Rusia pretinde că a bombardat o fabrică din regiunea Zaporojie în care sunt reparate elicoptere ucrainene
Ministerul Apărării de la Moscova transmite că „arme de precizie” ale Forțelor Aeriene ale Rusiei ar fi lovit o fabrică în care erau reparate elicoptere ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, potrivit The Guardian.
Apropiați ai președinției ucrainene spun că atacul a distrus numeroase clădiri rezidențiale.
Autoritățile ruse pretind și că ucrainenii ar fi cei care ar fi bombardat centrala nucleară Zaporojie în ultimele două zile. Cele două părți se acuză reciproc că pun în pericol centrala și riscă producerea un accident nuclear.
În ciuda eforturilor diplomatice și a declarațiilor Rusiei că ar susține prezența inspectorilor internaționali la centrală, aceștia nu au reușit încă să programeze o vizită.
Ucrainenii care merg în Rusia pot rămâne aici pe termen nedefinit
Vladimir Putin a semnat un decret care anulează restricția de cel mult 90 de zile (dintr-un interval de 180 de zile consecutive) în care cetățenii ucraineni puteau rămâne legal în Rusia.
Până acum, pentru a rămâne mai mult sau pentru a putea munci era nevoie de un permis.
Potrivit AFP, citată de The Guardian, cetățenii ucraineni și cei din regiunile separatiste pe care Rusia le recunoaște ca fiind independente pot munci de acum fără un permis special și nu trebuie să părăsească Rusia după o anumită perioadă de timp.
Primele informații despre decretul semnat sâmbătă menționau ajutoare financiare pentru ucrainenii din categorii vulnerabile.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut zeci de mii de soldați și are puține șanse să își sporească efectivele combatante în Ucraina
Ministerul britanic al Apărării analizează în raportul informativ zilnic decretul semnat de Vladimir Putin pe 25 august, prin care acesta a sporit cu aproape 140.000 numărul militarilor din Forțele Armate ale țării.
Potrivit britanicilor, este neclar dacă Rusia va încerca să își completeze forțele prin recrutarea mai multor soldați voluntari „cu contract” sau prin creșterea țintelor anuale pentru recrutare.
Potrivit legii în vigoare în acest moment, este puțin probabil ca decretul să sporească capacitatea de luptă din Ucraina:
- Rusia a pierdut zeci de mii de soldați;
- Sunt angajați foarte puțini noi militari cu contract;
- Recruții nu sunt, din punct de vedere legal, obligați să servească în afara teritoriului Rusiei.
ONU: e nevoie ca mai multe cereale să părăsească silozurile ucrainene
Milioane de tone de cereale din recoltele anterioare blochează silozurile ucrainene, a spus Amir Abdulla, coordonatorul din partea Națiunilor Unite a Inițiativei pentru exportul cerealelor la Marea Neagră, citat de Reuters.
„Inițiativa a ajutat că unele cereale să fie transportate, dar e nevoie de mai mult pentru a face loc în silozuri noilor recolte”, a spus acesta.
În baza acordului încheiat cu sprijinul Turciei și Națiunilor Unite, Ucraina a reușit să reia exporturile de grâne prin porturile de la Marea Neagră. Peste un milion de tone au fost exportate în ultima lună, insuficient față de necesar.