Linkuri accesibilitate

Interviu | Cosmin Popa, istoric: „Războiul dintre Rusia și Ucraina se va închide anul acesta. Putin vrea un Gulag digital”


Rusia a lansat un atac masiv vineri dimineață asupra unor obiective civile importante din Ucraina, inclusiv asupra Kievului.
Rusia a lansat un atac masiv vineri dimineață asupra unor obiective civile importante din Ucraina, inclusiv asupra Kievului.

Rusia a atacat masiv vineri dimineața Ucraina, după 51 de zile de acalmie, când întreaga comunitate internațională aștepta contraofensiva ucraineană. Nu trebuie privit ca pe un reviriment al Rusiei, ci mai degrabă ca o demonstație politică a noilor lideri militari, după vizita lui Putin pe front. 

Istoricul Cosmin Popa explică, într-un interviu pentru Europa Liberă în ce registre trebuie interpretate întârzierea contraofensivei ucrainene, solicitarea Chinei de dialog cu liderul de la Kiev, dar și atitudinea politicienilor români față de refugiații ucraineni.

Istoricul Cosmin Popa, expert în spațiul ex-sovietic este de părere că Putin va fi înlăturat de clasa politică rusă de la putere.
Istoricul Cosmin Popa, expert în spațiul ex-sovietic este de părere că Putin va fi înlăturat de clasa politică rusă de la putere.

Europa liberă: Cum putem caracteriza atacul de astăzi al Rusiei în Ucraina, în condițiile în care întreaga comunitate internațională se aștepta, din contră, la un atac al Ucrainei împotriva pozițiilor ruse?

Nu cred că s-a schimbat foarte mult situația. Rusia face ceea ce a făcut și până acum: bombardează ținte nediscriminatoriu, ținte civile și militare. Și sigur că vrea să dovedească faptul că mai are încă un potențial ofensiv. În primul rând, asta ține de pregătirea morală a trupelor rusești înainte de preconizata ofensiva ucraineană.

În al doilea rând, demiterile și numirile întreprinse de Putin cu ocazia așa-zisei vizite pe front, trebuie să aibă, în imaginarul politic rusesc, un efect imediat, pentru că, nu-i așa, Țarul a venit, s-a întâlnit cu boierii, s-a întâlnit cu iobagii și efectele vizitei sale trebuie să fie unele imediate, vizibile.

Și iată, acestea sunt efectele schimbărilor întreprinse de el, așa cum sunt ele mai bine înțelese de psihologia politică rusească, inclusiv cea a soldatului. Adică, practic, asistăm la o demonstrație făcută de noii comandanți ai trupelor. Este expresia militară a unui mecanism politic tradițional vechi în Rusia. Acestea sunt efectele, cum să zic, ale apariției țarului pe front.

Europa liberă: Pe termen lung sau mai în profunzime, se bazează aceste atacuri pe ceva concret? Mai are Rusia potențial?

Aici trebuie să facem distincție între speranțele Rusiei și realitățile Rusiei. Sigur că ar fi nepermis de optimist să spunem că Rusia și-a epuizat potențialul militar, pentru că ar fi, în ultimă instanță, un lucru neadevărat.

Însă, în momentul de față economic, logistic, militar și uman, Rusia nu are un potențial ofensiv de natură să o ajute să învingă iremediabil Ucraina. De altfel, nici nu cred că mai vrea în momentul de față Rusia acest lucru, să obțină o victorie.

Sau poate vrea, dar nici măcar nu mai speră să obțină o victorie militară răsunătoare și netă împotriva Ucrainei. Ceea ce-și propune Rusia de câteva luni încoace este să fărămiteze încet și sigur Ucraina, resursele ei, suportul moral pentru războiul de apărare și să transforme Ucraina într-un teritoriu pustiit de război, un teritoriu aproape neguvernabil.

Europa liberă: Care este situația în tabară cealaltă, în tabăra uncraineană?

Este un lucru pe care și despre care se discută mai puțin public, dar, cu siguranță, el preocupă toate părțile implicate în conflict, nu numai Ucraina și pe aliații ei. Amânarea ofensivei ucrainene - sigur că ține de logistică, ține de aprovizionare, ține de venirea trupelor, ține de vreme, în ultimă instanță - dar, cel mai important, ține de condițiile politice în care ea se desfășoară.

Liderilor politici ucraineni trebuie să le fie foarte clar în ce condiții politice se va desfășura această ofensivă, care vor fi efectele ei în cazul unei victorii militare nete asupra Rusiei, care vor fi în cazul unor succese limitate, sau, Doamne ferește, în cazul unei respingeri de către trupele rusești.

Deci, în momentul de față cred că cel mai important lucru este convenirea scenariilor politice în baza cărora să se desfășoare această ofensivă, pe lângă pregătirea ei militară și logistică. Este important și cine va participa la această negociere politică. În momentul de față lucrurile sunt într-un stadiu inițial, are loc o încercare de stabilire a cadrului politic al negocierii.

Europa liberă: Cine intră în acest cadru?

În momentul de față este foarte greu de spus. Sigur, exista un interlocutor oficial, să-i spunem, Statele Unite ale Americii. Există și o dorință foarte clară a Chinei de a interveni în acest conflict, dar nu este limpede care sunt perspectivele Chinei, semnalele politice pe care le-a dat China sunt destul de contradictorii.

Asta ne arată că fie avem de-a face cu un joc de lumini pe care îl organizează diplomația chineză pentru a împiedica formarea unui opinii majoritare în Occident, fie, deși nu cred acest lucru, avem de-a face cu scurt-circuituri în sistem instituțional chinez.

Având în vedere faptul că totuși China este un stat autoritar, este un stat comunist, e greu de crezut că există foarte multă autonomie politică astfel încât să poată surveni astfel de incidente.

Europa liberă: Există și varianta în care China ar fi încercat tocmai să obțină o astfel de amânare a contra-ofensivei Ucrainei în Rusia?

Cred că, în momentul de față, unul dintre obiectivele Chinei este să facă tot ceea ce ține de ea ca această o contraofensivă a Ucrainei să nu aibă loc. Avantajele ei sunt foarte evidente - o suspendare a acțiunilor de război duce la concluzia necesității stringente a negocierilor politice.

Dacă ai scos din ecuația războiului problema militară, rămâne necesitatea începerii negocierilor, pentru că altfel rămâi suspendat într-un fel de purgatoriu al incertitudinii.

Ceea ce este foarte evident și foarte clar, din punctul meu de vedere, este că o pace, fie și una temporară, bazată pe un soi de cedări teritoriale din partea Ucrainei ar avantaja în mod net Rusia.

Nu doar că situația i-ar permite lui Putin să se întoarcă în țară sau să conserve războiul, să-l înghețe și să se declare victorios, urmând să-și construiască un Gulag digital pe care vrea să și-l construiască acolo și să lase moștenire războiul, dar și pentru că ar fi, dacă vreți, punctul de început al unei dezagregări încete, dar sigure, a Ucrainei.

Europa liberă: Ce înseamnă Gulag digital?

Gulagul digital înseamnă construirea unui sistem instituțional, politic și legal menit să ducă la controlul total asupra populației prin folosirea tehnologiilor informaționale moderne.

Europa liberă: În aceste condiții, care este soarta războiului anul acesta?

Una dintre mizele reflecțiilor legate de războiul din Ucraina și cele mai importante este de a distinge întotdeauna între speranță și realitate. În momentul de față în Rusia este,

Pe termen mediu și lung nu văd ca Ucraina să mai aibă cine știe ce resurse, este pur și simplu nesustenabil un război de durată. De aia trebuie făcut ceva. 
Cosmin Popa, istoric

din punctul meu de vedere, cel mai important punct vulnerabil al lui Putin. Nu a doar militar, nu doar economic, dar cu precădere politic.

În momentul de față, în Rusia avem de-a face cu o acumulare accelerată a condițiilor care vor duce la răsturnarea regimului. Mai întâi, există o presiune din ce în ce mai explicită și mai clară a tuturor elitelor care sprijineau acest regim. Există oameni privilegiați a căror avere a crescut în această perioadă, dar ei sunt mult mai puțini decât erau înainte.

Mai apoi, afacerea Wagner care se prefigurează la orizont, vă duce la înmulțirea capetelor de acuzație la adresa lui Putin. Putin nu va mai fi doar responsabil direct pentru răpirea copiilor ucraineni, dar și pentru crimele de război comise de trupele rusești în Ucraina.

Mulți dintre cei care au comis crime de război în Ucraina sunt foști pușcăriași recrutați de Wagner. Aceștia au comis crimele la ordinele directe ale lui Prigojin, iar ulterior, după terminarea contractelor, au fost decorați personal de către Putin, ceea ce permite stabilirea unei responsabilități, a unei legături directe între Prigojin, Putin, Wagner și crimele de război.

Cei mai mulți dintre liderii politici ai lumii nu vor mai putea contextualiza aceste crime în ansamblul relațiilor dintre Rusia și Occident, aici este vorba despre o responsabilitate directă a președintelui Federației Ruse pentru comiterea unor crime de război și sunt crime de război atroce, pornind de la prizonieri executați în mod colectiv, prin aruncarea grenadelor în gropile în care erau deținuți și ajungând la executarea cu bună știință a unor întregi familii în zonele ocupate de de trupele Wagner.

Putin este un lider politic nefrecventabil. Nimeni nu va vrea să ducă tratative cu un criminal de război. Această situație politică în care este deja pus Putin va crește nu doar presiunea asupra sa direct, dar va crește și presiunea asupra sistemului pentru schimbarea liderului.

Pe lângă asta, mobilizarea care se află acum în curs în Rusia va produce, fără îndoială, efecte politice. Vorbim despre efecte fizice imediate și concrete asupra populației și, cu siguranță, va exista un tip de reacție.

Sigur că sistemul de represiune este deja pus în practică, există condamnări, avem un număr al deținuților politici care îl depășește cu mult pe cel al deținuților politici din Uniunea Sovietică în ultimii ani a existenței sale.

Europa liberă:Ce se va întâmpla când Putin va fi înlăturat? Există șansa fărâmițării Rusiei?

În absența unei ocupații militare străine de natură să organizeze și să conducă procesul de reformă politică în Rusia și pentru că există prea puține argumente structurale în Rusia pentru a susține ideea unei democratizări imediate acestei tări, cel mai probabil va urma o stare de anarhie.

Asta, în primul rând că, în momentul de față, nu există un potențial succesor al lui Putin, de natură să reprezinte și să securizeze interesele tuturor componentelor sistemului politic care astăzi îl susține pe Putin.
Cosmin Popa, istoric

În momentul de față, în pofida controlului politic pe care Putin încă îl exercită în Rusia, putem spune cu certitudine că a reînceput, dacă vreți, împărțirea marilor domenii de influență. Avem de-a face cu o revenire înceată a practicilor anilor 90, preluări ostile prin constrângeri, prin șantaj, prin folosirea procuraturii, a serviciilor speciale, a întreprinderilor, a unor obiective industriale, a unor obiective de investiții.

Este foarte posibil ca puterea să fie preluată de personaje cel puțin la fel de respingătoare ca Putin, însă ele nu se vor bucura de aceeași relevanță politică pe care o are Putin astăzi și, pe cale de consecință, puterea lor nu se va extinde asupra Rusiei întregi

În momentul de față, sub Rusia există o bombă cu explozie întârziată, în sensul în care regimul Putin a pregătit deja condițiile dezintegrării ei totale sau parțiale. Este foarte greu să cred că vom avea de-a face cu o dezintegrare rapidă, teritorială a părții europene a Rusiei, dar nu am niciun dubiu că dispariția unei puteri autoritare centrale va duce, în primă instanță, la distanțarea politică a unor republici.

Europa liberă: În acest context, România taie din ajutoarele date refugiaților. Cum comentați acest lucru și atitudinea Guvernului față de ucraineni?

Aș începe prin a spune că cel mai important lucru, secretomania Guvernului în materie de sprijin pentru Ucraina în conflictul ei cu Rusia a avut efecte dezastruoase, catastrofale în privința percepției războiului și a înțelegerii pericolului rusesc.

Pot să înțeleg necesitatea discreției în chestiuni militare și logistice, dar ce nu pot înțelege este cultivarea cu bună știință a confuziei, lucru pe care l-au practicat autoritățile române de la începutul acestui război.

Declarațiile formale ale președintelui cu privire la sprijinul pentru Ucraina nu conving pe nimeni, nici pe el însuși. Și nu pot înțelege de ce autoritățile române au preferat să facă tot ce a ținut de ele să împiedice românii să înțeleagă adevărata natură și pericolul amenințării rusești asupra României.

Europa liberă: Sunt la mijloc niște calcule electorale?

Maniera aceasta primitivă de a te lupta cu avansul partidelor populiste, prin împrumutarea mesajului lor și prin ruperea unor segmente de electorat, n-a adus niciodată succes nimănui.

Ba, din contră, n-a făcut decât să consolideze tendința de pierderea electoratului pentru partidele democratice și de câștigare de electorat de către partidele populiste.

Asta arată că politicienii români sunt gata oricând să subordoneze interesele naționale intereselor personale și de grup. Ceea ce, în calitatea mea de cetățean român, mă face să fiu foarte îngrijorat cu privire la perspectivele acestei țări, în condițiile perpetuării acestor elite politice.

Neînțelegerea pericolului rusesc pentru România de către cetățenii români s-a repercutat în mod direct asupra atitudinii pe care românii o au față de ucraineni.

Sigur, aici aș putea spune că vorbim despre cei 30%, 40% dintre români care nu vor să-i susțină pe ucraineni, dar nu vorbim despre cei 60% care vor să-i susțină, că și aceasta este, dacă vreți, o manieră de a deservi propaganda rusă.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG