Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni pe un vehicul blindat în localitatea Novostepanivka, din regiunea Harkov, 19 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Separatiștii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au decis organizarea de referendumuri pentru alipirea la Rusia

Forțele ucrainene își continuă avansul în estul țării. Președintele Volodimir Zelenski cere ca sprijinul dat Ucrainei de comunitatea internațională să țină pasul cu ritmul în care Ucraina reia controlul asupra teritoriilor ocupate.

08:02 20.9.2022

Zelenski: Ajutorul militar trebuie să țină pasul cu avansul nostru

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că forțele ucrainene au stabilizat situația în zona Harkov, recucerită de la ruși și că este importantă păstrarea unui ritm accelerat al înaintării trupelor.

„Este important ritmul în care readucem normalitatea în teritoriile eliberate, dar și cel în care primim ajutor de la partenerii noștri”, a spus Zelenski, adăugând că ajutorul oferit de Occident ar trebui să țină pasul cu avansul ucrainean în teritoriile ocupate.

Volodimir Zelenski, 19 septembrie 2022.
Volodimir Zelenski, 19 septembrie 2022.

Zelenski a mai spus că urmează o zi importantă, cu referire la evenimentele din cadrul Reuniunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Marți are loc summit-ul pentru Securitatea alimentară globală găzduit de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, la care participă și președintele României, Klaus Iohannis. Zelenski va susține, miercuri, un discurs online în fața Adunării Generale.

08:05 20.9.2022

Forțele ucrainene anunță că își consolidează victoriile din estul țări

Ucraina anunță că forțele sale au avansat în est, deschizând drumul spre un posibil asalt asupra forțele ruse de ocupație din Donbas (Donețk și Luhansk), transmite Reuters.

Președintele Zelenski a declarat aseară că este clară panica atacatorilor și că se va concentra asupra unei înaintări rapide a forțelor sale. Ucraina cere în continuare mai mult armament.

Potrivit autorităților locale, Ucraina a reluat controlul asupra întregului sat Bilohorivka, care se afla la 10 kilometri de Lisiciansk, orașul din Luhansk ocupat de ruși în iulie.

Ultimul drum din Lisichansk | Oamenii sunt implorați să evacueze orașul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Liderul separatiștilor sprijiniți de Rusia din Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel către cel din Luhansk, pentru eforturi comune care să grăbească un organizarea unui referendum de alipire la Rusia.

09:10 20.9.2022

Doi copii printre corpurile exhumate din groapa comună de la Izium

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehubov, a declarat că experții criminaliști au exhumat până acum 146 de corpuri din groapa comună de la Izium.

Printre acestea se află corpurile a doi copii, a spus el, potrivit The Guardian.

Kremlinul a negat, luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov că ar fi comis crime de război. E la fel ca la Bucea, o minciună, vom apăra adevărul în această poveste”, a spus Peskov, citat de Reuters.

Dmitri Peskov este printre apropiații lui Vladimir Putin aflași pe listele de sancțiuni ale Occidentului.
Dmitri Peskov este printre apropiații lui Vladimir Putin aflași pe listele de sancțiuni ale Occidentului.

09:36 20.9.2022

Oficial SUA: Rusia nu reușește să atragă noi voluntari pentru războiul din Ucraina

Un oficial american din domeniul Apărării, citat de The New York Times, spune că Rusia are dificultăți în a-și spori numărul de combatanți în Ucraina ca urmare a pierderilor suferite în ultima perioadă.

„Veștile din provincia Harkov [de unde forțele ruse au fost nevoite să se retragă] îi fac pe mulți voluntari să refuze să mai lupte în Ucraina”, a spus oficialul sub protecția anonimatului. Liderul grupului de mercenari Wagner, un apropiat al Kremlinului, încearcă să recruteze deținuți, a adăugat acesta. O înregistrare video analizată recent de The New York Times arătă că Wagner le promite deținuților libertatea după șase luni de luptă în Ucraina.

Potrivit oficialului, SUA sunt dispuse să trimită Kiev-ului tancuri de nouă generație, capabile să facă față dotărilor militare ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG