Linkuri accesibilitate

MApN renunță la transformarea civililor din Armată, Poliție, servicii în pensionari speciali


Ministrul PSD al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr
Ministrul PSD al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr

Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010 „ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie.”

Proiectul de lege, elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, crea o nouă categorie de pensionari speciali: civilii din aceste domenii, într-un moment în care coaliția discută despre reforma pensiilor speciale, asumată de România prin PNRR.

Motivul creării noii categorii de pensionari speciali?

„În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională își desfășoară activitatea în unități militare, în aceleași locuri de muncă și împreună cu personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare”, spun inițiatorii proiectului.

Concret, propunerea legislativă viza crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii.

Inițiatorii proiectului susțin că adoptarea acestei inițiative legislative ar fi contribuit „direct la creșterea performanței profesionale a personalului civil care desfășoară activități împreună și în aceleași condiții cu personalul militar și polițiștii”, fără să spună nimic despre resursele bugetare pentru adăugarea a încă unei categorii la cea a pensionarilor „speciali”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG