformă capitularea într-o infracțiune pedepsită cu zece ani de închisoare.
„În mod special, legea nu ordonă mobilizarea la scară largă sau o recrutare mai largă și nici nu face pregătiri pentru astfel de activități”, mai arată Institute for the Study of War.
Totodată, ISW nu a observat nicio dovadă că Moscova intenționează în mod iminent să își schimbe practicile de recrutare. Noua lege a Kremlinului vizează consolidarea voluntariatului coercitiv, sau ceea ce liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit „automobilizare”.
Putin - discurs amânat
Vladimir Putin a amânat pentru miercuri dimineață un discurs în fața națiunii ruse, care anterior era planificat aseară. Discursul planificat ar fi urmat să se refere la noile anexări ale teritoriului ucrainean.
În plus, parlamentul rus a adoptat marți o lege care a introdus conceptele de „mobilizare” și „lege marțială” în codul penal al Rusiei - ceea ce a alimentat și mai mult speculațiile că Vladimir Putin ar putea declara oficial război - renunțând la așa-zisa „operațiune specială” - și un proiect de lege la nivel național.
Nu a existat nicio explicație oficială din partea Kremlinului cu privire la motivul pentru care discursul a fost amânat - sau chiar că acesta a fost planificat, menționează The New York Times.
Însă, pentru că acest discurs în prime time era așteptat în ziua în care autoritățile de ocupație rusești din patru regiuni ucrainene au anunțat „referendumuri” începând de vineri cu privire la aderarea la Rusia, acest discurs ar fi reprezentat că Putin își plănuiește următoarele mișcări.
„Oamenii care nu pot organiza un discurs s-au angajat să organizeze o mobilizare”, a reacționat Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean.
Anterior, în timp ce primea scrisorile de acreditare ale ambasadorilor străini la Moscova, președintele rus a condamnat ceea ce a descris ca fiind eforturile SUA de a-și păstra dominația globală, spunând că acestea sunt sortite eșecului.
„Dezvoltarea obiectivă către o lume multipolară se confruntă cu rezistența celor care încearcă să-și păstreze hegemonia în afacerile globale și să controleze totul - America Latină, Europa, Asia și Africa”, a susținut el.