Linkuri accesibilitate

Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022
Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA: Nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina. Bombe cu dispersie la Nicolaev: 5 morți

Moskva, cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat. Volodimir Zelenski i-a lăudat joi seară pe ucraineni pentru că au rezistat în cele 50 de zile de război în fața Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA spune că nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina, este răspunsul SUA la amenințările Rusiei.

Echipajul crucișătorului scufundat Moskva a debarcat la Sevastopol.

2.864 de ucraineni au fost evacuați vineri din zonele de conflict, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Rusia a amenințat SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei. Primul zbor al ajutorului militar al SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore.

Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Moscow Times și RFI au fost interzise de Roskomnadzor, organul de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Rusia afirmă că a lovit, vineri dimineață, o uzină care produce și repară rachete antiaeriene și anti-navă din apropiere de Kiev. Atacul a venit la câteva ore după ce a recunoscut că nava de război Moskva s-a scufundat.

Ucraina spune că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc din Marea Neagră, dar Rusia a declarat că un incendiu la bord a cauzat scufundarea. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Kievului vor fi intensificate dacă Ucraina va viza teritoriul rusesc.

În orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni au acuzat ocupanții că exhumează cadavre pentru a ascunde dovezile crimelor comise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit joi seară forțelor sale armate și populației pentru lupta curajoasă pe care au dus-o în cele 50 de zile care au trecut de la începutul invaziei.

El a cerut Occidentului să-i dea arme „mai repede și mai repede” și a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc.

Oficialii ruși continuă să afirme că Ucraina atacă zonele de frontieră din Rusia.

După ce la începutul lunii a interzis cărbunele rusesc, Uniunea Europeană ar urma să adopte o interdicție similară cu privire la petrolul rusesc, au declarat oficiali și diplomați ai UE.

Rusia a amenințat din nou Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO. Un oficial rus a declarat că a fi membru al Alianței „nu le poate întări securitatea naţională. De facto, vor fi în prima linie”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca mai multe arme să fie livrate țării sale. El a spus că acestea sunt necesare pentru a sparge asediul de la Mariupol.

Războiul din Ucraina are un impact „grav” asupra economiei zonei euro și a provocat creșterea costurilor cu energia, întreruperea lanțului de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

13:18 15.4.2022

Statele Unite pregătesc noi măsuri pentru ca Rusia să nu poată evita sancțunile

Statele Unite pregătesc noi măsuri împotriva evitării sancțiunilor de către Rusia, a declarat joi consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden.

„Acolo unde ne vom concentra în cursul zilelor următoare este pe evaziune”, a declarat Jake Sullivan într-un interviu acordat la Economic Club of Washington, relatează Reuters.

„Cred că vom avea câteva anunțuri în următoarea săptămână sau două, care să identifice ținte care încearcă să faciliteze această evaziune atât în interiorul Rusiei, cât și în afara ei”, a spus el, fără să ofere alte detalii.

„Președintele (Joe Biden) analizează în mod activ modul în care putem face față faptului că, pe măsură ce confiscăm aceste bunuri, obiectivul nostru nu este să le dăm înapoi”, a mai spus Sullivan.

„Scopul nostru este să le folosim mai bine de atât. Dar voi fi atent la ceea ce voi spune astăzi, deoarece există un proces politic în curs de desfășurare - un fel de proces politic - în jurul modului în care vom ajunge să abordăm această întrebare. Dar fiți siguri că obiectivul nu este doar să stăm cu ele o vreme și apoi să le dăm pe toate înapoi”, a subliniat el.

13:28 15.4.2022

Armata ucraineană anunță că 20.000 de soldați ruși au murit

Pod aruncat în aer de armata ucraineană împreună cu echipamente rusești care se îndreptau spre orașul Izium din regiunea Harkov, 14 aprilie 2022.
Pod aruncat în aer de armata ucraineană împreună cu echipamente rusești care se îndreptau spre orașul Izium din regiunea Harkov, 14 aprilie 2022.

Statul Major al Ucrainei afirmă că 20.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei din 24 februarie.

De asemenea, trupele ruse au pierdut 756 de tancuri, 1.976 de vehicule blindate de luptă și 366 de piese de artilerie.

Armata ucraineană a mai distrus, potrivit sursei citate, 122 de lansatoare multiple de rachete, 66 de rachete sol-aer, 163 de avioane, 144 de elicoptere și opt nave.

În plus, Rusia a pierdut 76 de rezervoare de combustibil, 135 de drone și patru sisteme de rachete balistice.

13:58 15.4.2022

Rusia amenință din nou Suedia și Finlanda: Calitatea de membru NATO nu le va întări securitatea

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO va avea consecinţe pentru aceste ţări şi pentru securitatea europeană, a atenţionat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, citat de Agerpres.

Aceste ţări „trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova.

„A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) vor fi în prima linie a NATO”, a adăugat ea.

Ministru finlandez: Candidatura la NATO ar trebui să fie „cât mai rapid posibil”

Finlanda și Suedia și-au schimbat poziția cu privire la aderarea la NATO, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene din Finlanda, a declarat vineri pentru Sky News că acum există o schimbare profundă în relațiile dintre Rusia și Finlanda, iar poporul finlandez pare să se fi hotărât deja și există o largă majoritate pentru aderarea țării la NATO.

„Bineînțeles, asta nu este tot. Suntem o democrație parlamentară, așa că trebuie să discutăm această problemă în parlamentul nostru. În acest moment aș spune că este foarte probabil, dar o decizie nu este încă luată”, a precizat ea.

Ministrul finlandez a mai spus că războiul „brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei ar trebui să fie „un semnal de alarmă pentru noi toți”.

În ceea ce privește retorica ostilă a Rusiei cu privire la perspectiva aderării Finlandei și, eventual, a Suediei la NATO, ea a spus că „fiecare țară are dreptul de a-și face propriile aranjamente de securitate”.

„Așadar, trebuie să fim foarte, foarte atenți pentru a nu ne limita propriul spațiu de manevră din cauza unor factori externi. Indiferent ce spune Rusia, noi, bineînțeles, ascultăm acest lucru, dar luăm propriile decizii pe baza intereselor noastre, a condițiilor noastre și a analizei situației generale”, a completat Tytti Tuppurainen.

14:13 15.4.2022

Fost deputat rus: Scufundarea navei Moskva este „un motiv de război”

Cineastul Vladimir Bortko, fost deputat până anul trecut, a spus la televiziunea națională din Rusia, vorbind pe un ton răstit despre nava de război scufundată în Marea Neagră, că acesta este un „adevărat casus belli” pentru un război împotriva Ucrainei, fără ca în studio să fie insinuată versiunea atacului ucrainean, relatează BBC.

Declarația este și mai ciudată ținând cont că, oficial, Rusia nu a recunoscut că scufundarea ar avea legătură cu un atac ucrainean, versiunea Moscovei fiind cea a unui incendiu.

BBC mai transmite că televiziunile rusești s-au limitat la a relata pe scurt comunicatul emis de Ministerul Apărării, care susțin că nava s-a scufundat pe „o mare furtunoasă”, după ce incendiul și explozia de la bord au provocat daune semnificative.

Ba chiar unii comentatori ruși au insinuat că sistemele de stingere a incendiilor de la bordul navei de război, veche de 40 de ani, erau depășite și ineficiente.

Reamintim că Rusia evită să folosească cuvântul război atunci când vorbește despre invazia începută în 24 februarie, afirmând că este o „operațiune specială”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG