Site-ul RFI, blocat în Rusia
Rusia a blocat site-ul postului de radio francez RFI, care difuzează știri în 15 limbi, inclusiv în rusă, pe fondul represiunii criticilor față de ofensiva din Ucraina, scrie AFP.
Rozkomnadzor, organul rus de control al comunicațiilor, nu a precizat motivul blocării, spunând doar că a răspuns unei solicitări din partea procuraturii generale ruse.
Finanțat de statul francez, RFI are zeci de corespondenți în întreaga lume, precum și un serviciu în limba rusă cu sediul în Franța.
Moscow Times a fost blocat de Roskomnadzor - organul rus de supraveghere a comunicațiilor
Site-ul în limba rusă al instituției al Moscow Times a fost blocat de organul de supraveghere al comunicațiilor de stat rus, Roskomnadzor, a anunțat vineri instituția într-un comunicat, preluat de CNN.
„Rusia a blocat vineri serviciul de limbă rusă al The Moscow Times, după ce a publicat ceea ce autoritățile numesc un raport fals despre polițiștii care refuză să lupte în Ucraina”, a declarat publicația într-un comunicat pe site-ul său în limba engleză, care nu a fost afectat.
Site-ul în limba rusă al Moscow Times rămâne accesibil în străinătate prin VPN, a spus publicația.
„Procuratura nu a notificat încă The Moscow Times despre decizia sa”, arată publicația.
„Un instrument de urmărire a detectat pentru prima dată întreruperi de acces la numele domeniului themoscowtimes.com/ru din Rusia în cursul zilei”, se spune în comunicat.
Moscow Times este printre printre zecile de site-uri interne și străine blocate de la invazia Rusiei în Ucraina, produsă pe 24 februarie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că este „speriată” de jurnaliştii „care pot spune adevărul”, după ce Kremlinul a încercat să îi împiedice pe ruși să vadă un interviu pe care l-a acordat despre războiul din Ucraina .
„[Ei] au distrus libertatea de exprimare în statul lor – [și încearcă] să distrugă statul vecin. Ei se înfățișează ca jucători globali. Ei înșiși se tem de o conversație relativ scurtă cu mai mulți jurnaliști”, a spus el în timpul unui videoclip. abordare.
„Ei bine, dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. [Înseamnă că sunt nervoși”, a adăugat Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la acea vreme pentru CNN că Rusia nu se teme, spunând că există „legi în vigoare și este foarte important să nu se publice informații care ar echivala cu o încălcare a acestor legi”.
Rusia spune că a atacat o uzină de rachete de lângă Kiev
Noi detalii despre bombardamentele care au avut loc vineri dimineață lângă Kiev, acestea fiind unele dintre cele mai puternice explozii auzite de când forțele rusești s-au retras din zonă, în urmă cu două săptămâni.
Potrivit The Guardian, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a lovit o uzină care produce și repară rachete, inclusiv rachete anti-navă. Atacul a venit la o zi după scufundarea navei amiral rusești Moskva din Marea Neagră.
De altfel, Rusia a avertizat astăzi că atacurile cu rachete se vor intensifica din cauza „atacurilor” și „sabotajelor” forțelor ucrainene pe teritoriul rusesc.
Kirill Kirilo, un muncitor în vârstă de 38 de ani de la un atelier de reparații auto din regiunea Kiev, a declarat pentru Reuters că a văzut trei explozii care au lovit o clădire industrială de peste drum, provocând un incendiu care a fost ulterior stins de pompieri.
„Clădirea era în flăcări și a trebuit să mă ascund în spatele mașinii mele”, a spus el, arătând sticla spartă și bucățile de metal care au fost aruncate din clădirea de peste drum.
Fost deputat rus: Scufundarea navei Moskva este „un motiv de război”
Cineastul Vladimir Bortko, fost deputat până anul trecut, a spus la televiziunea națională din Rusia, vorbind pe un ton răstit despre nava de război scufundată în Marea Neagră, că acesta este un „adevărat casus belli” pentru un război împotriva Ucrainei, fără ca în studio să fie insinuată versiunea atacului ucrainean, relatează BBC.
Declarația este și mai ciudată ținând cont că, oficial, Rusia nu a recunoscut că scufundarea ar avea legătură cu un atac ucrainean, versiunea Moscovei fiind cea a unui incendiu.
BBC mai transmite că televiziunile rusești s-au limitat la a relata pe scurt comunicatul emis de Ministerul Apărării, care susțin că nava s-a scufundat pe „o mare furtunoasă”, după ce incendiul și explozia de la bord au provocat daune semnificative.
Ba chiar unii comentatori ruși au insinuat că sistemele de stingere a incendiilor de la bordul navei de război, veche de 40 de ani, erau depășite și ineficiente.
Reamintim că Rusia evită să folosească cuvântul război atunci când vorbește despre invazia începută în 24 februarie, afirmând că este o „operațiune specială”.