Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni pe un vehicul blindat în localitatea Novostepanivka, din regiunea Harkov, 19 septembrie 2022.
Soldați ucraineni pe un vehicul blindat în localitatea Novostepanivka, din regiunea Harkov, 19 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Separatiștii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au decis organizarea de referendumuri pentru alipirea la Rusia

Forțele ucrainene își continuă avansul în estul țării. Președintele Volodimir Zelenski cere ca sprijinul dat Ucrainei de comunitatea internațională să țină pasul cu ritmul în care Ucraina reia controlul asupra teritoriilor ocupate.

22:25 20.9.2022

SUA anunță ambasador nou la Moscova

Lynne Tracy, noua ambasadoare în Rusia desemnată de Casa Albă marți seara.
Lynne Tracy, noua ambasadoare în Rusia desemnată de Casa Albă marți seara.

Casa Albă a desemnat-o marți pe Lynne Tracy drept candidatul președintelui Joe Biden pentru funcția de ambasador al SUA în Rusia, scrie CNN.

Într-un comunicat de marți seara, Casa Albă a anunțat, de asemenea, candidatul desemnat pentru funcția de ambasador al SUA în Barbados, Federația Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Antigua și Barbuda, Comunitatea Dominica, Grenada și Saint Vincent și Grenadine, precum și doi membri ai consiliului de administrație al Federal Deposit Insurance Corporation.

21:41 20.9.2022

Oficial SUA: Rusia probabil va ordona o mobilizare generală a populației

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă pe data de 11 februarie 2022.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă pe data de 11 februarie 2022.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a transmis marți seară ca Washingtonul e la curent cu posibilitatea ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să decreteze mobilizarea generală a populației, potrivit Reuters.

Sullivan a precizat că referendumurile anunțate mai devreme de regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie reprezintă un afront la adresa suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra oricăror părți din teritoriul Ucrainei care au fost anexate. Nu vom recunoaște niciodată acest teritoriu ca fiind altceva decât parte din Ucraina. Respingem fără echivoc acțiunile Rusiei”, a declarat Sullivan reporterilor.

21:17 20.9.2022

Steagul Ucrainei, arborat la granița dintre Harkov și Donețk

Drapelul ucrainean a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, potrivit unui mesaj postat marți pe Telegram de Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, citat de CNN.

Steagul Ucrainei, arborat la intrarea în localitatea Kupiansk, recent eliberată de sub ocupație rusească, 19 septembrie 2022.
Steagul Ucrainei, arborat la intrarea în localitatea Kupiansk, recent eliberată de sub ocupație rusească, 19 septembrie 2022.

„Drapelul ucrainean a fost arborat pe semnul de intrare instalat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov”, a scris Kirilenko pe Telegram. „Datorită forțelor noastre armate, această secțiune a autostrăzii Kiev-Harkov-Dovianski este liberă de ocupanți, dar extrem de periculoasă, deoarece este literalmente plină de fier vechi mortal”.

Până de curând, în zonă se dădeau lupte crâncene, dar acum au rămas doar echipamente abandonate și câmpuri minate, a declarat Kirilenko.

20:17 20.9.2022

Parlamentul Rusiei modifică legea serviciului militar

Camera inferioară a Dumei de Stat din Rusia, organul legislativ al țării, a modificat marți legea privind serviciul militar, înăsprind pedepsele pentru încălcarea îndatoririlor serviciului militar, cum ar fi dezertarea sau sustragerea de la serviciu, potrivit agenției de presă de stat TASS, citată de CNN.

Proiectul de lege stabilește o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru orice formă de opunere legată de serviciul militar sau de încălcare a unui ordin militar oficial, implicând violența sau amenințarea cu violența, în timpul perioadei de mobilizare sau de lege marțială.

Separat, deputații și senatorii din Duma de Stat au pregătit amendamente la Codul Penal al Federației Ruse, propunând introducerea răspunderii cu până la cinci ani de închisoare pentru distrugerea sau deteriorarea din neglijență a armelor și a echipamentelor militare pe timp de război, a relatat agenția de știri rusă RIA Novosti.

Deputații au introdus, de asemenea, în Codul penal al Rusiei noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială”, „timp de război” și „conflict armat”, care vor fi considerate de acum înainte ca fiind factori agravanți în stabilirea sentințelor penale.

Măsurile din Duma de Stat au fost luate înaintea anunțurilor privind referendumul din zonele ocupate de Rusia în Ucraina, marți.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG