Linkuri accesibilitate

Roșia Today mai ceva ca-n filme. Scandalul tezelor de doctorat dispărute de la Academia de Poliție întrece imaginația.


80 de teze de doctorat au dispărut din arhiva Academiei de Poliție. Și au mai dispărut și unele lucrări științifice a doi decani de la Academia de Poliție: decanul Facultății de Poliție și decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative. Nu mai spunem că sunt teze de doctorat care nu mai există nici în format printat. Foarte frumos!

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Citind isprava asta mi-am adus aminte de șlagărul post-revoluționar de jale, dor și criminalitate „Vi-ne po-li-ți-a,/îmi ia toată marfa./ Ascund dolarii și mărcile,/ Să nu îmi facă negre zilele…” Numai că reinterpretarea din 2019 este cu poliția care îmi ia toată teza, nu toată marfa. Ar mai trebui să-l revedem pe minerul care ne spunea că „s-a găsit la Penețeu o mașină de tipărit dolari” , dar de data asta anuntându-ne că s-a găsit la Academia de Poliție o mașină de scos diplome de doctorat pe bandă rulantă, iar apoi „s-a găsit teze de doctorat lipsă din gestiune”.

Deci exact instituția care se ocupă de lege și ordine, Poliția, este cea care și-a furat tezele de doctorat. O să ne trezim că apar tezele prin vreo valiză găsită pe câmp de vreun țăran din Teleorman. Iar tezele în format de hârtie vor apărea sub formă de ambalaj în care vânzătoarele ambulante de pe plaja de la Mamaia vor înveli fragii, murele sau porumbii fierți. În felul ăsta chiar și-ar gasi adevărata destinație acele doctorate. E clar că în Academia de Poliție avem de a face cu o zonă crepusculară.

Tot Academia de Poliție ne mai informează ceremonios că nu există o evidență clară a persoanelor cărora li s-a acordat titlul de doctor. Măi să fie! Poliția nu are o evidență clară! Dar o evidență clară să-mi trimiteți mie în fiecare an aceeași amendă, pe care am plătit-o din 2012, aveți, nu? Evidența poate deveni mai clară dacă ne-am uita la bonusul pe care îl primesc lunar la salariu cei care au doctorat. Că de-asta și-au luat ei doctorate. Pentru plus la salariu. E drept că există mii și mii de polițiști care s-au apucat de doctorat ca să aprofundeze pe Cioran sau Platon. O dragoste imensă de cultură și spiritualitate care irumpe de sub “cașchetele albastre”. Parcă aud titluri de teze de doctorat. „Idei polițienești în opera timpurie a lui Schopenhauer”; sau „Neantul și angoasa în sufletul de polițist”; sau „Corifeii pazei românești la început de secol XVIII. Cei mai importanți teoreticieni pândari din istoria modernă a României.”; iar la circulație „Sensul giratoriu în gândirea iluministă europeană”, „Parcarea laterală cu spatele – trecut, viitor și perspective”; „Banda continuă între mit și realitate”; „Semaforul – perspective și abordări cognitiv-comportamentale”; „Behaviorismul în filozofia post-modernă a radarului din localități”.

Acum ceva vreme un polițist în uniformă a fost înhățat pentru că o amenințase pe Emilia Șercan, jurnalista care dăduse în vileag grozăviile din tezele de doctorat de la Academia de Poliție. Poate că situația cu tezele dispărute s-ar rezolva pe aceeași filieră și cu aceleași metode. Dacă tot și-au făcut mâna la mesaje de amenințare, băieții să pună pe unul dintre ei să sune acolo, la Arhivă, și să plaseze o amenințare gen: „Dacă până luni nu apar tezele ați încurcat-o. Semnat: Lucifer.”

Cert este un lucru: primii care trebuie să suporte rigorile legi sunt chiar cei care le aplică. Dacă nu va fi așa, totul este doar vorbărie goală despre statul de drept, independența justiției și lupta împotriva corupției.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG