Autoritățile au anunțat că au pregătit variante de strămutare a populației, dacă situația o va impune. Europa Liberă a vorbit cu localnicii din Chilia, Plauru și Ceatalchioi, aflați și la 300 de metri de zona de conflict.
Toți spun că au resimțit puternic atacurile din porturile ucrainene și sunt speriați, dar refuză să plece. „Noi avem gospodării. Ce n-avem în curte? Cum să lași, cui să lași o pasăre, un porc, un cal?”, întreabă o localnică din Chilia Veche.
Singura variantă ce i-ar determina să-și schimbe opinia ar fi o escaladare a conflictului.
Sâmbătă, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se transmite protestul faţă de încălcarea spaţiului aerian al Romaniei.
Miercuri, autoritățile de la București anunțaseră găsirea resturilor unei drone care se presupune că aparținea forțelor ruse. Acestea atacă perioadic porturile ucrainene de la Dunăre, pe malul opus teritoriului României.
Reporterii Europa Liberă au găsit, la sfârșitul săptămânii,resturi de dronă pe malul românesc al Dunării, pe direcția orașului port ucrainean Ismail.