Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: USR se plasează „umăr la umăr” alături de PSD


USR a criticat de mai multe ori deciziile PNL, nemulțumită mai ales că nu a promovat din timp alegerea primarilor în două tururi de scrutin
USR a criticat de mai multe ori deciziile PNL, nemulțumită mai ales că nu a promovat din timp alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Premierul desemnat, Ludovic Orban, președinte al PNL, a comentat, joi, pentru prima dată criticile tot mai dese venite din partea USR, spunând că atitudinea din ultima perioadă plasează USR „umăr la umăr alături de PSD” și că nu i se pare normală, mai ales că USR și PNL ar putea avea un proiect comun de guvernare.

Ludovic Orban a spus că este „mâhnit” de atitudinea pe care reprezentanții USR o au în ultima perioadă.

„N-am răspuns, nu voi răspunde în niciun fel acestor atitudini pe care nu le consider normale, cu atât mai mult cu cât partenerii de la USR știu foarte bine că gândirea pe care o avem este aceea de a avea un proiect comun de guvernare și nu cred că face bine pentru coeziunea forțelor democratice, pro democrație, pro orientare euro-atlantică, Nu cred că face bine această atitudine pe care o au, care practic îi plasează umăr la umăr alături de PSD”, a declarat Orban.

Premierul desemnat a adăugat că va continua dialogul cu USR și că le-a cerut membrilor PNL să nu răspundă criticilor USR.

„Din punctul nostru de vedere sunt parteneri dezirabili, dacă nu se mențin pe această linie care, după părerea mea, nici nu le face bine”, a mai spus Orban despre membrii USR.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, pe 18 februarie, că PNL şi PSD vor să scoată Alianța USR-PLUS din peisajul politic, că obiectivele discutate cu liberalii nu s-au realizat, dând exemplu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care a devenit o „Fata morgana”, și alegerile anticipate, despre care spune că sunt „un ghici”, pentru că nu se știe dacă pot fi organizate.

„Hai să judecăm împreună. PNL a promis alegeri anticipate și primari în două tururi. Primari în două tururi e o Fata morgana care se duce, iar anticipatele sunt un ghici care depinde de multe. Din perspectiva asta, cui profită să nu ai nici anticipate, nici primari în două tururi? Cel mai mult PSD și într-o măsură PNL. Și atunci vă întreb: e sau nu blat?”, a spus Dan Barna, marți seara, la Digi 24, întrebat dacă există un blat între PSD și PNL.

Mai mult, Dan Barna a declarat că „visul PNL și PSD este ca Alianța USR-PLUS să devină irelevantă electoral”, să fie scoasă „din peisaj”, și a criticat PNL că nu a emis o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin încă din luna noiembrie 2019.

„Ce faci? Aștepți până în ultimul moment și spui ”Doamne ajută!” sau dai din timp ordonanță de urgență ?”, a spus liderul USR.

Și în ședinșa de plen din 5 februarie, la dezbaterea moțiunii de cenzură, liderul USR Dan Barna a declarat că nu va „tolera înţelegeri pe sub masă”, referindu-se la acuzațiile despre un posibil blat PNL-PSD ca să nu se ajungă la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

„Toată România se întreabă astăzi dacă nu cumva asistăm la un nou blat PSD-PNL, dacă nu cumva rulează episodul USL 2. Aceasta este o întrebare la care va trebui să răspundem şi votul de astăzi are mare importanţă”, a afirmat Barna.

Reprezentanții USR au criticat recent și adoptarea celor 25 de ordonanțe de urgență în ultima ședință de Guvern de dinaintea moțiunii de cenzură.

Europarlamentarul Cristian Ghinea (USR) a spus, pe 5 februarie, că trebuie refuzată „orice guvernare noaptea ca hoții, indiferent cine o face" și a afirmat că va depune plângere penală dacă se confirmă că textul unor ordonanțe a fost schimbat față de forma adoptată în Guvern.

Pe fonduri europene este vorba de decizii care au impact de miliarde de euro pentru următorii zece ani și este inadmisibil că nu se știe nici măcar câte ordonanțe au fost date de către ministrul Boloș, unii zic 5, alții zic 7. Și ca harababura să fie completă, ordonanțele care nu sunt depuse la Parlament până la numărarea voturilor la moțiunea de cenzură nu intră în vigoare. La această oră încă se lucrează la textul acestor ordonanțe. Dacă e doar pentru update, trebuie să fie făcut pe modificările orale exprimate de prim-ministru în ședința de guvern și vizibile în stenogramă. Orice altă modificare la text la această oră este ilegală și intenționez să fac o plângere penală dacă se confirmă", a spus Cristian Ghinea.

XS
SM
MD
LG