Linkuri accesibilitate

Fragmente plagiate în doctoratul ministrului Bode, decide Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai


Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode (în stânga), susținută de acesta în 2018, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, conține unele fragmente plagiate și erori de citare, arată raportul Comisiei de Etică a UBB.
Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode (în stânga), susținută de acesta în 2018, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, conține unele fragmente plagiate și erori de citare, arată raportul Comisiei de Etică a UBB.

Lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode conține fragmente plagiate și erori de citare, care constituie abateri de la etica cercetării, a concluzionat Comisia de Etică a UBB în urma analizei tezei de doctorat a acestuia.

Ministrul a citat parțial, în mai multe rânduri, sursele din care a utilizat fragmente întregi, preluând în unele cazuri chiar și formatarea inițială, notează rezumatul raportului.

Aproape 3% din cuvintele utilizate în teza susținută de Lucian Bode la universitate în 2018 au „o problemă de tip plagiat”, menționează Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB), în Hotărârea publicată pe site-ul instituției de învățământ superior.

„Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare și (2) unele fragmente plagiate”, au concluzionat cei zece membri ai Comisiei care au analizat lucrarea.

„Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.)”, menționează Comisia.

„Acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”, subliniază forul universitar.

Universitatea susține pe de altă parte că nu poate dispune sancțiuni, întrucât Lucian Bode nu face parte din categoriile persoanelor asupra cărora pot fi dispuse astfel de măsuri, mai exact reprezentanți ai comunității academice, studenți sau masteranzi.

„Comisia consideră totuși că se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicita autorului si editurii sa facă aceste demersuri în mod benevol”, au transmis reprezentanții Comisiei de Etică.

De asemenea, „UBB informează CNATDCU/ministerul pentru analize/decizii suplimentare, daca este cazul”, iar „cei interesați pot la rândul lor sesiza CNATDCU ca instanță superioară, cu decizie finală”, notează raportul.

Fragmente plagiate în 3 din 4 puncte ale sesizării analizate de universitate

Membrii Comisiei de Etică au analizat atât cele patru puncte ale unei sesizări transmise universității în 18 octombrie, cât și aspectele ce pot fi verificate prin metodologiile interne anti-plagiat, utilizate de universitate.

„Există fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr.14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB”, menționează raportul Comisiei de Etică.

În analiza paragrafelor reclamate în sesizare, membrii Comisiei au constatat, spre exemplu, că autorul tezei a atribuit sursei originale doar al doilea din două fragmente citate - punctul 2 al sesizării, nu a citat deloc sursa - punctul 3, ori nu a mai citat un raport citat anterior - 4.

Aceste abateri ar lăsa cititorului impresia că fragmentele necitate aparțin autorului tezei, ceea ce este incorect și constituie fragment plagiat, mai spune Comisia.

Verificarea conform procedurii interne: fragmente întregi folosite fără citarea sursei

Verificarea conform celei mai recente metodologii anti-plagiat a UBB, în vigoare din 2022, a arătat chiar mai multe abateri de la regulile și etica atribuirii surselor utilizate în lucrările de doctorat, potrivit raportului.

Analiza UBB a constatat astfel că la notele de subsol 274 și 279 sunt citate doar 2 paragrafe din lucrarea „Despre politica de energie a Uniunii Europene”, necorespunzător însă, „fără ghilimele sau bloc de text separat de textul principal al tezei, deși sunt preluate cuvânt cu cuvânt, chiar și cu formatarea din textul respectiv din limba română”.

„Nu sunt citate alte 8 paragrafe consecutive din lucrarea respectivă (la paginile 138 jos - 141), preluate identic chiar și (în mare parte) formatarea. Comisia consideră că nu s-a citat în mod corespunzător preluarea textului din această lucrare, și că preluarea fără ghilimele/bloc de text a unui text de asemenea dimensiuni, chiar cu citarea la subsol a lucrării, este fragment plagiat. Sursa originală (link) nu apare în bibliografie”, arată analiza Comisiei de Etică a UBB.

Sursa citată (parțial) în acest caz - un link de wikipedia, nu este inclusă în Bibliografia tezei de doctorat.

Alte două paragrafe, reproduse din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, fără citarea sursei, pot fi considerate de asemenea plagiate, potrivit Comisiei.

Reprezentanții universității au constat și alte abateri de la etica științifică, precum preluarea unor scanări de figuri în engleză, fără traducere, sau menționarea unor surse online care nu pot fi accesate, sau identificate cu precizie.

Pe de altă parte, Comisia de Etică subliniază că nu este recomandabilă folosirea în tezele de doctorat a unor volume mari de text din alte lucrări, „fără o justificare clară si un control al dreptului de copyright”.

Reprezentanții Comisiei au subliniat că au analizat aspectele care țin de respectarea normelor de redactare academică, nu calitatea în sine a lucrării, dar au precizat că au solicitat și vor monitoriza activitatea Școlii Doctorale unde a fost susținută teza.

Vor fi urmărite aspecte cu privire la citarea corectă, eliminarea riscului de plagiat și neacceptarea unor „teze cu valoare științifică minimală, traduceri din literatură fără contribuții relevante la domeniu”.

De asemenea, Comisia a menționat că a solicitat și punctul de vedere al lui Lucian Bode, transmis prin două documente, incluse în raport. Acestea nu sunt însă incluse însă și în textul Hotărârii publicate pe site-ul instituției.

USR cere demisia sau revocarea ministrului

Chiar dacă raportul Comisiei UBB nu precizează cine a depus sesizarea de la care a pornit analiza lucrării, este vorba cel mai probabil de USR, care a anunțat în aceeași dată că va sesiza universitatea.

Asta după ce membrii formațiunii au inițiat transcrierea lucrării ministrului, aflată la Biblioteca Națională a României.

De altfel, în urma raportului Comisiei de Etică a UBB, președintele USR, Cătălin Drulă cere demisia ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, sau revocarea acestuia din funcție de către premierul Nicolae Ciucă.

Formațiunea a inițiat de altfel, în Parlament, în urmă cu aproape două săptămâni, o moțiune pentru demiterea ministrului, respinsă însă la vot de majoritatea parlamentară.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG