Linkuri accesibilitate

PSD se retrage din discuțiile pentru formarea noului Guvern. Ciolacu: Votăm un guvern minoritar. Reacțiile lui K. Iohannis și ale partidelor

update

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat.
Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi că partidul său se retrage din discuțiile pentru formarea unui nou Guvern, după alegerile parlamentare din 1 decembrie. El spune că PSD va vota totuși „un guvern de dreapta” în Parlament. Într-o primă reacție, USR și-ar asuma formarea Executivului.

„PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate”, a anunțat pe Facebook Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD).

„Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”, a completat Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles, unde se află pentru a participa la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest şi la reuniunea Consiliului European, că „ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală și parlamentară”.

„Așa ceva trebuie evitat cu orice preț”, a adăugat el, făcând apel către liderii partidelor care au intrat în Parlament să dea dovadă de maturitate și să continue negocierile pentru formarea guvernului.

„Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor, la masa negocierilor, pentru a avea un guvern cât se poate de repede, un guvern care se apucă să creeze bugetul pentru anul viitor, care se apucă să organizeze alegerile prezidențiale în prima parte a anului viitor”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a afirmat în zilele următoare vor fi consultări „pentru a vedea cum progresăm”. „Nu doresc eu să impun partidelor un lider sau alt lider, nu doresc să le dau lecţii cum să formeze coaliţii şi majorităţi. Dar trebuie să o şi facă în interesul României”.

Întrebat dacă ar fi posibile alegerile anticipate, Iohannis a răspuns: „Eu sper că nu ajungem la așa ceva. Mă gândesc că, în final, înțelepciunea va prevala”.

La alegerile parlamentare din 1 decembrie, PSD s-a clasat pe primul loc în alegeri (Senat - 22,30% / Camera Deputaților - 21,96%) și a cerut ca funcția de prim-ministru să-i revină.

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților a adăugat în mesajul său de joi dimineață că „atât eu, cât și partidul pe care îl conduc am înțeles perfect votul românilor”.

„A fost un vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a fost motivul, susține președintele PSD, pentru care a considerat că a fost obligat „să lase la o parte ce a fost” și „să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări”.

„Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci și instituțiile financiare internaționale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, inițiind demersurile coagulării unei coaliții mai largi, formată din toate partidele pro-europene”, a mai spus Ciolacu.

El a acuzat că „din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici”.

Ciolacu a mai susținut că „nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei”.

„Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e «silă» să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se «murdăresc»”, a mai spus Marcel Ciolacu.

PSD ar vota un guvern minoritar PNL-USR-UDMR

Separat, într-o declarație de presă, președintele PSD a adăugat: „Vom vedea în zilele următoare cum vor reuşi cele trei partide de dreapta care au mai fost la guvernare să termine negocierile şi, aşa cum am anunţat deja public, PSD va vota acest guvern de dreapta nu neapărat din dragoste de cineva, dar trebuie să fim, cred că, din nou maturii din cameră.”

El completat că luni, pe 23 decembrie, ar fi o zi bună pentru ca noul guvern să fie votat de către noul Parlament.

„Vom avea un guvern stabil până la sfârșitul anului”, a completat Marcel Ciolacu. „Dăm un vot unui guvern minoritar”.

„După ce stai la masă, ore în şir, zile în şir, unii dintre partenerii cu care stai la masă să posteze că le este silă şi că se murdăresc de PSD, dar asta este, trebuie să facă cu PSD-ul guvernare, eu în acest film nu vreau să mai fiu. Eu cred că şi colegii mei, mai ales că am vorbit cu mulţi înainte de a lua această decizie, nu pot să mai accepte o această atitudine”, a mai spus Ciolacu.

Anunțul din 19 decembrie al președintelui PSD vine în contextul în care, după alegerile parlamentare din 1 decembrie, partidele care și-au asumat identitatea pro-europeană au început negocieri pentru formarea unui guvern, ca urmare a ascensiunii partidelor naționaliste și suveraniste.

De asemenea, pe 20 decembrie, noul Parlament al României a fost convocat de către președintele Klaus Iohannis.

Cele patru partide care au intrat la negocieri după alegerile din 1 decembrie să formeze alianța de guvernare - PSD, PNL, USR și UDMR - ar avea aproximativ 65% din totalul parlamentarilor. Partidele naționaliste, populiste sau extremiste vor reprezenta aproximativ 35% din viitorul Legislativ.

Au fost discuții însă de la care USR a lipsit uneori.

Reacția USR: Suntem dispuși să intrăm la guvernare

„Suntem dispuși să intrăm la guvernare și să susținem un guvern care propune reducere de cheltuieli, nu majorări de taxe. Suntem dispuși să continuăm discuțiile cu PNL, UDMR și reprezentanții minorităților”, a spus Claudiu Năsui, deputat Uniunea Salvați România (USR) și fost ministru al Economiei, pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă cei de la USR ar fi deschiși la discuții și în cazul în care PSD ar reveni asupra deciziei de la se retrage de la negocieri, el a răspuns afirmativ: „Da, cu oricine vrea să facă o reformă reală în țara asta”.

Partidul condus de Elena Lasconi a cerut demiterea șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, pentru felul în care a organizat alegerile, demiterea șefilor serviciilor secrete în legătură cu inteferența străină în alegerile prezidențiale, depolitizarea Curții Constituționale și demisia lui Klaus Iohannis la data inițială a expirării mandatului său, pe 21 decembrie, odată cu formarea noului Parlament, respectiv alegerea noului președinte al Senatului care să-i ia locul interimar.

Reacții ale PNL

„În prezent, conducerea PNL analizează situația, este posibilă o ședință în după-amiaza acestei zile”, a declarat o sursă din conducerea Partidului Național Liberal, pentru Europa Liberă, după anunțul făcut de Marcel Ciolacu.

„E dificilă varianta unui guvern minoritar alături de USR atât timp cât își mențin solicitarea ca președintele Klaus Iohannis să-și dea demisia”, a completat aceeași sursă.

„Retragerea PSD dintr-un viitor guvern va fi cel mai probabil doar la nivel de miniștri, își vor păstra posturile de secretari de stat și de directori ai serviciilor publice deconcentrate”, a completat sursa citată, pentru Europa Liberă.

De asemenea, senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că, deși este surprins de anunțul făcut de Marcel Ciolacu, el este convins că „maturitatea va învinge” și că PSD va face parte din noul Guvern

„Sunt surprins despre această decizie, nu am știut despre perspectiva unei astfel de decizii. Știam că astăzi la 18:00 continuă negocierile, cum se anunțaseră, pentru rezolvarea anumitor lucruri și că urmează să se stabilească lista Guvernului”, a spus Fenechiu, la Digi24.

„ Eu cred cu toată inima că maturitatea va învinge, cred cu tărie că singura soluție pentru a asigura stabilitatea României este un Guvern PSD-PNL-UDMR. Era bine să fie și USR în această combinație, dar se pare că domniile lor au alte interese”, a mai spus senatorul PNL.

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a transmis un comunicat de presă, în care afirmă că partidul său „vrea în continuare să contribuie la găsirea unei soluții. Țara se află deja într-o situație complicată, iar nereușita creării unei coaliții de guvernare îi va costa mult pe români.

România are nevoie rapid de un nou guvern, care să creeze cu maximă responsabilitate un nou buget, să ia măsuri pentru creșterea economiei, să atragă în continuare fondurile europene. Repet, PNL e pregătit să-și asume răspunderea în tot acest efort”.

UDMR cere întoarcerea la negocieri

După anunţul PSD privind retragerea din discuțiile pentru formarea unui nou Executiv, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut revenirea la masa negocierilor.

„Eu îi rog pe toţi colegii mei din coaliţia care s-a constituit după alegerile parlamentare să ia un lighean cu apă rece şi să pună fiecare picioarele în apă. Se linişteşte toată lumea şi mâine să ne întoarcem cu toţii la masă. Este singura soluţie bună pentru România”, a spus Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

„Deci şi Marcel Ciolacu, şi Ilie Bolojan, şi Elena Lasconi şi cu mine mâine să continuăm discuţiile, fiindcă orice altă variantă este variantă proastă şi varianta care nu ajută cu nimic pentru a rezolva problemele României”, a mai spus preşedintele UDMR.

Referindu-se la faptul că Marcel Ciolacu a spus că este criticat de unii parteneri de la masa negocierilor, Kelemen Hunor a afirmat că „au fost discuţii foarte dificile şi de foarte multe ori şi chiar dure în aceste zile”.

„De aceea am spus că fiecare să îşi pună picioarele în apă rece. Şi după aceea să ne întoarcem, fiindcă aici nu vorbim de un partid sau de orgoliile unuia sau altuia, vorbim de cetăţeni. Vorbim de ţara noastră. Şi trebuie să ne întoarcem la masă. Asta este invitaţia, rugămintea, solicitarea mea către colegii mei”, a precizat Kelemen Hunor.

Reacții ale altor partide parlamentare

În ceea ce privește Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - Reprezentanți acestui partid au declarat pentru Europa Liberă că „urmează să avem o ședință la ora 16:30”, după care partidul va avea public o poziția oficială.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG