Linkuri accesibilitate

Centrala de la Zaporojie
Centrala de la Zaporojie

Războiul din Ucraina | Marea Britanie a eliminat 97% din importurile de energie din Rusia. Linia electrică cu Zaporojie, restabilită

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat noaptea trecută că au fost confirmate 22 de decese în urma atacurilor cu rachete rusești, în Ceaplîne, la vest de regiunea Donețk. La finalul Zilei Independenței, el a promis din nou ucrainenilor victorie în fața invadatorilor ruși.

Principalele știri:

17:58 25.8.2022

 Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețea

Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusească a fost deconectată joi de la sursa națională de energie, a declarat operatorul energetic de stat.

Într-o declarație, Energoatom a declarat că centrala a fost deconectată de la rețeaua națională a Ucrainei după ce o linie electrică a fost deteriorată de incendiile la gropile de cenușă dintr-o centrală termică din apropiere.

„Acțiunile invadatorilor au provocat o deconectare completă a (centrala nucleară Zaporizhzhia) de la rețeaua electrică - prima din istoria centralei”, spune Energoatom.

Trei dintre liniile electrice ale centralei nucleare „au fost avariate mai devreme în timpul atacurilor teroriste” de către forțele ruse, a spus operatorul.

Drept urmare, cele două reactoare rămase în funcțiune din cele șase reactoare ale centralei încă funcționale „au fost deconectate de la rețea”.

Operatorul a adăugat că sistemele de securitate ale centralei funcționează normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactoare la rețea.

16:04 25.8.2022

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina și impactul „inimaginabil de terifiant” al acestuia asupra civililor.

Bachelet a vorbit despre cele șase luni de când liderul rus le-a ordonat trupelor să intre în Ucraina în timpul unui discurs care a marcat sfârșitul mandatului său ca Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.

Ultimele șase luni au fost „luni inimaginabil de terifiante pentru poporul Ucrainei, dintre care 6,8 milioane au fost nevoiți să-și părăsească țara”, a spus ea. Milioane de alții au fost strămutați în interior, a adăugat ea.

15:50 25.8.2022

Putin a semnat un decret de creștere a forțelor armate ruse la 2,04 milioane

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a mări dimensiunea forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane, scrie Reuters care citează agenția de presă de stat rusă Ria. Războiul din Ucraina a intrat deja în a șaptea lună.

Cifra, care include o creștere cu 137.000 a numărului de militari, va intra în vigoare la 1 ianuarie.

Ultima dată când Putin a fixat dimensiunea armatei ruse a fost în noiembrie 2017, când numărul personalului de luptă a fost stabilit la 1,01 milioane dintr-un număr total de forțe armate, inclusiv necombatanți, de 1,9 milioane.

Rusia nu a spus câte victime a suferit în Ucraina din primele săptămâni de campanie, când a spus că 1.351 dintre soldații săi au fost uciși.

Estimările occidentale spun că numărul real ar putea fi de cel puțin 10 ori mai mare decât, în timp ce Ucraina spune că a ucis sau rănit cel puțin 45.000 de soldați ruși de când conflictul - pe care Moscova îl numește o „operațiune militară specială” - a început pe 24 februarie.

Rusia susține că încetinirea ritmului campaniei sale militare în Ucraina este deliberată și determinată de necesitatea reducerii victimelor civile.

„Se face totul pentru a evita victimele civililor. Desigur, acest lucru încetinește ritmul ofensivei, dar facem asta în mod deliberat”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

Cel mai important oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov, spune însă că ofensiva Rusiei încetinește din cauza oboselii morale și fizice din rândurile sale și a bazei de resurse „epuizate” a Moscovei.

13:42 25.8.2022

Rusia pretinde că sprijină o inspecție AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său francez, Sébastien Lecornu, au discutat telefonic situația de la centrala nucleară Zaporojie/Ucraina, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit CNN.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată cu controlul forțelor militare ruse, chiar dacă cei care o operează sunt ucraineni. Populația din zona centralei și comunitatea internațională au exprimat de mai mult timp îngrijorări cu privire la riscul unui incident nuclear.

Șoigu a transmis că a împărtășit evaluarea sa asupra acțiunilor Forțelor Armate ucrainene, în timpul discuției care a fost inițiată de partea franceză.

Ministerul rus al Apărării afirmă că Șoigu a subliniat importanța unei vizite a reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie, iar Moscova e pregătite să ofere asistență în acest sens.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG