Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Zelenski: Steagul Ucrainei va flutura din nou în toate zonele ocupate. SUA: 3 mld USD de ziua Independenței Ucrainei

Ambasada SUA la Kiev avertizează că situația de securitate e în deteriorare și le cere cetățenilor americani să plece din Ucraina. Autoritățile locale îndeamnă populația să evite adunările publice. La Moscova, promotoarea propagandei Kremlinului, Daria Dughin, a fost decorată postum.

Principalele știri:

09:31 23.8.2022

Oficial SUA: Rusia pregătește noi atacuri asupra infrastructurii ucrainene

Un oficial american a avertizat că Rusia pregătește lansarea unor noi atacuri împotriva infrastructurii civile și clădirilor guvernamentale ale Ucrainei.

Kievul a interzis organizarea unor evenimente publice săptămâna aceasta, când Ucraina aniversează 31 de ani de independență față de Uniunea Sovietică. Tot miercuri, în 24 august, se împlinesc șase luni de când Vladimir Putin a ordonat, pe 24 februarie 2022, invadarea Ucrainei.

„Avem informații că Rusia își intensifică eforturile pentru a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale ale Ucrainei în zilele următoare”, a declarat oficialul, citat de Reuters. „Având în vedere istoricul acțiunilor Rusiei în Ucraina, suntem îngrijorați de amenințarea continuă pentru viețile civililor și infrastructura civilă”, a spus acesta.

Potrivit datelor prezentate luni de ONU, din 24 februarie până pe 21 august, au fost confirmate oficial 5.587 de decese în rândul civililor ucraineni. Alte 7.890 de persoane au fost rănite.

Numărul copiilor uciși în războiul din Ucraina este de 362, al celor răniți, de 610.

10:42 23.8.2022

SUA le cer cetățenilor americani să părăsească Ucraina

Statele Unite au făcut apel la cetățenii americani care se mai află în Ucraina să o părăsească de urgență în condițiile în care Rusia ar pregăti noi atacuri asupra civililor, transmite CNN.

„Ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani să părăsească Ucraina acum, folosind opțiunile de transport terestre disponibile și din mediul privat, dacă acestea pot fi folosite în siguranță”, arată o alertă de securitate de pe site-ul ambasadei, citată de CNN.

„Situația de securitate în toată Ucraina este extrem de volatilă și condițiile se pot deteriora fără avertisment”, scrie Ambasada SUA.

11:32 23.8.2022

Daria Dughina, decorată post-mortem cu ordinul „Pentru curaj”

Daria Dughina, fiica unui dintre ideologii ruși care justifică în baza ideilor de mărire ale Rusiei războiul din Ucraina, ea însăși o propagandistă activă a Kremlinului a fost decorată postum cu ordinul „Pentru curaj”.

Dughina a murit sâmbătă seară, în explozia mașinii tatălui său care o lăsase să o folosească. Rusia pretinde că ar avea dovezi că Ucraina s-ar afla la originea atacului cu mașină capcană, Kievul neagă categoric.

11:48 23.8.2022

Președintele Poloniei a sosit la Kiev

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a sosit, marți, 23 august la Kiev, pentru discuții cu omologul său, Volodimir Zelenski, potrivit paginii de Twitter a președinției Poloniei.

Potrivit CNN, cei doi lideri vor discuta situația din Ucraina, inclusiv „sprijinul militar, economic și umanitar și cooperarea bilaterală”.

Polonia a primit milioane de refugiați ucrainenei de la începutul războiului și a făcut donații importante de echipament militar. Este unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului din Uniunea Europeană.

Aseară, Zelenski a anunțat „Inițiativa Kiev”, din care face parte Polonia, dar și România.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG