Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni pe un vehicul blindat în localitatea Novostepanivka, din regiunea Harkov, 19 septembrie 2022.
Soldați ucraineni pe un vehicul blindat în localitatea Novostepanivka, din regiunea Harkov, 19 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Separatiștii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au decis organizarea de referendumuri pentru alipirea la Rusia

Forțele ucrainene își continuă avansul în estul țării. Președintele Volodimir Zelenski cere ca sprijinul dat Ucrainei de comunitatea internațională să țină pasul cu ritmul în care Ucraina reia controlul asupra teritoriilor ocupate.

15:31 20.9.2022

Zelenski: Referendumurile anunțate de Rusia provin din „frica de înfrângere”

Biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la anunțurile despre organizarea de referendumuri privind alipirea la Rusia pe teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina.

„ Un șantaj naiv cu amenințări și povești de groază despre „referendumuri”, „mobilizări” din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și oamenii pașnici ... Așa arată frica de înfrângere. Dușmanul se teme, manipulează primitiv”, a reacționat Andrei Iermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, citat de CNN, pe canalul său de Telegram.

„Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”, a adăugat Iermak.
Ambele republici populare autoproclamate Donețk și Lugansk au anunțat că referendumurile vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Oficiali ruși de rang înalt au salutat aceste demersuri.

15:27 20.9.2022

Autoritățile pro-ruse din Zaporojie ar putea organiza un referendum de alipire la Rusia în următoarele zile

Agenția de presă rusă RIA a transmis marți, citând un oficial instalat de Moscova în regiunea Zaporojie, că teritoriul ocupat de ruși ar putea organiza un referendum pentru alipirea sa la Rusia în următoarele zile.

Potrivit The Guardian, anunțul vine după ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că decizia ține de ce își doresc oamenii care trăiesc pe teritoriile controlate de Rusia.

„Încă de la început...noi am tot spus că oamenii din teritoriile respective au dreptul să-și decidă soarta”, a declarat Lavrov în timpul unei emisiuni la TV.

15:00 20.9.2022

Referendum în Luhansk pentru alipirea la Rusia „între 23 și 27 septembrie”

Separatiștii sprijiniți de Rusia din regiunea Luhansk (estul Ucrainei) ar urma să organizeze un referendum de alipire la Rusia între 23 și 27 septembrie, transmite agenția rusă de stat TASS, citată de Reuters.

Forul legislativ al separatiștilor a adoptat o lege care detaliază organizarea referendumului, fără a stabili însă și o dată, potrivit reporterilor Reuters.

14:23 20.9.2022

Așa-numite „autorități” din Herson cer referendum pentru a deveni „parte a Rusiei”

Bărbatul numit de Rusia drept „șef” al regiunii Herson cere Kremlinului acordul pentru a organiza un referendum de alipire la Rusia, transmite Reuters.

Vladimir Saldo a postat pe Telegram solicitarea, spunând că speră ca Herson să devină „parte a Rusiei, un membru cu drepturi depline al unei țări unite”.

Reuters precizează că Saldo nu a dat o dată pentru organizarea referendumului, iar forțele Rusiei controlează circa 95% din zona Herson, în sudul Ucrainei.

Herson este unul dintre obiectivele contraofensivei ucrainene care a început luna aceasta, iar președintele Volodimir Zelenski a descris intensificarea apelurilor la organizarea unor referendumuri drept efect al panicii produse de avansul forțelor ucrainene.

Luni, liderii separatiși din Donețk și Luhansk au decis să colaboreze pentru organizarea unor referendumuri de alipire la Rusia, iar marți dimineață, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a pledat pentru același lucru.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG