Linkuri accesibilitate

Maramureșul izolat. Gabriel Zetea acuză favorizarea lui Boc și Bolojan


Infrastructura națională reprezintă o problemă majoră pentru județul Maramureș. Președintele Consiliului Județean susține că se poate ajunge mai ușor la Budapesta sau Viena decât la București.

Gabriel Zetea (PSD) conduce de patru ani județul Maramureș, iar noua sa candidatură este sub sigla Coaliției pentru Maramureș (PSD, PNȚCD, PPUSL, sindicate). Numele PSD nu apare în campania electorală. Zetea nu se dezice de Liviu Dragnea și laudă investițiile prin Programul Național de Dezvoltare Locală, despre care spune că a fost o șansă pentru dezvoltare și modernizare. Maramureșul nu se află pe lista județelor bogate, iar Gabriel Zetea acuză guvernul PNL că dezavantajează județul său în detrimentul județelor Cluj sau Bihor.

  • „De ce când conduce dreapta, toate resursele și ajutorul din partea guvernului se duc la Cluj, înspre Boc, și la Oradea, înspre Bolojan. De ce de fiecare dată Maramureș, Bistrița, Sălaj sau Satu Mare sunt pârjolite ca investiții de guvernele de dreapta?” – Gabriel Zetea (PSD)

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean sunt zece candidați: Ionel Bogdan (PNL), Vlad Duruș – (USR-PLUS), Viorica Marincaș (Pro România), Cornelia Negruț (ALDE), Romeo Dobocan (PMP), Mircea Ciocan (PER), Eduard Aiacoboaie (PSDi), Valeriu Lascu (Partidul Verde) și Nistor Liheț (PRM).

Europa Liberă: Candidați pentru un nou mandat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș, dar nu din partea PSD, ci din partea Coaliției pentru Maramureș. De ce nu ați candidat cu sigla PSD?

Gabriel Zetea: „​Am învățat în ultimii patru ani de zile din greșelile făcute. Până în 2016, Consiliul Județean a avut președinți de dreapta. Președinții CJ erau din PNL, primarii, prefecții mergeau la București după proiecte, finanțări, fiecare în felul său. Mergeau la București pe șapte cărări, iar banii se terminau până se puneau de acord. Acum am hotărât că politica va conta mai puțin, apartenența la un partid sau altul, orgoliile politice ale vreunui partid și contează doar interesul județului. Am hotărât să dăm mâna cu primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, să constituim Coaliția pentru Maramureș care are un singur scop: unificarea strategiilor județului Maramureș".

Europa Liberă: Este o problemă pentru PSD să câștige cu acest nume în Transilvania, Banat, Maramureș?

Gabriel Zetea: „Eu am câștigat în 2016 cu numele PSD, sunt vicepreședinte la nivel național. Acum vorbim despre alegeri locale și vorbim despre interesul Maramureșului".

Europa Liberă: De ce ați decis să colaborați cu Cătălin Cherecheș, un om politic cu multe dosare? Nu este o problemă această asociere?

Gabriel Zetea: Sunt multe acuzații aduse de-a lungul timpului lui Cătălin Cherecheș. Acum patru ani de zile, în timpul campaniei electorale, a fost încarcerat, arestat, dar de atunci justiția a avut suficient timp pentru a se pronunța dacă primarul din Baia Mare are vreo problemă legată de acuzațiile aduse. În ultimii patru ani, procesele împotriva lui au trenat. Nu cred că e normal să îngrădim dreptul unei persoane de a candida, mai ales dacă a fost ales cu 70% acum patru ani, doar pentru că există niște acuzații. Dacă aceste acuzații vor fi probate, cel care va face un pas în spate o să fie chiar Cătălin Cherecheș".

Europa Liberă: Ați avut un scandal de corupție și în PSD Maramureș, cel legat de acuzațiile aduse Sorinei Pintea. Cât de mult a afectat acest caz de corupție PSD Maramureș și candidatura dumneavoastră?

Gabriel Zetea: Sorina Pintea au zguduit din temelii organizația PSD. Ne mândream că niciun membru din Maramureș nu are acuzații la adresa sa. Când s-a întâmplat, am luat atitudine, chiar dacă m-a durut. Sorina Pintea este un om pe care eu l-am susținut, a avut rezultate excepționale în fruntea spitalului de urgență din Baia Mare, a avut un mandat de ministru al Sănătății apreciat de sistemul sanitar. La acel moment, am luat atitudine și am rezolvat această problemă, iar Sorina Pintea are timp să își demonstreze nevinovăția sau alte instituții să îi demonstreze vinovăția, dar fără a implica PSD".

Europa Liberă: În PSD s-a vorbit mulți ani despre o strategie pentru Transilvania, Maramureș, Banat. De ce este amânată, de ce nu există o ofertă pentru aceste regiuni?

Gabriel Zetea: Cred că PSD începe să aibă din nou o strategie pentru Transilvania. Vorbim despre oameni, degeaba propui hârtii, proiecte, dacă nu sunt implementate de oameni cunoscuți de ardeleni. Sunt reprezentanți ai social-democrației transilvănene, oameni apreciați: Radu Moldovan, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu, Victor Negrescu. Sunt doar câteva exemple de social-democrați care pot să vină cu o ofertă pentru Transilvania. Comunitățile din Transilvania sunt mai aparte față de restul României".

Europa Liberă: Care este specificul zonei din punct de vedere electoral?

Gabriel Zetea: Aici contează mai mult comunitatea. Oamenii care pun interesul comunității în fața interesului personal sunt cei apreciați".

Europa Liberă: Ce îi lipsește PSD-ului în Transilvania, Maramureș, dar are în Muntenia?

Gabriel Zetea: „În primul rând ardelenii nu apreciază atunci când simt că o persoană încearcă să își creeze avantaje personale într-o funcție publică. Nu știu cum sancționează cei din sud, din Muntenia".

Europa Liberă: Trebuie un alt mesaj pentru acest electorat față de ce oferă PSD în Muntenia și Moldova?

Gabriel Zetea: Trebuie un mesaj diferit, nu e același stilul de viață din Maramureș cu cel din Dobrogea. Nu are legătură felul în care trăiesc cu cei din Botoșani cu cei din Caraș Severin. De aceea, sunt un mare susținător al descentralizării. E următorul pas spre modernizarea României. Prea mult timp administrația de la București a decis unitar pentru toate unitățile României aproape orice. Nu ne putem dezvolta dacă deciziile nu se iau la nivelul județului. Am demonstrat că se poate face acest lucru în pandemie".

Europa Liberă: De ce un județ frumos precum Maramureșul este unul sărac? De ce se află în coada județelor din Transilvania când vine vorba de salarii?

Gabriel Zetea: „Maramureșul nu este un județ sărac, din contră este un județ în care oamenii au o viață bună. Există o specificitate a industriei. Industria locală e axată pe prelucrarea lemnului, iar adaosurile comerciale nu sunt dintre cele mai mari. Se lucrează cu firme din vestul Europei care dictează prețul producției celor mai mari fabrici de mobilă din județul Maramureș și marja de profit, salariile care pot să fie plătite nu sunt dintre cele mai mari. Am încercat să aducem și alt tip de investitori. Avem o investiție nouă, cu două mii de locuri de muncă, în industria de prelucrare a elementelor pentru avioane. Componenta turistică este extrem de importantă în județul Maramureș și a crescut considerabil. Numărul camerelor acreditate în județul Maramureș a crescut cu 34%, iar numărul de înnoptări cu peste 50% în ultimii trei ani".

Europa Liberă: Dar de la București până în Maramureș distanța este de nouă – zece ore.

Gabriel Zetea: Am investit într-una dintre cele mai importante căi de intrare în județul Maramureș, vorbim de aeroportul din Baia Mare. L-am finalizat în 2019. Avem curse zilnice spre București și înspre Maramureș. Cu mașina fac nouă-zece ore până la București".

Europa Liberă: Nu vi se pare mult?

Gabriel Zetea: „Ba da, este foarte mult. Noi, maramureșenii, ajungem mult mai repede la Budapesta și în timp comparabil la Viena. Aici este marea problemă. Fără construcții de autostrăzi, Maramureșul va rămâne în continuare un punct îndepărtat pe harta României. Îmi doresc ca și Maramureșul să fie pe Master planul de transport al României prin construcția Autostrăzii Nordului. Nici un guvern nu a reușit să pună efectiv măcar un studiu de fezabilitate prin care Maramureșul să fie conectat la autostrăzi. Noi avem doar posibilitatea de a reabilita drumurile județene".

Europa Liberă: Cât de întinsă este rețeaua de drumuri județene și cât kilometri sunt modernizați?

Gabriel Zetea: „Până în 2016, din cei peste 800 de kilometri de drum județean, au fost reabilitați de fostele conduceri PNL 56 de kilometri în 24 de ani. E o bătaie de joc la adresa județului. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să fac proiecte, cereri de finanțare, să facem licitații pentru 200 de km de drumuri județene".

Europa Liberă: Pe cei 200 de kilometri se circulă astăzi?

Gabriel Zetea: Sunt fie recepționați sau în șantier, dar se toarnă deja primele straturi de asfalt. Jumătate sunt în șantier, aproape 100 km. Reabilitarea unui drum județean nu înseamnă că am pus doar un covor de asfalt, asta e partea cea mai ușoară. Vorbim despre drumuri județene care au fost construite în 1960, pe vremea comuniștilor, care nu au fost niciodată reabilitate. Au fost excavate, au fost refăcute fundațiile, acostamentele, rigolele, accesele la proprietăți, ziduri de sprijin și toate aceste lucrări pregătitoare au fost finalizate, acum turnăm asfaltul".

Europa Liberă: Județul Maramureș a primit ajutorul financiar dorit în timpul guvernării PSD?

Gabriel Zetea: „Slavă Domnului, da. Eu am primit ajutor constant. PNDL a fost construit pentru a ajuta autoritățile locale. Toată lumea spune să absorbim fonduri europene. Da, e evident că scopul oricărui președinte de CJ e absorbția de fonduri europene. Într-un întreg exercițiu financiar al UE, se pun la dispoziția județelor aproximativ 24 de milioane de euro pentru reabilitare de drumuri județene. Asta înseamnă puțin peste 40 de km în șapte ani. Nu cred că oricare județ se poate dezvolta cu aceste sume maxime pe care le pun la dispoziție autoritățile europene. PNDL, a venit în completarea fondurilor europene, a ajutat enorm. Dacă în județul Maramureș rămâneam cu 40 de km nu făceam nimic. Avem 200 de kilometri. Guvernul PSD, la momentul la care a gândit PNDL, a fost o gură de oxigen pentru toate comunitățile, în special cele rurale".

Europa Liberă: A fost un program legat de numele lui Liviu Dragnea și contestat de multă lume din cauza calității lucrărilor efectuate, s-a arătat că s-a și furat prin acest program din banii publici.

Gabriel Zetea: „Reprezentanții PNL, USR, PMP în această campanie electorală, primarii și candidații lor la Consiliile Județene, stau și își fac poze pe toate obiectivele finalizate sau în șantier finanțate prin PNDL. Merg în Parlament și fac scandal și apoi în județe își fac poze cu aceste obiective".

Europa Liberă: În 2017 l-ați desemnat pe Liviu Dragnea ambasador al Turismului din Maramureș. De ce?

Gabriel Zetea: În luna mai, avem zilele Maramureșului. Într-o asemenea gală în care se dă o distincție au fost premiați alături de Liviu Dragnea aproximativ alte 80 de personalități. Am vrut să acordăm o distincție unui om care prin sprijinul dat a ajutat două obiective: Aeroportul Internațional Maramureș și reabilitarea drumului județean pe valea Izei, cel mai important drum pentru dezvoltarea turismului în Maramureș. În calitate de președinte al Camerei Deputaților a făcut lobby puternic pe lângă Guvern ca noi să primim aceste finanțări. E o distincție onorifică, e cel mai mic lucru prin care arătăm că suntem recunoscători. Drumul care face legătura între Baia Mare și Târgu Lăpuș s-a reabilitat jumătate până a venit guvernul Orban, după aceea s-au tăiat toate lucrările de un an".

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat?

Gabriel Zetea: Utilajele au fost luate și duse în Cluj și în Bihor. De ce când conduce dreapta, toate resursele și ajutorul din partea guvernului se duc la Cluj, înspre Boc, și la Oradea, înspre Bolojan? De ce de fiecare dată Maramureș, Bistrița, Sălaj sau Satu Mare sunt pârjolite ca investiții de guvernele de dreapta? De ce fac această discriminare pe bază politică? Aici trăiesc oameni. Această alocare politică făcută de guvernul PNL încurcă administrația locală. Acest lucru a fost mai vizibil decât oricând în acest an. Guvernul PNL a alocat bani către primarii care au trecut la PNL. Dacă un ministru PSD era în funcție și ar fi făcut o astfel de alocare, trafic de influență, eu sunt convins că era arestat".

Europa Liberă: A fost o alocare în funcție de interesele politice?

Gabriel Zetea: „Vorbim pe ce s-a publicat în Monitorul Oficial. Nu se poate să nu îți sară în ochi că primarii care au trecut la PNL în ultima lună au primit alocări mult mai mari, triple, decât oricare primar din România. Nu e clar că a fost trafic de influență? Treci la PNL, îți dau banii și faci treabă în comunitate. Ceilalți primari ce au? Municipiul Baia Mare a primit la rectificare zero lei, iar primarul PNL din Timișoara a primit nouă milioane. Primarii din Maramureș care au trecut spre PNL de la PSD au primit 500 de mii, 700 de mii, ceilalți 200 de mii. De ce?"

Europa Liberă: Care este cea mai mare nerealizare din mandatul dumneavoastră?

Gabriel Zetea: „Nu am reușit să finalizez proiectul privind sistemul de management al deșeurilor. Am preluat proiectul la 10-15% executat, am ajuns la 90% și am început colectarea selectivă a deșeurilor. Este o nerealizare că am reușit doar 90%, eu am cerut colegilor din PSD acum patru ani să schimbăm dinamica finalizării proiectelor: să începem proiecte și să le finalizăm într-un mandat. Nu am reușit, e o nerealizare".

Europa Liberă: La Congres s-a vorbit despre ruperea de trecut. Dumneavoastră vă deziceți de Liviu Dragnea?

Gabriel Zetea: PSD nu are voie să se dezică de o persoană, ci de un anumit mod de a face politică. În Ardeal, politica PSD de la București a fost percepută ca a unui partid care a încercat să își creeze avantaje personale pentru membrii de partid. Eu nu mă dezic de nici o persoană, dacă am greșit în anii 2017-2019 am greșit cu toții, nu o singură persoană. Trebuie să ne asumăm și să ne schimbăm spre ceea ce oamenii așteaptă de la noi. La adresa mea nu există o acuzație de corupție în opt ani de administrație".

Europa Liberă: Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost un eșec sau un succes?

Gabriel Zetea: „Noi am considerat necesar să cadă Guvernul și pentru că nu am reușit, da, putem să considerăm că a fost un eșec al PSD, Pro România, ALDE, PPUSL. Era nevoie ca acest guvern corupt, impasibil la problemele oamenilor, să nu mai continue. Mă doare sufletul că în această perioadă administrația locală a fost uitată de guvernul PNL. Nu avem voie să împărțim românii între peneliști și restul lumii".

Europa Liberă: Cum vi s-a părut că a acționat partidul în perioada pandemiei?

Gabriel Zetea: PSD a acționat ca un partid responsabil. În luna februarie, președintele Iohannis ne spunea că e o simplă răceală, domnii Orban și Cîțu se jucau de-a guvernele, iar în luna martie a început nebunia și grija sanitară. PSD a făcut un lucru responsabil, a votat un guvern cerut de Iohannis. Am votat starea de urgență, de alertă, propunerile din Parlament. PSD a demonstrat că e un partid responsabil, dar nu mai poate să accepte proasta guvernare, să gireze în Parlament asuprirea românilor de un guvern incompetent".

Europa Liberă: Veți depune o nouă moțiune de cenzură?

Gabriel Zetea: Este obligatoriu. Cer reprezentanții mediului de afaceri, care spun că nu au fost ajutați. Să nu credeți că ei nu se uită în Ungaria, Polonia, Bulgaria. Mă uit cu ciudă la guvernul Viktor Orban de la Budapesta care a putut să aloce până la 20% din PIB pentru măsuri de susținere a economiei private, cum au putut polonezii, bulgarii, grecii? Noi, românii, deloc".

Europa Liberă: În Parlament s-a votat rectificarea bugetară. Credeți că aceste măsuri vor avea un impact asupra deficitului și apoi a situației economice?

Gabriel Zetea: Există legi votate în Parlament, orice ajutor care vine pentru oameni înseamnă lichidități care pot ajuta economia privată. Fără bani, economia privată va fi lovită cel mai crunt. Pot fi resurse atâta vreme cât sunt măsuri active de creștere a economiei, de stimulare prin consum. Ajută cetățenii să treacă mai ușor și prin criza sanitară. Cine va face consum în România dacă nu vor exista lichidități la populație? Asta nu înțelege guvernul PNL".

Europa Liberă: Marcel Ciolacu este un lider bun pentru PSD?

Gabriel Zetea: „A reușit să stabilizeze PSD, chiar dacă nu există creșteri spectaculoase ale PSD. Marcel Ciolacu a fost omul cel mai potrivit în funcție".

Europa Liberă: Cine va deconta dacă PSD nu va câștiga alegerile locale și parlamentare?

Gabriel Zetea: Conducerea PSD și fiecare dintre noi în parte. Nu e responsabil însă Marcel Ciolacu de rezultatul electoral în județul Maramureș sau Giurgiu. E important să ne ridicăm dacă pierdem".

Europa Liberă: Județele Cluj și Bihor reprezintă un model pentru județele din Transilvania, Banat, Maramureș?

Gabriel Zetea: „Eu aș vrea ca Maramureșul să fie un model pentru județele de oriunde. Maramureșul a recuperat foarte mult terenul pierdut în ultimii 24 de ani, am adus multe fonduri europene, guvernamentale, avem un aeroport internațional".

Europa Liberă: Este Maramureș un model de succes mai mare decât Cluj sau Bihor?

Gabriel Zetea: Nu putem să comparăm Oradea cu un întreg județ. Nu cred că Bihorul e un județ mai dezvoltat decât Maramureș. Vă invit să veniți în Maramureș și eu sunt convins că vă îndrăgostiți de Maramureș".

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG