Linkuri accesibilitate

Mai multe landuri germane cer SUA să nu reducă trupele staționate în Germania


Președintele Donald Trump, alături de trupe americane staționate în Germania, decembrie 2018
Președintele Donald Trump, alături de trupe americane staționate în Germania, decembrie 2018

Liderii a patru landuri germane au cerut membrilor Congresului american să blocheze planurile președintelui Donald Trump de reducere semnificativă a trupelor staționate pe teritoriul Germaniei.

Reuters și AP au semnalat, duminică, că premierii mai multor landuri au trimis o scrisoare către 13 senatori și membri ai Camerei Reprezentanților prin care cer să nu „rupă prietenia ci să o întărească" prin menținerea prezenței militarilor.

Scrisoarea, văzută de agențiile menționate și de presa germană, este semnată de liderii din Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Hesse și Rhineland-Palatinate - unde erau staționate trupele americane încă de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Scrisoare menționează că prin bazele, spitalele militare și alte infrastructuri, forțele americane din Germania formau „coloana vertebrală a prezenței americane în Europa și a abilității NATO de a interveni".

Unii lideri politici atât din Statele Unite cât și de Germania au pus sub semnul întrebării necesitatea prezenței trupelor americane după finalul Războiului Rece.

Suporterii prezenței trupelor americane spun însă că ele reprezintă simbolul angajamentului Washingtonului față de Europa, în contextul eforturilor agresive ale Rusiei de a își crește influența în regiune, și marchează și zona strategică de organizare a acțiunilor militare ale SUA din afara granițelor.

Mulți critici numesc decizia președintelui Trump de a reduce trupelor drept „un cadou" făcut Rusiei.

Liderul de la Casa Albă a anunțat, în urmă cu o lună, reducerea cu 9.500 a numărului de militari staționați în Germania. Astfel, numărul lor ar rămâne la 25.000.

Donald Trump a criticat Germania pentru bugetul redus alocat pentru apărare care nu îndeplinește criteriul de 2% din PIB agreat de statele membre NATO.

Unii oficiali americani spun că trupele ar putea fi relocate în Polonia și nu întoarse în bazele americane, dar nicio decizie oficială nu a fost luată.

XS
SM
MD
LG