Linkuri accesibilitate

PSD se teme de trădare. Ciolacu: „Infractorul Barbu invită parlamentarii la Guvern”. Replica lui Barbu: „Ciolacu vâslea pentru Dragnea”


Social-democrații își numără oamenii înaintea moțiunii de cenzură, pe fondul temerii că vor exista trădări care vor duce la eșec.

Noua conducere a PSD reunită în Consiliul Politic Național, noul nume al fostului Comitet Executiv, din care fac acum parte și primarii și șefii Consiliilor Județene, a verificat voturile pentru moțiunea de cenzură care urmează să fie luni supusă votului.

Secretarul general al social-democraților le-a transmis că aceia care nu votează moțiunea de cenzură urmează să fie excluși din PSD. Marcel Ciolacu a anunțat că există voturile necesare pentru ca moțiunea să treacă, cu condiția să nu fie trădări înaintea votului. El a mai spus și că în sesiunea ordinară PSD intenționează să depună o nouă moțiune de cenzură.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că votarea rapidă a moțiunii de cenzură are legătură și cu pierderea unor parlamentari în ultima perioadă, ceea ce ar pune în pericol demersul.

Președintele PSD le-a transmis colegilor că decizia privind votarea moțiunii de cenzură pe 31 august are la bază două motive: PNL nu va putea contesta la Curtea Constituțională că moțiunea a fost depusă în sesiunea extraordinară și a fost votată în cea ordinară, iar PSD își păstrează șansa de a depune o nouă moțiune începând cu luna septembrie.

Marcel Ciolacu a spus în ședința PSD că există și posibilitatea ca Guvernul să fie dărâmat în urma moțiunii de cenzură, dar votul să fie invalidat de Curtea Constituțională, care ar putea admite sesizarea făcută de PNL.

Este vorba despre calendarul evenimentelor - Guvernul a contestat la CCR procedura folosită de PSD cu depunerea moțiunii de cenzură la final de sesiune extraordinară și dezbaterea ei în altă sesiune. Judecătorii CCR se află în vacanță, iar la 1 septembrie abia revin din vacanță.

„Moțiunea are și un alt scop. Dacă ea trece și dăm jos guvernul Orban acesta rămâne cu puteri limitate, fiind interimar. Președintele Iohannis are varianta menținerii lui Orban la Palatul Victoria până la alegerile locale sau realizarea unui consens în Parlament pentru a trece un nou Guvern. PSD va insista însă în Parlament cu majorarea cu 40 % a pensiilor și vom modifica tot ce vine de la Guvern. Un Executiv interimar nu mai poate da Ordonanță de Urgență să amâne ce votăm noi în Parlament, oamenii vor afla că PSD le-a mărit pensiile”, a declarat pentru Europa Liberă un lider din conducerea PSD.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, și-a avertizat colegii parlamentari că trebuie să fie prezenți toți la votul pentru moțiunea de cenzură, iar cine nu o votează va fi exclus din partid.

PSD a pierdut trei parlamentari în ultima săptămână, ceea ce încurcă planurile social-democraților. Șefii de organizații au dat asigurări la centru că vor avea grijă ca parlamentarii să nu plece, iar cine este nemulțumit să aibă o discuție cu Marcel Ciolacu.

La finalul ședinței CPN s-a stabilit să existe o nouă întâlnire informală duminică, în care fiecare șef de organizație să raporteze dacă au apărut probleme cu parlamentarii PSD în privința moțiunii de cenzură.

Acuzații grave înaintea moțiunii de cenzură

Marcel Ciolacu l-a acuzat pe secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, că sună deputații și senatorii PSD pentru a-i invita la Guvern cu scopul de a le schimba acestora votul la moțiunea de cenzură. Liderul social-democrat l-a acuzat pe premierul Orban că folosește banii din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru a mitui parlamentarii.

Sunt sunați de celebrul domn Barbu (n.r – secretar general adjunct al Guvernului), acel infractor care îi invită pe parlamentari la Guvern să bea cafele. Nu va reuși să fure parlamentari de la PSD. În acest voturi sunt suficiente voturi ca moțiunea de cenzură să treacă, avem discuții în continuare cu UDMR, dar și fără UDMR avem suficiente voturi”, a afirmat Marcel Ciolacu la finalul Consiliului Politic Național al PSD.

Acuzele venite dinspre Kiseleff sunt respinse vehement de secretarul general adjunct al Guvernului. PSD a depus pe numele acestuia o plângere penală pentru racolarea de primari.

Nu am invitat pe nimeni la Guvern, nu îmi permit să sun pe nimeni de la PSD. La 37 de ani eu eram primar la al doilea mandat, Ciolacu era un șomer. Ce să stau să comentez acuzele unui infractor, că el se poza cu Omar Hayssam, vâslea în barca lui Dragnea, nu eu. Au făcut o obsesie din numele meu. Lăsăm organele competente să își facă datoria, poate fac plângere penală și acum cu racolarea de parlamentari. Nu îmi permit eu să racolez parlamentari de la PSD”, a replicat Costel Barbu, la solicitarea Europei Libere.

Calcule pentru votul la moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură trebuie să adune 233 de voturi pentru ca Guvernul să fie demis.

Grupul PSD din Camera Deputaților a strâns în interiorul său reprezentanții ALDE, pe cei ai Forței Naționale, dar și pe cei ai PPU(SL), partidul păstorit de Dan Voiculescu. Un total de 137 de membri, după plecarea Luminiței Jivan. Grupul PSD din Senat adună și el 70 de membri, după ce senatorul Daniel Breaz a decis să părăsească partidul.

Pentru a trece moțiunea, PSD a negociat și cu Pro România. Victor Ponta a anunțat că toți cei 23 de parlamentari ai săi vor vota luni moțiunea de cenzură. Se adună astfel 231 de voturi, dacă nu există parlamentari care își schimbă opțiunea de vot. Grupul ALDE de la Senat mai are 3 reprezentanți, iar, pe hârtie, moțiunea poate să treacă. Există și în rândul deputaților neafiliați sau printre cei ai minorităților naționale oameni care ar putea să voteze moțiunea de cenzură.

Președintele UDMR a anunțat că o decizie în privința votului la moțiunea de cenzură o să fie luată înaintea ședinței de luni din Parlament.

Primarii PSD se plâng că nu mai au bani pentru începerea școlii și pentru alegeri. Firea anunță paturile din spitale

În cadrul Consiliului Politic Național, primarii PSD s-au plâns că Guvernul nu le-a oferit sumele necesare pentru deschiderea școlii și organizarea votului pentru alegerile locale.

„Guvernul ne-a obișnuit să arunce totul pe autoritățile locale, deschidere școli, cum se vor organiza mai bine, autoritățile locale au atenționat că nu mai au resursele financiare pentru deschiderea școlilor și organizarea alegerilor. Primarii nu mai au bani pentru deschiderea școlilor și pentru alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, a devenit după Congresul extraordinar de sâmbătă vicepreședinte la nivel național.

„Am ajuns cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, nu doar că nu știm ce trebuie să facem pentru că s-a lăsat la latitudinea primăriilor, consiliilor locale și la latitudinea directorului. Niciunul dintre cei enumerați nu este epidemiolog. Stabilești fluxurile de intrare, ieșire, poate e un primar mai năstrușnic și o să gândească că intratul pe horn într-o comună e cea mai indicată metodă. Să lași lucrurile în voia sorții mi se pare o iresponsabilitate majoră. Eu am tăiat din altă parte pentru a acoperi golurile lăsate de Guvern, am amânat investiții”, a afirmat Ionuț Pucheanu pentru Europa Liberă.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Gabriela Firea și-a informat colegii că în spitalele din București administrate de Primăria Capitalei s-au pregătit paturile speciale în cazul în care apar cazuri de COVID-19 în rândul copiilor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG