Linkuri accesibilitate

Centrala de la Zaporojie
Centrala de la Zaporojie

Războiul din Ucraina | Marea Britanie a eliminat 97% din importurile de energie din Rusia. Linia electrică cu Zaporojie, restabilită

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat noaptea trecută că au fost confirmate 22 de decese în urma atacurilor cu rachete rusești, în Ceaplîne, la vest de regiunea Donețk. La finalul Zilei Independenței, el a promis din nou ucrainenilor victorie în fața invadatorilor ruși.

Principalele știri:

12:04 25.8.2022

Bilanțul morților în atacul din gara Ceaplîne/Ucraina a ajuns la 25, inclusiv doi copii

Adjunctul administrației prezidențiale a Ucrainei, Kirilo Timoșenko, a declarat că „25 de persoane, inclusiv doi copii” au murit în atacul de miercuri, iar 31 de oameni sunt răniți în urma bombardamentelor care au lovit gara din Ceaplîne și o zonă rezidențială.

Timoșenko a precizat că operațiunile de salvare și căutare a victimelor au fost finalizate.

Atacul a fost doar unul dintre cele duse la îndeplinire de forțele Rusiei miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei.

12:15 25.8.2022

Rusia: SUA formulează acuzații nefondate, procesul prizonierilor vizează „naziști”

Ambasada Rusiei la Washington a răspuns, joi, acuzațiilor formulate de Departamentul de Stat al SUA cu privire la „procesele ilegale” ale prizonierilor de război pe care Rusia le pregătește la Mariupol.

Rusia pretinde că acuzațiile sunt nefondate, iar „procesul va aduce în fața justiției criminali de război, printre care „naziști din Regimentul Azov”, transmite CNN.

Tinerii vloggeri din Mariupol documentează viața de zi cu zi în orașul ocupat de Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

„SUA se tem că dovezi ale unor acțiuni inumane puse la cale de membri acestei organizații teroriste”, adaugă Ambasada, menționând „misiunea specială” lansată de Rusia pentru „a se proteja de genocid”.

SUA avertizează că aceste „procese-spectacol” pe care le pregătește Rusia pentru prizonierii de război sunt ilegale. Și Națiunile Unite au transmis că „potrivit dreptului internațional, prizonierii de război au imunitate de combatant și nu pot fi urmăriți penal pentru că au participat la ostilități sau pentru acte de război legale, comise în timpul conflictului armat”.

13:08 25.8.2022

Lider separatist: procesele de la Mariupol vor include militari ucraineni obișnuiți

Liderul auto-proclamatei republici populare Donețk, Denis Pușin, spune că procesele care se pregătesc la Mariupol ar viza și militari ucraineni obișnuiți, nu doar membri ai Regimentului Azov (grup de voluntari de extremă dreapta care a făcut parte din Garda Națională a Ucrainei din 2014), transmite CNN.

Celule instalate în Filarmonica din Mariupol. Imagine din 6 august 2022.
Celule instalate în Filarmonica din Mariupol. Imagine din 6 august 2022.

Un oficial ucrainean a spus însă că zona în care ar urma să fie organizate procesele, și care a produs revoltă internațională prin cuștile pregătite, ar rămâne închisă.

Declarația lui Pușin contrazice afirmația Ambasadei Rusiei la Washington, care a spus joi că „procesul va aduce în fața justiției criminali de război, printre care „naziști din Regimentul Azov”. Oricum, SUA și ONU atrag atenția că procesele prizonierilor de război sunt ilegale.

13:42 25.8.2022

Rusia pretinde că sprijină o inspecție AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său francez, Sébastien Lecornu, au discutat telefonic situația de la centrala nucleară Zaporojie/Ucraina, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit CNN.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată cu controlul forțelor militare ruse, chiar dacă cei care o operează sunt ucraineni. Populația din zona centralei și comunitatea internațională au exprimat de mai mult timp îngrijorări cu privire la riscul unui incident nuclear.

Șoigu a transmis că a împărtășit evaluarea sa asupra acțiunilor Forțelor Armate ucrainene, în timpul discuției care a fost inițiată de partea franceză.

Ministerul rus al Apărării afirmă că Șoigu a subliniat importanța unei vizite a reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie, iar Moscova e pregătite să ofere asistență în acest sens.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG