Linkuri accesibilitate

Duminică, 28 august, Kiev. Steaguri ucrainene aduc un omagiu militarilor uciși în războiul ordonat de Vladimir Putin.
Duminică, 28 august, Kiev. Steaguri ucrainene aduc un omagiu militarilor uciși în războiul ordonat de Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina | MAE ucrainean: Rusia a transformat Zaporojie în bază militară. Putin oferă beneficii ucrainenilor care vin în Rusia

Autoritățile ucrainene avertizează că riscurile reprezentante de centrala nucleară de la Zaporojie nu au fost eliminate și pledează pentru evacuarea civililor din zonă. Populația a primit pastile de iod în contextul pericolului nuclear.

Principalele știri:

15:45 28.8.2022

Rusia pretinde că a bombardat o fabrică din regiunea Zaporojie în care sunt reparate elicoptere ucrainene

Ministerul Apărării de la Moscova transmite că „arme de precizie” ale Forțelor Aeriene ale Rusiei ar fi lovit o fabrică în care erau reparate elicoptere ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, potrivit The Guardian.

Apropiați ai președinției ucrainene spun că atacul a distrus numeroase clădiri rezidențiale.

Autoritățile ruse pretind și că ucrainenii ar fi cei care ar fi bombardat centrala nucleară Zaporojie în ultimele două zile. Cele două părți se acuză reciproc că pun în pericol centrala și riscă producerea un accident nuclear.

În ciuda eforturilor diplomatice și a declarațiilor Rusiei că ar susține prezența inspectorilor internaționali la centrală, aceștia nu au reușit încă să programeze o vizită.

12:52 28.8.2022

Ucrainenii care merg în Rusia pot rămâne aici pe termen nedefinit

Vladimir Putin a semnat un decret care anulează restricția de cel mult 90 de zile (dintr-un interval de 180 de zile consecutive) în care cetățenii ucraineni puteau rămâne legal în Rusia.

Până acum, pentru a rămâne mai mult sau pentru a putea munci era nevoie de un permis.

Potrivit AFP, citată de The Guardian, cetățenii ucraineni și cei din regiunile separatiste pe care Rusia le recunoaște ca fiind independente pot munci de acum fără un permis special și nu trebuie să părăsească Rusia după o anumită perioadă de timp.

Primele informații despre decretul semnat sâmbătă menționau ajutoare financiare pentru ucrainenii din categorii vulnerabile.

10:59 28.8.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut zeci de mii de soldați și are puține șanse să își sporească efectivele combatante în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării analizează în raportul informativ zilnic decretul semnat de Vladimir Putin pe 25 august, prin care acesta a sporit cu aproape 140.000 numărul militarilor din Forțele Armate ale țării.

Potrivit britanicilor, este neclar dacă Rusia va încerca să își completeze forțele prin recrutarea mai multor soldați voluntari „cu contract” sau prin creșterea țintelor anuale pentru recrutare.

Potrivit legii în vigoare în acest moment, este puțin probabil ca decretul să sporească capacitatea de luptă din Ucraina:

  • Rusia a pierdut zeci de mii de soldați;
  • Sunt angajați foarte puțini noi militari cu contract;
  • Recruții nu sunt, din punct de vedere legal, obligați să servească în afara teritoriului Rusiei.
10:06 28.8.2022

ONU: e nevoie ca mai multe cereale să părăsească silozurile ucrainene

Milioane de tone de cereale din recoltele anterioare blochează silozurile ucrainene, a spus Amir Abdulla, coordonatorul din partea Națiunilor Unite a Inițiativei pentru exportul cerealelor la Marea Neagră, citat de Reuters.

„Inițiativa a ajutat că unele cereale să fie transportate, dar e nevoie de mai mult pentru a face loc în silozuri noilor recolte”, a spus acesta.

În baza acordului încheiat cu sprijinul Turciei și Națiunilor Unite, Ucraina a reușit să reia exporturile de grâne prin porturile de la Marea Neagră. Peste un milion de tone au fost exportate în ultima lună, insuficient față de necesar.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG