Linkuri accesibilitate

Mai multe state UE doresc păstrarea MCV în cazul Bulgariei. Corespondență de la Sofia


Între 8 și 11 țări membre ale Uniunii Europene ar dori păstrarea Mecanismului de Control și Verificare (MCV) în cazul Bulgariei, informează săptămânalul bulgar „Capital”, citând surse proprii.

Comisia Europeană a anunțat în raportul său că monitorizarea Bulgariei trebuie să înceteze, dar a refuzat să ia o decizie în acest sens chiar dacă a avut dreptul să-o facă.

Franța, Germania și Olandă resping recomandarea Comisiei. Poziția este împărtășită de Belgia, Luxemburg, Austria, Spania și Danemarca, scrie „Capital”. În favoarea menținerii MCV se pronunță și Portugalia, Suedia și Finlanda.

Situația cu MCV va putea fi identică cu cea legată de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen – poziția Comisiei Europene este una pozitivă, dar câteva țări membre blochează decizia.

Bulgaria a îndeplinit recomandările făcute de Comisie în cadrul MCV și, prin urmare, va primi undă verde pentru a face tranziția la noul sistem de supraveghere a statului de drept, care se va aplica tuturor membrilor UE.

Spre deosebire de Bulgaria, România rămâne deocamdată în cadrul MCV, până când va aplica recomandările făcute de Comisie. Această situație va dura cel puțin până când noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen își intră în atribuții și va discuta despre noul cadru de evaluare a statului de drept, aplicabil statelor UE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG