Linkuri accesibilitate

De ce plătește PSD ca să promoveze pe Facebook informații despre viața premierului Marcel Ciolacu


Marcel Ciolacu a povesttit ce a făcut după Revoluție și până în 2005, în condițiile în care informațiile despre această perioadă lipseau. În 2005, Marcel Ciolacu a fost numit prefect interimar al Buzăului.

O declarație de săptămâna trecută a premierului Marcel Ciolacu a ajuns reclamă sponsorizată de PSD pe Facebook.

Joia trecută, la Parlament, Marcel Ciocalcu a dat detalii despre viaţa sa, mai ales despre partea care lipsea din CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților. Între timp, pe site-ul cdep.ro, CV-ul lui Marcel Ciolacu apare completat și cu perioada care lipsea.

În declarația de săptămâna trecută, Ciolacu a spus, printre altele, că a picat la Facultatea de Drept, că a condus numai maşini second hand şi că a lucrat ca muncitor. „Nu am furat niciodată, nu am fost acuzat, nu am fost chemat niciodată la DNA”, a spus Ciolacu în fața presei.

Premierul Marcel Ciolacu își face reclamă pe Facebook cu detalii din cariera și educația sa.
Premierul Marcel Ciolacu își face reclamă pe Facebook cu detalii din cariera și educația sa.

Bucăți din declarația lui Ciolacu au intrat, începând de duminică, pe paginile de Facebook a mii de oameni, pentru că PSD a plătit mai multe reclame cu valoarea de până la 400 de lei ( vezi foto). Postarea are peste 5.000 de likeuri și 300 de share-uri.

Romania: Marcel Ciolacu paid advertisment
Romania: Marcel Ciolacu paid advertisment

Într-un răspuns pentru Europa Liberă privind reclama, PSD spune că acest lucru face parte din strategia de comunicare a partidului.

„Nu este singura postare care a apărut la domnul Ciolacu pe pagină. Sunt mai multe postări. Dar face parte din strategia de comunicare a partidului. Au fost foarte multe discuții legate de subiectul ăsta și decizia a fost să ajungă informații legate de subiectul ăsta la cât mai multă lume”, arată Departamentul de Comunicare al PSD, într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Pentru postarea de pe pagina lui Marcel Ciolacu au fost alese informații despre ce a făcut după Revoluție: „Am condus mașini second-hand din Germania, am făcut mai multe firme și am încercat să străbat prin capitalismul sălbatic al anilor’90, mi-am luat apartament cu două camere pe strada Viitorului și am îndrăznit la un moment dat să-mi închid și balconul”.

Banii publici pentru bugetele de presă și propagandă ale partidelor politice

Europa Liberă a scris în mai multe rânduri despre banii publici alocați de la bugetul public și pe care partidele politice îi folosesc pentru publicitatea proprie.

O statistică din 2022 arată că PSD a avut un buget de 110 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro), iar peste 90% din acești bani au fost bani publici.

Anul trecut, PSD și PNL, partidele aflate la guvernare, au dublat sumele acordate de la bugetul de stat partidelor politice.

Europa Liberă a scris cum în 2021, social-democrații conduși de Marcel Ciolacu au plătit aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro) pentru presă și propagandă.

Anul trecut, din ianuarie până în iunie, PSD a utilizat din subvenția pentru presă și propagandă peste 22,4 milioane de lei (4.5 milioane de euro).

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG