Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.
Militari ucraineni pozează într-o fotografie la intrarea în orașul Izium din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupație rusă, 17 septembrie 2022.

Război în Ucraina | Sute de arestați după protestele din Rusia. Președintele Consiliului European: UE, „neclintită” în susținerea Ucrainei

Ziua 210 a invaziei: Vladimir Putin mobilizează rezerviștii, în timp ce Statele Unite și aliații NATO condamnă planurile autorităților pro-ruse din patru regiuni ucrainene de a organiza așa-zise referendumuri prin care să fie anexate la Rusia.

Evenimentele zilei - 21 septembrie

19:14 21.9.2022

Zeci de arestări în Rusia, după ce oamenii au ieșit în stradă

Un polițist rus în mijlocul prostelor din localitatea Ulan Ude, din estul Rusiei, 21 septembrie 2022.
Un polițist rus în mijlocul prostelor din localitatea Ulan Ude, din estul Rusiei, 21 septembrie 2022.

Aproximativ 100 de oameni au fost arestați în urma protestelor din Rusia, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a decretat o mobilizare parțială pentru a spori numărul trupelor de pe frontul din Ucraina.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare identificate de CNN arată imagini cu proteste în mai multe orașe din Rusia, fiecare adunând în jur de câteva zeci de persoane.

Grupul independent de monitorizare OVD-Info a declarat că peste 100 de persoane au fost reținute la protestele împotriva mobilizării.

Arestările au avut loc în Irkuțk și Krasnoiarsk, Ekaterinburg, Celeabinsk, Novosibirsk, Ulan-Ude, Tomsk, Ufa, Perm, Belgorod și Moscova, potrivit celor de la OVD-info.

18:41 21.9.2022

Joe Biden: Războiul Rusiei din Ucraina, responsabil de foamete în jurul lumii

Președintele SUA, Joe Biden, a aruncat direct vina pentru criza alimentară mondială pe Rusia, acuzând Kremlinul că „transmite minciuni” cu privire la sancțiunile occidentale pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

„Rusia ... pompează minciuni, încercând să arunce vina pentru criză (criza alimentară, n.r.) pe sancțiunile impuse de alte state ale lumii pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Așa că permiteți-mi să fiu perfect clar în legătură cu ceva: sancțiunile noastre permit în mod explicit, permit în mod explicit, Rusiei capacitatea de a exporta alimente și îngrășăminte. Nu există nicio limitare”, a declarat el la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.

Biden a lăudat ONU pentru că a ajutat la medierea unui acord de export de cereale cu Ucraina și Rusia și a încurajat extinderea acestuia. Președintele american a declarat că nu mai puțin de 193 de milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, "un salt de 40 de milioane într-un an".

18:24 21.9.2022

Joe Biden: Rusia a încălcat fără rușine Carta ONU

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat într-un discurs adresat Adunării Generale a ONU că „în ultimul an lumea noastră a cunoscut mari tulburări” și un „război brutal și inutil ales de un singur om”, scrie BBC.

El spune că Rusia, care este membru proeminent al Consiliului de Securitate al ONU, și-a invadat vecinul, adăugând că Moscova a „încălcat cu nerușinare” principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite.

Biden spune că Vladimir Putin a adus amenințări nucleare împotriva Europei, adăugând că Rusia cheamă tot mai mulți soldați la luptă și că încearcă să anexeze părți din Ucraina.

„Lumea ar trebui să vadă actele scandaloase pentru ceea ce sunt”.

Președintele SUA a spus că vrea ca războiul să se termine în „termeni drepți”, mai precis „în termenii pe care i-am semnat cu toții, și anume că nu poți cuceri teritoriul unei națiuni prin alegere”.

„Singura țară care stă în calea acestui lucru este Rusia”, spune el.

18:12 21.9.2022

Mai mulți lideri din Vest reacționează la anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, ținând un discurs în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Franța, 9 martie 2022.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, ținând un discurs în fața Parlamentului European de la Strasbourg, Franța, 9 martie 2022.

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că președintele rus Vladimir Putin este „în mod clar speriat”, după ce a anunțat o mobilizare parțială și a amenințat cu folosirea armelor nucleare.

„Amenințarea a fost întotdeauna reală, având în vedere că Rusia este o putere nucleară. Și vedem că acest război nu se desfășoară conform planurilor lui Putin, așa că este clar că îi este frică. De aceea face următorii pași: Mai întâi, face referendumurile false pentru a spune că acestea sunt teritorii rusești, apoi, când Ucraina va lansa contraofensiva (pentru recuperarea teritoriilor, n.r.), va declara că Ucraina atacă acum Rusia și apoi, știți, dă motive pentru a continua escaladarea”, a declarat Kallas pentru Jim Sciutto de la CNN.

Kallas a adăugat că Estonia nu a văzut niciun indiciu că Putin ia măsuri pentru a-și pune în aplicare amenințările nucleare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a punctat și el că anunțul privind mobilizarea parțială a lui Putin din Rusia „nu este o surpriză” într-un interviu pentru publicația germană BILD.

„Vrea să înece Ucraina în sânge, dar în sângele propriilor lui soldați”, a declarat Zelenski, făcând referire la decizia președintelui Rusiei de a mobiliza 300.000 de rezerviști pentru războiul din Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG