Linkuri accesibilitate

Lucian Anghel (BVB), despre promovarea la statutul de piață emergentă: Decizia e irevocabilă. Efectele se vor simți în câțiva ani


„Este un proiect la care s-a lucrat ca la aderarea la UE, tot șapte ani”, spune Lucian Anghel, președintele BVB, după ce România a fost promovată în categoria piețelor emergente
„Este un proiect la care s-a lucrat ca la aderarea la UE, tot șapte ani”, spune Lucian Anghel, președintele BVB, după ce România a fost promovată în categoria piețelor emergente

Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel, a explicat, pentru Europa Liberă, că promovarea la statutul de piață emergentă înseamnă deschiderea bursei pentru fonduri chiar și de o sută de ori mai mari decât cele care vin pe piețele de frontieră. Efectele se vor simți treptat.

După ce timp de trei ani s-a aflat pe lista de monitorizare, România a fost promovată de furnizorul global de indici FTSE Russel la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră. O decizie istorică care pune BVB în rândul piețelor stabile și o deschide către investitori mai mari. Efectiv, hotărârea FTSE va intra în vigoare în septembrie 2020.

„Este un proiect la care s-a lucrat ca la aderarea la UE, tot șapte ani. Aici însă decizia nu a fost însă una politică, ci a fost una luată de investitori, căci aceia votează în comitetele FTSE, investitori internaționali, bănci mari custode, brokeri mari internaționali. Practic, cei care și investesc au votat că România merită să fie upgradată. Acest lucru denotă și interesul acestora pentru de aici. România a avut anul acesta una dintre cele mai bune performanțe la nivel mondial de creștere a prețului acțiunilor din punct de vedere al randamentului total (36% în opt luni, n.r.)”, a spus, pentru Europa Liberă, Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București (BVB).

El a explicat că astfel piața de capital din România va putea să fie accesată de fonduri care investesc în piețele emergente „chiar și de o sută de ori mai mari față de cele care investesc doar în piețele de frontieră. Spre exemplu, un fond de pensii american nu are voie să investească în piețe de frontieră. El poate investi minim într-o piață emergentă”.

Lucian Anghel atrage atenția că acest lucru va aduce „pe termen mediu, vorbim aici de trei, cinci, poate chiar șapte ani, gradual, mai multe investitiții făcute de investitorii internaționali în România în acțiuni listate la bursă”.

Prin urmare, va crește valoarea companiilor în timp. „Deci nu se întâmplă mâine nimic sau azi. Acest lucru este un proces de lungă durată”, explică președintele BVB, punctând că estimează că vor fi mai multe fonduri de pensii care vor putea accesa piața de capital autohtonă care a căpătat un nou statut. Acest lucru ar înseamna, de pildă, câștiguri pentru cele șapte milioane de români care au pensii private Pilon II și Pilon III, ca urmare a creșterii valorilor companiilor listate și ținând cont de faptul că fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori de pe bursă.

„Decizia de aseară este una irevocabilă, dar ea intră peste un an de zile in vigoare, lăsând acestor fonduri un an pentru a face o serie de operațiuni premergătoare începerii investirii în acțiuni listate la bursa locală”, mai punctează președintele bursei.

În opinia sa, nu se mai pot schimba lucrurile până la intrarea efectiv în vigoare a deciziei FTSE: „decizia este luată, nu se mai modifică, ea însă poate sa fie în favoarea noastră în următoarele trimestre” în sensul în care speră ca până în 2020 „ponderea sau numărul de companii care să intre în atenția indicilor calculați de FTSE să crească”.

Printre companiile pe care și-ar dori să le vadă listate la BVB este și Hidroelectrica. Astfel bursa de la București ar putea căpăta o pondere mai mare în regiune, dominată de Bursa de la Varșovia: „fiind cea mai mare companie din România, listarea acesteia va fi un pas enorm pentru dezvoltarea pieței de capital și, de ce nu, pentru a ne compara cu alte piețe și pentru a le depăși dimensiunea capitalizarii companiilor listate. Și atunci, într-adevăr, putem căpăta o pondere mai mare în regiune, să căpătam o forță și mai mare, să atragem și mai multi investitori odată ce am putea vedea listată la bursă Hidroelectrica. Dar de asemenea și companii private. Ele ar putea să utilizeze mai intens această formă de finanțare prin piața de capital”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG