Linkuri accesibilitate

UKRAINE-CRISIS/WINTER
UKRAINE-CRISIS/WINTER

Război în Ucraina | Kievul cere ajutor pentru alimentarea cu gaze. SUA finalizează planurile pentru a trimite Patriot

SUA au trimis Ucrainei prima tranșă de echipamente destinate menținerii în funcțiune a rețelei electrice, promise la reuniunea NATO de acum două săptămâni de la București. La Paris are loc o conferință internațională menită să identifice și să răspundă celor mai urgente nevoi ale Ucrainei.

14:25 13.12.2022

Conferința de la Paris. Zelenski: „Ucraina are nevoie de încă 800 milioane de euro pentru a supraviețui la iarnă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis participanților la conferința donatorilor de la Paris că țara sa are nevoie de un sprijin suplimentar de 800 de milioane de euro pentru a supraviețui iernii.

„Generatoarele și sursele de energie au devenit acum la fel de necesare în Ucraina precum vehiculele blindate și vestele antiglonț”, a spus el, adăugând că estimarea de cost pentru reparațiile pagubelor de lungă durată produse până acum infrastructurii energetice a țării este de 1,5 miliarde de euro.

Volodimir Zelenski în timpul mesajului adresat reuniunii de la Paris. 13 decembrie 2022
Volodimir Zelenski în timpul mesajului adresat reuniunii de la Paris. 13 decembrie 2022

La conferință participă 70 de țări și instituții care încearcă să coordoneze nevoile umanitare și de infrastructură ale Ucrainei pentru următoarele patru luni.

„Vom face tot ce putem pentru a supraviețui penelor de curent și terorii energetice. Majoritatea centralelor noastre electrice sunt avariate sau distruse de bombardamente”, a spus Zelenski.

13:58 13.12.2022

Marea Britanie anunță un noi sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul Marii Britanii a anunțat că adaugă 12 lideri militari ruși pe lista persoanelor sancționate pentru rolul lor în războiul împotriva Ucrainei.

Pe listă se află lideri militari considerați vinovați pentru atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene.

Aceeași decizie vizează și trei iranieni și o companie iraniană, pentru implicarea în furnizarea de drone forțelor Rusiei.

Potrivit The Guardian, sancționarea pentru vizarea infrastructurii civile și a civililor ar fi un punct important în cazul unui eventual proces pentru crime de război.

13:41 13.12.2022

Ucraina blochează o importantă rută de aprovizionare a forțelor ruse în zona Zaporojie

Potrivit relatărilor din sudul Ucrainei, preluate de The Guardian, forțele ucrainene au reușit să provoace pagube semnificative podului peste râul Molochna, aflat în sudul orașului Melitopol.

În urma bombardamentelor din timpul nopții, podul din zona Zaporojie nu ar mai fi sigur pentru traficul militar greu pentru care era folosit de forțele ruse.

Potrivit Euromaidan Press, Melitopol este un centru logistic strategic, care face legătura cu Peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014.

13:08 13.12.2022

Rusia și Ucraina își arogă victorii militare în Donețk

Atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au anunțat, marți, că ar fi înregistrat victorii importante în Donețk, estul Ucrainei, transmite Reuters.

Rusia pretinde că ar fi anexat Donețk în urma referendumurilor ilegale de la sfârșitul lunii septembrie, iar reprezentanții separatiștilor de aici spun că deși avansul este dificil în unele zone, jumătate din regiune ar fi acum sub controlul Rusiei.

Jurnaliștii Reuters precizează că nu pot verifica independent afirmația. Luptele grele din ultimele săptămâni din Donețk nu permit o estimare a zonelor care sunt controlate de fiecare dintre cele două părți.

Imagine din 11 decembrie din orașul Lîman, din Donețk, care a fost eliberat de forțele ucrainene pe 1 octombrie.
Imagine din 11 decembrie din orașul Lîman, din Donețk, care a fost eliberat de forțele ucrainene pe 1 octombrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG