Rusia amenință din nou Suedia și Finlanda: Calitatea de membru NATO nu le va întări securitatea
Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO va avea consecinţe pentru aceste ţări şi pentru securitatea europeană, a atenţionat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, citat de Agerpres.
Aceste ţări „trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova.
„A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) vor fi în prima linie a NATO”, a adăugat ea.
Ministru finlandez: Candidatura la NATO ar trebui să fie „cât mai rapid posibil”
Finlanda și Suedia și-au schimbat poziția cu privire la aderarea la NATO, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.
Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene din Finlanda, a declarat vineri pentru Sky News că acum există o schimbare profundă în relațiile dintre Rusia și Finlanda, iar poporul finlandez pare să se fi hotărât deja și există o largă majoritate pentru aderarea țării la NATO.
„Bineînțeles, asta nu este tot. Suntem o democrație parlamentară, așa că trebuie să discutăm această problemă în parlamentul nostru. În acest moment aș spune că este foarte probabil, dar o decizie nu este încă luată”, a precizat ea.
Ministrul finlandez a mai spus că războiul „brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei ar trebui să fie „un semnal de alarmă pentru noi toți”.
În ceea ce privește retorica ostilă a Rusiei cu privire la perspectiva aderării Finlandei și, eventual, a Suediei la NATO, ea a spus că „fiecare țară are dreptul de a-și face propriile aranjamente de securitate”.
„Așadar, trebuie să fim foarte, foarte atenți pentru a nu ne limita propriul spațiu de manevră din cauza unor factori externi. Indiferent ce spune Rusia, noi, bineînțeles, ascultăm acest lucru, dar luăm propriile decizii pe baza intereselor noastre, a condițiilor noastre și a analizei situației generale”, a completat Tytti Tuppurainen.
Armata ucraineană anunță că 20.000 de soldați ruși au murit
Statul Major al Ucrainei afirmă că 20.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei din 24 februarie.
De asemenea, trupele ruse au pierdut 756 de tancuri, 1.976 de vehicule blindate de luptă și 366 de piese de artilerie.
Armata ucraineană a mai distrus, potrivit sursei citate, 122 de lansatoare multiple de rachete, 66 de rachete sol-aer, 163 de avioane, 144 de elicoptere și opt nave.
În plus, Rusia a pierdut 76 de rezervoare de combustibil, 135 de drone și patru sisteme de rachete balistice.
Statele Unite pregătesc noi măsuri pentru ca Rusia să nu poată evita sancțunile
Statele Unite pregătesc noi măsuri împotriva evitării sancțiunilor de către Rusia, a declarat joi consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden.
„Acolo unde ne vom concentra în cursul zilelor următoare este pe evaziune”, a declarat Jake Sullivan într-un interviu acordat la Economic Club of Washington, relatează Reuters.
„Cred că vom avea câteva anunțuri în următoarea săptămână sau două, care să identifice ținte care încearcă să faciliteze această evaziune atât în interiorul Rusiei, cât și în afara ei”, a spus el, fără să ofere alte detalii.
„Președintele (Joe Biden) analizează în mod activ modul în care putem face față faptului că, pe măsură ce confiscăm aceste bunuri, obiectivul nostru nu este să le dăm înapoi”, a mai spus Sullivan.
„Scopul nostru este să le folosim mai bine de atât. Dar voi fi atent la ceea ce voi spune astăzi, deoarece există un proces politic în curs de desfășurare - un fel de proces politic - în jurul modului în care vom ajunge să abordăm această întrebare. Dar fiți siguri că obiectivul nu este doar să stăm cu ele o vreme și apoi să le dăm pe toate înapoi”, a subliniat el.
New York Times: UE ar putea introduce un embargo petrolier împotriva Rusiei după 24 aprilie
Posibilul embargou al Uniunii Europene ar putea fi introdus după turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța pentru a evita să o ajute pe candidata de extremă dreapta Marine Le Pen, care s-a revoltat împotriva creșterii prețurilor la carburanți, relatează New York Times.
Măsura ar veni după ce, la începutul acestei luni, UE a decis să interzică importurile de cărbuni din Rusia, începând cu luna august.
Și în cazul petrolului rusesc, Uniunea Europeană va adopta cel mai probabil o interdicție pe etape, au declarat oficiali și diplomați ai UE pentru cotidianul american. Abordarea este concepută pentru a da timp Germaniei, în special, să găsească furnizori alternativi. Berlinul importă 34% din petrol din Rusia.
Ungaria, o altă țară din UE care depinde foarte mult de petrolul rusesc, a cerut ca orice sancțiuni viitoare să fie decise de liderii UE și nu de diplomați sau miniștri ceea ce ridică perspectiva unei reuniuni de urgență la nivel înalt pentru a dezbate acest subiect.