Linkuri accesibilitate

Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022
Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA: Nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina. Bombe cu dispersie la Nicolaev: 5 morți

Moskva, cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat. Volodimir Zelenski i-a lăudat joi seară pe ucraineni pentru că au rezistat în cele 50 de zile de război în fața Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA spune că nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina, este răspunsul SUA la amenințările Rusiei.

Echipajul crucișătorului scufundat Moskva a debarcat la Sevastopol.

2.864 de ucraineni au fost evacuați vineri din zonele de conflict, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Rusia a amenințat SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei. Primul zbor al ajutorului militar al SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore.

Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Moscow Times și RFI au fost interzise de Roskomnadzor, organul de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Rusia afirmă că a lovit, vineri dimineață, o uzină care produce și repară rachete antiaeriene și anti-navă din apropiere de Kiev. Atacul a venit la câteva ore după ce a recunoscut că nava de război Moskva s-a scufundat.

Ucraina spune că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc din Marea Neagră, dar Rusia a declarat că un incendiu la bord a cauzat scufundarea. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Kievului vor fi intensificate dacă Ucraina va viza teritoriul rusesc.

În orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni au acuzat ocupanții că exhumează cadavre pentru a ascunde dovezile crimelor comise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit joi seară forțelor sale armate și populației pentru lupta curajoasă pe care au dus-o în cele 50 de zile care au trecut de la începutul invaziei.

El a cerut Occidentului să-i dea arme „mai repede și mai repede” și a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc.

Oficialii ruși continuă să afirme că Ucraina atacă zonele de frontieră din Rusia.

După ce la începutul lunii a interzis cărbunele rusesc, Uniunea Europeană ar urma să adopte o interdicție similară cu privire la petrolul rusesc, au declarat oficiali și diplomați ai UE.

Rusia a amenințat din nou Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO. Un oficial rus a declarat că a fi membru al Alianței „nu le poate întări securitatea naţională. De facto, vor fi în prima linie”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca mai multe arme să fie livrate țării sale. El a spus că acestea sunt necesare pentru a sparge asediul de la Mariupol.

Războiul din Ucraina are un impact „grav” asupra economiei zonei euro și a provocat creșterea costurilor cu energia, întreruperea lanțului de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

16:44 15.4.2022

Site-ul RFI, blocat în Rusia

Rusia a blocat site-ul postului de radio francez RFI, care difuzează știri în 15 limbi, inclusiv în rusă, pe fondul represiunii criticilor față de ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Rozkomnadzor, organul rus de control al comunicațiilor, nu a precizat motivul blocării, spunând doar că a răspuns unei solicitări din partea procuraturii generale ruse.

Finanțat de statul francez, RFI are zeci de corespondenți în întreaga lume, precum și un serviciu în limba rusă cu sediul în Franța.

15:22 15.4.2022

Moscow Times a fost blocat de Roskomnadzor - organul rus de supraveghere a comunicațiilor

Site-ul în limba rusă al instituției al Moscow Times a fost blocat de organul de supraveghere al comunicațiilor de stat rus, Roskomnadzor, a anunțat vineri instituția într-un comunicat, preluat de CNN.

„Rusia a blocat vineri serviciul de limbă rusă al The Moscow Times, după ce a publicat ceea ce autoritățile numesc un raport fals despre polițiștii care refuză să lupte în Ucraina”, a declarat publicația într-un comunicat pe site-ul său în limba engleză, care nu a fost afectat.

Site-ul în limba rusă al Moscow Times rămâne accesibil în străinătate prin VPN, a spus publicația.

„Procuratura nu a notificat încă The Moscow Times despre decizia sa”, arată publicația.

„Un instrument de urmărire a detectat pentru prima dată întreruperi de acces la numele domeniului themoscowtimes.com/ru din Rusia în cursul zilei”, se spune în comunicat.

Moscow Times este printre printre zecile de site-uri interne și străine blocate de la invazia Rusiei în Ucraina, produsă pe 24 februarie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că este „speriată” de jurnaliştii „care pot spune adevărul”, după ce Kremlinul a încercat să îi împiedice pe ruși să vadă un interviu pe care l-a acordat despre războiul din Ucraina .

„[Ei] au distrus libertatea de exprimare în statul lor – [și încearcă] să distrugă statul vecin. Ei se înfățișează ca jucători globali. Ei înșiși se tem de o conversație relativ scurtă cu mai mulți jurnaliști”, a spus el în timpul unui videoclip. abordare.

„Ei bine, dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. [Înseamnă că sunt nervoși”, a adăugat Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la acea vreme pentru CNN că Rusia nu se teme, spunând că există „legi în vigoare și este foarte important să nu se publice informații care ar echivala cu o încălcare a acestor legi”.

14:24 15.4.2022

Rusia spune că a atacat o uzină de rachete de lângă Kiev

Noi detalii despre bombardamentele care au avut loc vineri dimineață lângă Kiev, acestea fiind unele dintre cele mai puternice explozii auzite de când forțele rusești s-au retras din zonă, în urmă cu două săptămâni.

Potrivit The Guardian, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a lovit o uzină care produce și repară rachete, inclusiv rachete anti-navă. Atacul a venit la o zi după scufundarea navei amiral rusești Moskva din Marea Neagră.

De altfel, Rusia a avertizat astăzi că atacurile cu rachete se vor intensifica din cauza „atacurilor” și „sabotajelor” forțelor ucrainene pe teritoriul rusesc.

Kirill Kirilo, un muncitor în vârstă de 38 de ani de la un atelier de reparații auto din regiunea Kiev, a declarat pentru Reuters că a văzut trei explozii care au lovit o clădire industrială de peste drum, provocând un incendiu care a fost ulterior stins de pompieri.

„Clădirea era în flăcări și a trebuit să mă ascund în spatele mașinii mele”, a spus el, arătând sticla spartă și bucățile de metal care au fost aruncate din clădirea de peste drum.

14:13 15.4.2022

Fost deputat rus: Scufundarea navei Moskva este „un motiv de război”

Cineastul Vladimir Bortko, fost deputat până anul trecut, a spus la televiziunea națională din Rusia, vorbind pe un ton răstit despre nava de război scufundată în Marea Neagră, că acesta este un „adevărat casus belli” pentru un război împotriva Ucrainei, fără ca în studio să fie insinuată versiunea atacului ucrainean, relatează BBC.

Declarația este și mai ciudată ținând cont că, oficial, Rusia nu a recunoscut că scufundarea ar avea legătură cu un atac ucrainean, versiunea Moscovei fiind cea a unui incendiu.

BBC mai transmite că televiziunile rusești s-au limitat la a relata pe scurt comunicatul emis de Ministerul Apărării, care susțin că nava s-a scufundat pe „o mare furtunoasă”, după ce incendiul și explozia de la bord au provocat daune semnificative.

Ba chiar unii comentatori ruși au insinuat că sistemele de stingere a incendiilor de la bordul navei de război, veche de 40 de ani, erau depășite și ineficiente.

Reamintim că Rusia evită să folosească cuvântul război atunci când vorbește despre invazia începută în 24 februarie, afirmând că este o „operațiune specială”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG