Linkuri accesibilitate

Managerul Spitalului „Marius Nasta”, despre medicii anchetați pentru mită: o sesizare am făcut-o noi, cealaltă un pacient


Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Ancheta în care patru medici de la Spitalul „Marius Nasta” au fost reținuți pentru că ar fi luat bani de la pacienți a pornit de la o sesizare făcută în 2021 de conducerea unității și de la o alta depusă de un pacient la începutul anului, a spus joi managerul Beatrice Mahler.

Conducerea spitalului a oferit joi primele declarații despre acest caz, în care Parchetul de pe lângă Tribunalul București a decis miercuri seară reținerea a patru medici, doi cunoscuți chirurgi și doi rezidenți.

„Din informaţiile pe care le am, sunt în cercetare două dosare penale. Unul dintre acestea pleacă de la o sesizare făcută de Institutul «Marius Nasta» în decembrie 2021, după care s-au desfăşurat cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane, dar date despre această modalitate aş prefera să vă dea organele abilitate”, a spus managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, într-o conferință de presă organizată joi.

Ea a explicat că sesizarea spitalului a venit în urma unui articol de presă, prin care erau aduse acuzații penale unor cadre medicale, și care a fost trimis instituțiilor abilitate să verifice și să cerceteze astfel de cazuri.

Managerul spitalului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler
Managerul spitalului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler

A doua speță ar pleca de la o sesizare făcută la începutul anului de un pacient.

„Unul dintre medicii Institutului «Marius Nasta» mi-a adus în atenţia sesizarea pe care unul dintre pacienţi a făcut-o şi după discuţia cu pacientul am trimis către secţia de poliţie sesizarea pacientului, faptul că i se solicitaseră bani şi schimbase medicu. A fost operat de un alt medic, care şi-a desfăşurat actul medical legal, corect şi cinstit”, a mai spus managerul spitalului Marius Nasta.

Beatrice Mahler a mai afirmat că în spitalul din București lucrează alți 94 de medici, a căror activitate nu a fost suspectată de abateri penale.

Ea a adăugat că au avut loc periodic ședințe repetate cu personalul spitalului, inclusiv înainte de 2020 pentru promovarea unui comportament etic față de pacient și că „pretinderea de bani este o infracțiune care nu este compatibilă cu comportamentul de medic.”

Cei doi medici reținuți în dosar ar fi avut salarii de aproximativ 15.000 de lei fiecare în cadrul spitalului. Ei sunt totodată cadre universitare, șefi de lucrări.

În cadrul Secției de Chirurgie Toracică lucrează 11 medici, astfel că activitatea nu va fi perturbată, ca urmare a reținerii celor doi chirurgi și a celor doi rezidenți, în schimb pot exista unele dificultăți în organizarea gărzilor.

Beatrice Mahler a mai spus că au existat și alte plângeri depuse la Registratura spitalului, respectiv trimise organelor abilitate, a mai spus Beatrice Mahler.

De altfel, faptele anchetate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și Direcția Generală Anticorupție s-ar fi petrecut în 2022 și 2023, potrivit un comunicat al anchetatorilor.

Patru medici, reținuți pentru 24 de ore

Doi medici chirurgi și doi medici rezidenți, de la spitalul Marius Nasta din București, au fost reținuți pentru 24 de ore de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Audierile s-au desfășurat miercuri, până după miezul nopții, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, potrivit Digi24.

Mai mulți medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sunt acuzați că au luat diverse sume de bani de la pacienți pentru a le acorda îngrijiri medicale.

Patru percheziții au fost efectuate miercuri în două dosare penale, de luare și de dare de mită. Două dintre descinderi au fost la spitalul bucureștean.

Anchetatorii suspectează că „mai mulţi medici au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Șpăgile ar fi fost cerute pentru efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale.

Ancheta îi vizează pe doi chirurgi care ar fi pretins sume de bani pentru intervenții chirurgicale toracice, trei medici anesteziști, trei medici rezidenți si un medic specialist, scrie G4Media conform unor surse judiciare. Sumele pretinse și primite ar fi fost împărțite între aceștia.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG