Linkuri accesibilitate

Scutul invizibil din jurul doctoratului ministrului Lucian Bode și legăturile universității cu SRI și politica. Hellvig, Coldea, Maior


La începutului anului universitar, directorul SRI Eduard Hellvig (la prezidiu) a primit diploma de onoare din partea UBB, într-un eveniment care marca 15 ani de la înființarea studiilor de securitate, inițiate de coordonatorul doctoratului ministrului Lucian Bode, Adrian Ivan.
La începutului anului universitar, directorul SRI Eduard Hellvig (la prezidiu) a primit diploma de onoare din partea UBB, într-un eveniment care marca 15 ani de la înființarea studiilor de securitate, inițiate de coordonatorul doctoratului ministrului Lucian Bode, Adrian Ivan.

Doctoratul ministrului Lucian Bode, coordonat de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, fost șef de departament în Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, este doar vârful unei legături mult mai vechi între cea mai mare universitate din România și persoane cheie din SRI și mediul politic.  

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), Florian Coldea, a început să predea la universitate din 2017, fostul șef al SRI și ex-ambasador în SUA, clujeanul George Maior, este licențiat și doctor al UBB, actualul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, este absolvent al Universității Babeș-Bolyai (UBB).

Legăturile cu mediul politic merg până în anii '90, la tatăl lui George Maior, istoricul Liviu Maior, fost ministru al Educației și șef al catedrei de Istorie modernă din UBB.

Acesta este considerat, informal, mentorul așa-numitului grup de la Cluj, al foștilor lideri ai PSD din Ardeal, cu profil universitar și cu o influență importantă în peisajul politic din anii 2000: Vasile Pușcaș, Ioan Rus și Vasile Dîncu.

Toți cei de mai sus sunt originari din Transilvania / vestul țării - Florian Coldea este din Arad - iar actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, este din același județ cu ministrul Lucian Bode: Sălaj.

Firul care leagă, fie și indirect, persoana actualului director al SRI de cea a ministrului are însă un alt corespondent: coordonatorul de doctorat al ministrului Bode, profesorul Adrian Ivan, fondatorul Studiilor de securitate la UBB, în prezent rector al Academiei Serviciului Român de Informații.

Coordonatorul doctoratului lui Lucian Bode, profesorul Adrian Ivan, este din 2017 rector al Academiei SRI. A cerut oprirea oricărei analize a tezei actualului ministru și secretar general al PNL.
Coordonatorul doctoratului lui Lucian Bode, profesorul Adrian Ivan, este din 2017 rector al Academiei SRI. A cerut oprirea oricărei analize a tezei actualului ministru și secretar general al PNL.

Unul din primii pași ai reformei promise de Eduard Hellvig după ce a devenit director al SRI, în 2015, a fost chiar numirea, în 2016, a profesorului Adrian Ivan - pe atunci șef al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană din UBB - în funcția de conducător al școlii doctorale a Academiei Naționale de Informații.

Mutarea venea în contextul scandalurilor de plagiat din jurul doctoranzilor coordonați în cadrul Academiei de către Gabriel Oprea, dar avea să fie doar prefața avansării lui Adrian Ivan în funcția de rector / comandant al Academiei, în 2017.

Practic, ambii pași au fost parcurși de Adrian Ivan chiar în timpul în care doctoratul lui Lucian Bode, pe care îl coordona la UBB, era „în lucru”.

În 2016, Adrian Ivan clama, în calitate de proaspăt coordonator al școlii doctorale din Academia SRI, apărarea cu orice preț a integrității academice. „Nu va ieşi nicio teză până când nu voi spune eu că este OK” și „în calitate de director voi verifica ca toate tezele sa fie conforme cu rigorile cercetării ştiinţifice”, spunea profesorul, potrivit Adevărul.

În 2018, profesorul Ivan își dădea însă girul pentru doctoratul lui Lucian Bode, despre care Comisia de Etică a UBB a concluzionat că este profund viciată, confirmând în cea mai mare parte analiza jurnalistei Emilia Șercan, care a demonstrat că peste 18% din lucrare prezintă semne de plagiat.

Adrian Ivan, ferm cu doctoratele de la SRI, mai puțin cu cel al ministrului

Prezență mai degrabă discretă în spațiul public, profesorul Ivan s-a remarcat totuși recent prin vehemența cu care a solicitat „stoparea oricărei analize” din partea Comisiei de Etică.

Mai mult, a transmis printr-un memoriu adresat universității că demersul Comisiei este nelegal, neconstituțional și a contestat cooptarea unuia din cei doi experți internaționali.

Reacția lui Adrian Ivan vine de pe o poziție de forță, ca rector / comandant al Academiei SRI, „o componentă esenţială” a Serviciului Român de Informații, condus de Eduard Hellvig.

La începutul noului an universitar, Eduard Hellvig se deplasa la Cluj pentru a marca o cifră semirotundă, 15 ani, de la înființarea studiilor de securitate, fondate chiar de Adrian Ivan.

Este vorba de un program de licență, dublat ulterior de unul de masterat, în cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a UBB.

Cu această ocazie, Hellvig a primit diploma de onoare a UBB, „în calitate de promotor continuu al valorilor academice și al standardelor de integritate profesională”.

Eduard Hellvig (în dreapta) și rectorul UBB, Daniel David, la evenimentul în care a primit diploma de onoare a universității.
Eduard Hellvig (în dreapta) și rectorul UBB, Daniel David, la evenimentul în care a primit diploma de onoare a universității.

Eduard Helvig a abordat în discursul său și tema doctoratelor, cel puțin a celor girate de Academia SRI condusă de Adrian Ivan, subliniind că „aici chiar am reușit o reformă majoră și sper ca și alții să preia ca manual de bune practici din măsurile luate în acești ani”.

Dacă Academia Națională de Informații era prezentată de Hellvig ca „un loc mai bun, mai integru”, la doar două săptămâni distanță, doctoratul lui Lucian Bode, coordonat de rectorul Academiei, avea să nască puternice controverse legate de suspiciuni de plagiat.

Florian Coldea la UBB

În 2017, fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a început să predea la UBB cursul de „Intelligene și decizie politică” în cadrul masteratului de la Departamentul de „Studii de Securitate”.

Potrivit Adevărul, cooptarea sa a fost pregătită chiar de Adrian Ivan, devenit în același an rector al Academiei Naționale de Informații, unde Coldea era conferențiar universitar.

Florian Coldea, fost director prim-adjunct al SRI, a predat la UBB, începând cu 2017.
Florian Coldea, fost director prim-adjunct al SRI, a predat la UBB, începând cu 2017.

După cum reiese din titlul și din structura cursului - disponibile pe site-ul dedicat Masteratelor Facultății de Istorie - materia predată este centrată în jurul legăturii dintre serviciile de informații și mediul politic.

„Cursantul va fi capabil să înțeleagă ce este sistemul de securitate națională, care sunt componentele acestuia și care e rolul său în susținerea decidenților politici fenomenul terorist și care sunt autoritățile naționale responsabile cu prevenirea și combaterea acestuia”, menționează Florian Coldea în prezentarea cursului.

De altfel, obiectivul general al cursului este „însușirea și utilizarea transdisciplinară a unor principii și metode privind relația dintre comunitatea de informații și decidenți”, iar relația intelligence - decidenți are alocate două prelegeri, cu explicații.

De asemenea, între dezbaterile propuse de titularul cursului se numără „Analiza funcțională a controlului civil democratic SRI” și „Informarea decidenților politici - limite”.

De altfel, relația cu decidenții politici, dar și cu alte persoane publice a făcut subiectul principalelor controverse legate de activitatea lui Florian Coldea în fruntea SRI.

După plecarea sa din conducerea Serviciului, acesta a devenit conferențiar universitar la Academia SRI, chiar dacă nu ar fi îndeplinit toate criteriile, potrivit Pressone.

Totodată, doctoratul său a fost coordonat de fostul ministru Gabriel Oprea, al cărui doctorat a fost retras de Ministerul Educației, pe motiv de plagiat, procesul intentat de acesta fiind pierdut la Curtea de Apel și suspendat apoi de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Florian Coldea a fost prim-adjunct al SRI în cea mai mare parte a mandatului de director SRI al clujeanului George Maior (2006-2015), licențiat în drept la UBB și doctor al universității clujene.

Familia Maior și grupul de la Cluj

Fostul ambasador al României în SUA, George Maior este fiul lui Liviu Maior, fost profesor la Catedra de Istorie Contemporană a UBB, ex-ministru al Educației (1992-1996), fost senator PSD și ambasador în Canada.

Istoricul este considerat un mentor al legăturilor între mediul universitar clujean și cel politic după 1990 - inclusiv prin prisma creării așa-zisului grup de la Cluj, avându-i ca figuri marcante pe profesorii Vasile Pușcaș și Vasile Dîncu, respectiv pe Ioan Rus, toți foști miniștri în guvernările PSD.

George Maior a fost directorul SRI între 2006-2015.
George Maior a fost directorul SRI între 2006-2015.

Într-o intervenție în plenul Senatului din 2015, înainte de numirea lui George Maior ca ambasador al României în SUA, senatorul Valer Marian sublinia aportul pe care profesorul Liviu Maior l-a avut în ascensiunea fiului său.

Pe de altă parte, apropierea dintre George Maior și Vasile Dîncu - profesor universitar, fost vicepremier, ministru al Apărării și considerat mulți ani unul din strategii PSD - este una de notorietate în mediul clujean.

Fostul ambasador a publicat mai multe articole în revista Sinteza, fondată de Vasile Dîncu, iar în volumul „Un Război al Minții, Intelligence, servicii de informații și cunoaștere strategică în secolul XXI”, coordonat de George Maior și apărut la editura RAO, Vasile Dîncu este unul din autori.

Fostul ministru Dîncu a predat și el în cadrul Academiei SRI și preciza, în 2020, că de-a lungul timpului numeroase persoane i-au cerut să le intermedieze legătura cu George Maior.

Profesor universitar și ex ministru al Apărătii, Vasile Dîncu a fost unul din liderii grupului de la Cluj al PSD și unul din strategii partidului.
Profesor universitar și ex ministru al Apărătii, Vasile Dîncu a fost unul din liderii grupului de la Cluj al PSD și unul din strategii partidului.

Dîncu sublinia la acea vreme și că Eduard Hellvig i-a fost student. Dîncu a predat între 1991-2002 la UBB, după care a devenit profesor în cadrul Universității București.

El este considerat în continuare o figură intelectuală a Clujului, influența sa în mediul politic și universitar local fiind importantă.

În 2021, Liviu Dragnea a declarat că după alegerile câștigate de PSD în 2016, Eduard Hellvig și Florian Coldea i-ar fi cerut să îl numească premier chiar pe Vasile Dîncu.

Tandemul Vasile Dîncu - George Maior are o extensie și spre fostul ministru al Afacerilor Interne, Ioan Rus, cu care Dîncu a fost partener, alături de omul de afaceri Arpad Paszkany, într-un proiect media.

La rându-i, George Maior a fost naș la nunta fiului lui Rus, potrivit Realitatea.net.

De legături între mediul universitar și cel politic care pun sub semnul întrebării integritatea academică nu pare să fi fost străin nici fostul rector al Universității, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și fost președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În primul mandat al său ca rector, în 2012, istoricul făcea notă discordantă cu colegii săi din CNATDCU, care au pronunțat verdictul de plagiat în cazul premierului de la acea vreme Victor Ponta. Ioan Aurel Pop susținea necesară reorganizarea forului, propusă de ministrul Educației de la acea vreme, chiar în ziua când Consiliul a anunțat verdictul.

Dacă Ioan Aurel Pop a fost considerat, informal, ca fiind susținut sau cel puțin agreat de PSD - chiar dacă s-a delimitat în repetate rânduri de asocieri cu mediul politic - nici susținătorii dreptei politice nu lipsesc din structurile UBB.

Prorectorul și economistul Dan Lazăr - unul din referenții lucrării de doctorat al lui Lucian Bode sau profesorul Călin Hințea, specialist în administrație publică, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării au fost ambii oameni-cheie în cabinetul fostului premier Emil Boc.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG