Linkuri accesibilitate

MAE: Încă 2 români au murit în inundațiile din Spania. 4 decese confirmate până în prezent, 7 dispăruți. Noi inundații la Girona


Vehiculele avariate de inundații au fost adunate pe un teren după ce au fost scoase de pe străzile din Alfafar, regiunea Valencia, estul Spaniei - 7 noiembrie 2024
Vehiculele avariate de inundații au fost adunate pe un teren după ce au fost scoase de pe străzile din Alfafar, regiunea Valencia, estul Spaniei - 7 noiembrie 2024

Încă doi români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Valencia, Spania, au fost identificaţi ca fiind decedaţi, anunţă Ministerul de Externe.

Până în prezent, în urma fenomenelor meteorologice care au afectat Spania, 4 cetăţeni români au murit şi 7 sunt în continuare dispăruţi.

„În continuarea comunicărilor privind situaţia cetăţenilor români din Comunitatea Valenciană - Regatul Spaniei afectaţi de inundaţii, Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit informaţiilor transmise de către autorităţile spaniole, alţi doi cetăţeni români semnalaţi iniţial ca fiind dispăruţi au fost identificaţi ca fiind decedaţi. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor îndoliate”, transmite MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.

Noi inundaţii au lovit regiunea Girona, din nord-estul Spaniei, şi au luat cu ele 30 de maşini în oraşul Cadaqués, potrivit presei spaniole, relatează BBC.

Nu au fost raportate victime în acest nou episod de inundaţii care loveşte ţara.

Peste 200 de persoane au murit în inundațiile de săptămâna trecută, majoritatea în zona Valencia, într-unul din cele mai grave evenimente de acest gen în Europa acestui secol.

Inundaţiile din Cadaqués s-au produs în primele ore ale dimineţii de vineri şi au făcut ca aproximativ 30 de vehicule să fie luate de ape şi să se îngrămădească una peste alta sub un pod, a declarat serviciul de pompieri din Catalonia. Nimeni nu a fost rănit, au adăugat serviciile de urgenţă.

Videoclipurile postate vineri dimineaţă pe reţelele de socializare arată un torent de apă revărsându-se pe stradă şi o grămadă de maşini, una peste alta, blocate într-un pod.

Alte fenomene meteorologice potenţial periculoase sunt aşteptate în regiune peste noapte.

Serviciul meteorologic din Catalonia a emis o avertizare de ploi valabilă de vineri seara până sâmbătă după-amiază pentru zona Alt Emporda, unde se află Cadaqués. Agenţia meteorologică a avertizat că intensitatea ploii ar putea aduce 20 de litri pe metru pătrat de ploaie în numai 30 de minute.

Agenţia a înregistrat 76,8 litri pe metru pătrat de ploaie în Cadaqués în zilele de 7 şi 8 noiembrie şi peste 100 de litri în alte două oraşe din apropiere.

În perioada 1 octombrie - 5 noiembrie, în Spania, care se confruntase cu o perioadă secetoară, a plouat cu 72% mai mult decât valoarea normală pentru această perioadă, potrivit AEMET, agenţia meteorologică spaniolă. Precipitaţiile, despre care experţii spun că au fost intensificate de schimbările climatice, au dus la inundaţii bruşte care au blocat oamenii în maşini.

Guvernul central de la Madrid a alocat 10,6 miliarde de euro în împrumuturi și subvenții pentru a ajuta victimele inundațiilor bruște care au lovit coasta de est a țării în jurul orașului Valencia, săptămâna trecută, a anunțat marți premierul Pedro Sanchez.

Sanchez a declarat că guvernul intenționează să cheltuiască până la 838 de milioane de euro în ajutoare directe pentru persoanele afectate de inundațiile.

De asemenea, agenția guvernamentală de creditare ICO va garanta până la 5 miliarde de euro în împrumuturi acordate întreprinderilor mici și mijlocii, lucrătorilor independenți și familiilor pentru finanțarea eforturilor de reconstrucție.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG