Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban dă asigurări: Școala va începe pe 14 septembrie, iar alegerile nu se amână


Ludovic Orban și Raluca Turcan, în Parlament la ședința în care trebuia discutată moțiunea de cenzură
Ludovic Orban și Raluca Turcan, în Parlament la ședința în care trebuia discutată moțiunea de cenzură

„Cetățenii își formează opțiunile și e fundamental pentru comunitățile locale să aibă în capul trebii reprezentanți legitimi. E nevoie de legitimitate”, afirmă premierul Ludovic Orban care respinge ideile venite dinspre PSD de amânare a localelor sau comasare cu cele parlamentare.

În condițiile în care Marcel Ciolacu afirma, cu o zi înainte, că va deschide discuția privind amânarea alegerilor locale dacă școala nu va începe pe 14 septembrie, premierul respinge toate afirmațiile opoziției.

„Nimeni nu s-a exprimat vreodată că vrea să amâne începerea școlilor. Deci școala se va deschide la 14 septembrie și alegerile se vor ține la 27 septembrie. E ridicolă ideea exprimată de PSD, la fel de ridicolă ca moțiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile?”, spune Ludovic Orban.

Cu toate acestea, discuțiile nu vizau amânarea începerii școlii, ci prezența elevilor în școli încă din 14 septembrie sau o amânare până la 1 octombrie, perioadă în care cursurile să fie online.

Revenind la organizarea alegerilor, Ludovic Orban a reamintit că mandatele aleșilor locali au fost deja prelungite din cauza pandemiei și a insistat pe ideea de legitimate care trebuie obținută prin votul popular.

„Data alegerilor a fost convenită de toți liderii politici. Deja campania electorală e în curs, cetățenii își formează opțiunile și e fundamental pentru comunitățile locale să aibă în capul trebii reprezentanți legitimi, care să fie învestiți cu încrederea oamenilor, pentru că e nevoie de legitimitate. Le e frică la pesediști de alegeri. În ultima vreme le-a fost foarte frică de alegeri și e normal, că lumea s-a cam lămurit”, mai spune premierul.

Dacă Guvernul Orban amână redeschiderea școlilor, alegerile locare trebuie amânate, a spus liderul social-democrat Marcel Ciolacu: „Nu mai accept dubla măsură și voi provoca o discuție serioasă”.

Tot el a revenit ulterior și a lansat ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare pe motiv că „riscul de expunere al populaţiei să fie mult mai mic” în contextul pandemiei de coronavirus.

„Eu cred că, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei ar fi mult mai mic. Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă, să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte, cum vrea să îşi formeze viitorul guvern”, a afirmat Ciolacu

Parlamentul, cu voturi de la PSD, a fost cel care a stabilit data alegerilor parlamentare pentru 27 septembrie, dar liderul social-democrat afirmă acum că decizia a fost luat „când lucrurile erau sub control”, iar acum „avem cea mai mare mortalitate”.

XS
SM
MD
LG