Graţiela Gavrilescu (PUSL): Credem că alegerile prezidenţiale ar trebui să fie organizate în luna septembrie
Preşedintele Biroului Executiv al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), Graţiela Gavrilescu, deputat de Prahova, a pledat luni, la întâlnirea cu premierul Ciolacu pentru respectarea deciziei deja luate în coaliția PSD-PNL, ca alegerile prezidențiale să fie organizate în luna septembrie.
„PUSL este pentru onoare în politică, pentru fermitate şi ca angajamentele luate să fie duse până la capăt”, a afirmat Graţiela Gavrilescu după consultări.
UDMR spune că a pledat pentru separarea prezidenţialelor de parlamentare
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat după consultările cu premierul Marcel Ciolacu de la Palatul Victoria că UDMR a pledat pentru necesitatea separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. El a spus că prezidenţialele pot fi stabilite pentru luna octombrie și că, dacă nu va exista un acord în coaliţie, în Guvern, atunci alegerile prezidenţialele ar trebui să aibă primul tur pe 30 noiembrie și pe 5 decembrie turul al doilea.
„Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem, adică avem alegeri prezidenţiale comasate sau în aceeaşi dată cu alegerile parlamentare şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a mai spus Cseke Attila.
El a menţionat că, „dacă nu mai este posibilă data de 15 septembrie şi 29 turul doi, aşa cum se stabilise iniţial, atunci alegerile prezidenţiale pot fi stabilite pentru luna octombrie”.
„Există posibilitatea organizării alegerilor, ca să ne încadrăm şi în termenele constituţionale, în 24 noiembrie primul tur al prezidenţialelor şi 30 noiembrie alegerile parlamentare, iar în 5 decembrie turul doi al alegerilor prezidenţiale”, a spus Cseze Attila.
„Evident, noi susţinem şi o variantă în care alegerile prezidenţiale să fie organizate mai devreme, de exemplu în luna octombrie”, a mai spus acesta.
Și liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat luni că în urma discuţiilor de la Guvern, în opinia sa, se conturează o dată a alegerilor prezidenţiale în luna noiembrie.
Despre comasarea prezidenţialelor cu parlamentarele, reprezentantul UDMR a spus că ar fi „o prostie”.
El a dat exemplul alegerilor comasate din 9 iunie, când nu s-a discutat în campanie despre temele legate de Parlamentul European, ci discursul s-a axat pe alegerile locale.
El a menţionat că argumentul UDMR a fost acelaşi pe care l-a avut atunci când au iniţiat proiectul legislativ care dă posibilitatea organizării alegerilor cu 90 de zile înainte de încheierea mandatului actualului preşedinte, şi anume faptul că există o perioadă de pregătire a intrării în noul mandat, aşa cum există şi în SUA.
„Am fi putut să avem şi noi un sistem similar. Noi am propus în octombrie pentru că ar fi fost în aceeaşi idee a proiectului de lege”, a completat Csoma Botond, citat de News.ro.
George Simion, AUR: Am văzut un premier slab, care nu e propriul lui stăpân
Președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu că „pe noi nu ne interesează când sunt alegerile”, formațiunea sa fiind pregătită pentru 15 septembrie.
Simion a mai spus că a văzut un premier slab, care nu e propriul lui stăpân şi că „diferite grupuri de interese” au ajuns la el.
„Mă temeam că este mincinos. E mai mult şi mai grav. Nu poate. Este neputincios”, a spus Simion, potrivit News.ro.
„A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor. Eram pregătiţi pentru 15 septembrie”, a mai spus președintele AUR.
El a menţionat că în continuare ar putea fi emisă Hotărârea de Guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie: „S-a afirmat eronat că vineri era ultima zi”.
Elena Lasconi, USR: Suntem pentru alegeri la termen
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că formaţiunea sa susţine respectarea legii şi alegeri la termen.
USR va vedea, după discuţia de la Guvern, dacă Marcel Ciolacu doar a mimat o consultare sau dacă a fost sincer, a mai spus ea, întrebată dacă aceste consultări reprezintă un exerciţiu de imagine pentru premier.
„Apreciem că am fost chemaţi la dialog. Din punctul de vedere al USR-ului, dialogul este baza democraţiei, la fel cum ar trebui să fie şi respectarea legii şi legea. Această discuţie, acest dialog, cred că nu îşi avea rostul dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia”, a spus Lasconi, citată de News.ro.
Potrivit acesteia, premierul le-a spus că, după ce va avea dialog cu toate partidele, s-ar putea să fie încă o întâlnire în care să tragă concluziile.
Pe de altă parte, Lasconi a acuzat coaliția PSD-PNL că-și consumă foarte mult timp pe data alegerilor, în timp ce oamenii se plâng de scumpiri, precum prețurile carburanților.
„Mi se pare absolut incredibil că de astăzi se scumpesc iarăşi toate (...), oamenii sunt îngrijoraţi că veniturile lor au fost grav afectate în ultimii doi ani, sunt îngrijoraţi de scumpiri. (...) De două săptămâni, de trei săptămâni, toată lumea vorbeşte numai despre asta, de o dată a alegerilor”, a spus președinta USR.
Calendarul discuțiilor
USR este primul partid invitat la discuții cu reprezentanții Guvernului pentru a stabili calendarul electoral al alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, de la ora 10:00.
Conducerea USR este urmată de cea de la AUR, de la 11:00, apoi de UDMR, începând cu ora 14:00.
De la 15:00, prim-ministrul va avea discuţii cu SOS România, de la 16:00 cu grupul minorităţilor naţionale, iar de la 17:00 cu PUSL, scrie News.ro.
Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie, cu reprezentanţii altor formaţiuni politice.
Pe de altă parte, liberalii au fost convocaţi în Biroul Politic Naţional al partidului, cu prezenţa fizică obligatorie, luni, de la ora 13:00.
Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Marcel Ciolacu a susținut vineri cu privire la aceste consultări că „aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior”, făcând referire la ministrul Predoiu, de la PNL.
El i-a mai acuzat pe colegii din alianța de guvernare cu privire la blocajul din coaliţie privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, dar a spus că nu va răspunde „provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”.
Liderul PSD a mai spus că pe 28 iunie era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.
Cu o zi înainte, Ciolacu a declarat că „este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului” și i-a acuzat pe liberali că „nu şi-au ţinut cuvântul dat” în primăvară, când cele două partide au stabilit calendarul alegerilor din acest an.
„Onoarea nu este numai pe panouri, este şi în discuţii”, a spus Ciolacu.
Vizat de această afirmație, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că nu-i înțelege reacția partenerului de guvernare: „Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg”.
Ciucă a mai spus că liberalii vor respecta termenele şi prevederile legale şi vor opera „exclusiv pe baza principiilor democratice, nu pe baza intereselor conducerii PSD”.
Ce spun partidele invitate la discuțiile de la Guvern
Elena Lasconi, desemnată de Uniunea Salvați România să fie candidata partidului la prezidenţiale, consideră că este doar o mimare a unor discuţii şi consultări.
Noua șefă a USR a mai spus că va participa la aceste aşa-zise negocieri şi consideră că alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc la termen, pentru a fi respectată legislaţia, însă nu are nicio problemă să intre în luptă „şi mâine”.
Alianța pentru Unirea Românilor a anunţat că va participa la consultări.
Delegaţia AUR va fi compusă din preşedintele AUR, George Simion, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, şi prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, potrivit News.ro.
Acest partid condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum şi „iresponsabilitatea” coaliţiei PSD-PNL, pe care o acuză că jonglează cu data alegerilor prezidenţiale după propriile interese politice.
Senatorul Cseke Attila susţine că UDMR este de acord cu orice variantă privind alegerile prezidenţiale, care pot avea loc în octombrie, sfârşit de noiembrie sau început de decembrie, pentru turul al doilea, stabilirea datei fiind atributul Guvernului.
De asemenea, Partidul Umanist Social Liberal l-a informat pe premierul Marcel Ciolacu că numai deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al PUSL, îşi poate lua angajamente în numele partidului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.