Kievul va trebui să facă concesii Moscovei pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia la scară largă a Rusiei, a spus Marco Rubio la audierile din Senatul SUA pentru confirmarea în funcția de secretar de stat.
„Nu există nicio șansă ca Ucraina să îi împingă pe acești oameni înapoi acolo unde erau în ajunul invaziei, având în vedere dinamica”, a declarat senatorul Marco Rubio, pe 15 ianuarie.
Rubio a mai declarat că populația mult mai mică a Ucrainei în comparație cu cea a Rusiei înseamnă că țara nu poate suporta astfel de pierderi de personal.
„Ucraina nu rămâne fără bani, ci fără oameni”, a adăugat Rubio.
Rusia a pierdut peste 700.000 de soldați răniți și morți, potrivit serviciilor de informații americane, de la lansarea invaziei sale la scară largă pe 24 februarie 2022. Ucraina ar fi suferit, de asemenea, pierderi de ordinul sutelor de mii.
El a afirmat că politica declarată de administrația Biden de a sprijini Ucraina „atâta timp cât este necesar” nu este „o poziție realistă sau prudentă”.
De la începutul invaziei rusești și până acum, Washingtonul a angajat aproape 66 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina.
Senatorul de Florida a mai afirmat că „vor trebui făcute concesii de către Federația Rusă, dar și de către ucraineni”.
Rubio nu a intrat în detalii cu privire la potențialele concesii pe care Ucraina ar trebui să le facă, dar a declarat că aderarea țării la NATO va face parte din negocieri.
De asemenea, el a spus că va fi dificil să se ajungă la un acord de pace. „Nu va fi un efort ușor... va fi nevoie de o diplomație îndrăzneață”, a spus el.
Donald Trump a candidat la funcția de președinte al SUA cu promisiunea de a pune capăt rapid războiului din Ucraina, care luna viitoare va intra în al patrulea an, stârnind îngrijorări că va forța Kievul să cedeze teritoriu Moscovei, cel puțin temporar. Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.
Rusia și Ucraina au încercat să își însușească reciproc cât mai multe bucăți de teren în perioada premergătoare inaugurării lui Trump, de pe 20 ianuarie, pentru a-și îmbunătăți pozițiile de negociere în eventualitatea unor discuții de pace.
Experții spun că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat să pună capăt războiului acum, deoarece crede că este învingător.
Rusia a avut inițiativa pe câmpul de luptă de când contraofensiva Ucrainei s-a încheiat fără succes la sfârșitul anului 2023. În ultimele luni, Moscova a cucerit teritorii în estul Ucrainei în cel mai rapid ritm de la începutul războiului.
Între timp, în august 2024, Ucraina a cucerit o bucată de teritoriu rusesc în regiunea Kursk, în urma unui atac surpriză.
După ce a pierdut aproape jumătate din aceste câștiguri, Ucraina a lansat în regiune, la începutul lunii ianuarie, o ofensivă la scară redusă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.