Linkuri accesibilitate

Guvernul a depus sesizarea la CCR și cere amânarea dezbaterii pe moțiunea de cenzură până la pronunțarea deciziei


Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Guvernul a depus vineri la Curtea Constituțională sesizarea privind un posibil conflict juridic de natură constituțională comis de Parlament prin depunerea de către PSD a unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară.

Prin vocea șefului cancelariei primului-ministrul Ionel Dancă, executivul a cerut o amânare a dezbaterii și votării moțiunii de cenzură până va veni decizia din partea magistraților constituționali. Cum judecătorii CCR sunt în vacanță până în luna septembrie, o decizie ar putea întârzia discutarea moțiunii de cenzură pentru cel puțin două săptămâni.

Doar o interpretare abuzivă, aşa cum ne-am obişnuit din partea PSD-ului, poate înţelege că se poate depune o moţiune de cenzură ori de câte ori doresc, într-o sesiune extraordinară", a declarat Ionel Dancă, în momentul depunerii sesizării la CCR.

Argumentul invocat de liberali este convocarea unei sesiuni extraordinare special pentru citirea moțiunii și faptul că ea va fi finalizată în altă sesiune a Parlamentului.

Nu se poate prezenta o moţiune de cenzură într-o sesiune şi dezbate şi vota în altă sesiune parlamentară. Este o aberaţie juridico-constituţională care putea fi gândită doar de către PSD. În ciuda valenţelor juridice ale corifeilor din PSD care au speculat fiecare virgulă din Constituţie atunci când era vorba de salvarea unor infractori din PSD, de această dată procedura ...a fost una superficială", a completat șeful cancelariei primului-ministru.

Ionel Dancă a condamnat și momentul ales de social-democrați pentru a încerca să demită guvernului și a amintit de toate acțiunile din Parlament ale opoziției care au îngreunat intervenția guvernului în gestionarea pandemiei de coronavirus.

Cum se poziționează PSD

Social-democrații se reunesc vineri în ședința de Comitet Executiv, iar unul de pe punctele de pe ordinea de zi este și stabilirea calendarului pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Până la sesizarea la CCR, data vehiculată pentru vot era 7 septembrie.

„ Nu există nicio prevedere constituţională care să spună că nu se poate dezbata şi vota o moţiune. Nu suntem în vacanţă parlamentară, ci în sesiune extraordinară”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, joi, după anunțul premierul privind depunerea sesizării la CCR.

El a insistat că mai important decât data în care se votează moțiunea este ca PSD să strângă numărul necesar de voturi pentru a putea demite guvernul Orban.

Cu ce propunere va merge PSD la Palatul Cotroceni

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a oferit miercuri seară și primele detalii despre propunerea de viitor prim-ministru cu care va merge la Palatul Cotroceni la consultări, în cazul în care moțiunea de cenzură va trece și guvernul va fi demis.

El a descris această propunere drept un un tehnocrat „finanțist" fost membru al PSD.

„Vom merge cu o propunere de prim ministru la Cotroceni. Avem o propunere de tehnocrat şi o vom prezenta şi cu un program pe termen mediu economic. Este un fost membru PSD. Este un finanţist”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Antena 3.

Președintele PSD a subliniat că relația din prezent cu respectiva propunere este una instituțională.

Chestionat dacă este vorba despre Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, Ciolacu a afirmat că „e o variantă, nu ştiu dacă ar dori această funcţie”. Liderul social-democrat a respins, însă, alte variante vehiculate în spațiul publice precum Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu sau George Maior.

Klaus Iohannis și scenariile post-moțiune

Președintele Iohannis a refuzat, întrebat la o conferință de presă, să intre în scenarii post-moțiunea și a acuzat PSD că face un joc populist cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare.

„Această moţiune este neavenită politic. Dacă trece sau nu, vom şti atunci când se votează. Însă eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar făcut de PSD doar ca să arate că are foarte mulţi parlamentari”, a afirmat Klaus Iohannis.

  • Președintele a refuzat și miercuri să răspundă la o întrebare despre un posibil scenariu în care îl propune tot pe Ludovic Orban dacă moțiunea de cenzură trece.

„După moțiune este după moțiune și discutăm atunci", a închis președintele Iohannis subiectul.

Dar șeful statului a ridicat la rândul său problema unei posibile neconstituționalități generate de demersul PSD, prin urmare, chiar dacă PSD forțează votul înainte de decizia CCR, președintele ar putea refuza să facă o nouă nominalizare până la soluționarea cauzei de către magistrații constituționali.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG